Laddar annons
Vegetarisk julmat
14 Dec, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vegetarisk julmat

VEGETARISK JULMAT. I år bjuder vi på vegetarisk julmat, i god klimatsmart anda eller bara för att det så väldigt gott. Har du svårt att vara utan skinka och lax så gör några rätter som ett komplement till den övriga maten på julbordet.

Året julbord är grönt

En stor rotselleri som ugnssteks och griljeras serveras istället för skinka, fänkålsgratängen ersätter Janssons frestelse. Köttbullarna av quornfärs smakar nästan som vanliga köttbullar.

Recept | Julköttbullar med quorn | 6-8 portioner

600 g quornfärs
1 ägg
2 schalottenlökar
0,75 dl ströbröd
1 dl matlagningsgrädde
100 g philadelphiaost
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 tsk salt

Gör så här:
Blanda grädde med ströbröd och låt svälla i 5 minuter. Stöt pepparkornen fint. Finhacka löken och blanda den med övriga ingredienser i en stor skål. Blanda väl och rulla till små köttbullar. Stek på medelvärme i smör tills de har fått fin färg och är fasta i mitten.

 

Recept | Fänkålsgratäng | 4-6 portioner

300 g fänkål
2 gula lökar
2 msk olivolja
1 dl majonnäs
2 dl riven parmesan
rivet skal av 1 citron
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär fänkål och lök i tunna skivor och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, salta och peppra. Blanda den rivna parmesanen med majonnäs och citronskal. Bred ut blandningen över fänkål och lök. Låt stå i ugnen i cirka 20 minuter.

 

Recept | Apelsinsallad med granatäppelkärnor | 4 portioner

3 apelsiner
100 g granatäppelkärnor (finns frysta också)
en knippe bladpersilja
en liten påse färsk bladspenat
1 msk olivolja
1 msk färsk citronsaft
salt och peppar

Gör så här:
Skala apelsinerna och försök få bort så mycket som möjligt av det vita. Skär i skivor. Gör en dressing av citronjuice, salt och peppar. Häll den över apelsiner och bladspenat vid servering. Garnera med äppelkärnor och grovt hackad bladpersilja.

 

Recept | Rödkålssallad med fetaost | 4-6 portioner

7 dl finstrimlad rödkål
1 tsk torkad rosmarin
1 ½ msk torkad oregano
3 msk olivolja
½ gul lök
80 g fetaost
svartpeppar
50 g pumpakärnor

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en halv liter vatten med lite salt och förväll den finstrimlade rödkålen i 30 sekunder. Häll av den i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Låt kålen rinna av ordentligt och lägg den sedan i en skål.

Stöt rosmarin och oregano i en mortel tillsammans med olivoljan. Skiva den gula löken tunt och blanda den med rödkålen, häll över kryddoljan och blanda ner fetaosten skuren i tärningar. Peppra lite, salt behövs förmodligen inte. Rosta pumpakärnorna i en form i ugnen i 10-15 minuter och strö dem över salladen.

Receptet på rödkålssallad har vi lånat från boken Vegetariskt av Katarina Nordgren, utgiven av Bonnier Fakta (ISBN: 9789174245295)

Fler goda tips:

Vad dricker man för vin till julmat. Här finns de bästa tipsen.

Morotssoppa i små glas blir fint på julbordet.