Indisk vegetarisk kormagryta

Indisk vegetarisk kormagryta passar gewurztraminer

Favoritmarkera

RECEPT VEGO. Om du vill äta vegetariskt kommer ett skönt indiskt grytrecept, här med den så användbara quornen som bas. Vintips är en strålande alsacegewurztraminer från producenten Preiss-Hennÿ.

Korma är en en vegetarisk gryta från Indien och i nya boken Smak: Mat och vin – de bästa kombinationerna av Peter Streijffert sätter författare även vin till sina recept. Allt verkar väl utprovat och även om undertecknad inte alltid valt samma viner är Streijffert i princip och stil, helt rätt ute med sina vinförslag.

Recept | Indisk vegetarisk kormagryta | 4 port

glasnudlar
1 pkt 600 g quornbitar
1 blomkålshuvud
2 gula lökar
1 näve haricots verts
1 burk kokosmjölk
5 cm färsk ingefära
1 msk currypulver
1 msk garam masala
salt och peppar

Gör så här:

Tillaga i gryta eller i slow cooker (slökokare).
I gryta:
Hacka och frös lök.
Bryt blomkålen i små bitar och rör ner i grytan tillsammans med quornbitarna, ingefäran och kryddorna.
Tillsätt halva burken med kokosmjölk och sjud försiktigt i 40 min.
Häll i resten av kokosmjölken och haricots verts och sjud ytterligare 10 min.

Servera med glasnudlar.

Vinrekommendation

Gewurztraminer Réserve Hennÿ 2013 (2176), Preiss-Hennÿ, Alsace Frankrike, 119 kr
Kan bara hålla med författaren angående detta vintips. Sitter klockrent i kombination och ett bra vin på egen hand.

Bokrecension
Gillar för att den är ‘bläddervänlig’ (softback) perfekt att ha framme i köket och att tips och förslag är enkla att få till på egen hand. En trevlig nybörjarbok.

Smak: Mat och vin – de bästa kombinationerna
Av: Peter Streijffert
ISBN 978-86293-30-7
Cirkapris i nätbokhandeln: 210 kr
Blue Publishing

Kommentera