kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974

Vin till sushi

Favoritmarkera

VIN TILL SUSHI. Rött vin till sushi, går det bra? Kan man över huvud taget dricka vin till sushi? Ja, det kan man. Här kommer några tips på dryck som passar till sushi.

Sushi kan te sig knepigt att välja vin till, men det går faktiskt bra. Framför allt många av de vita vinerna matchas fint till sushi, men ett lättare rött vin fungerar också.

Det finns de som gärna dricker sake till, men jag är inte en av dessa människor. Men det är förstås värt att testa.

Gott till sushi: Sake, en dryck med anor

Sushi kan ha väldigt varierad smak beroende på vad ”toppingen” eller fyllningen består av. En del sorter är relativt milda i smaken – om man hoppar över wasabi – och en del mer smakrika. Sushi är ofta ganska söt i smaken och består i många fall av rå fisk som kan göra att vin får en otrevlig smak av metall. Det är umamin som ställer till det. Umami, den femte grundsmaken, som smakar lite som buljong. Vin, eller all dryck förresten, kan få en både beskare och strävare smak av umami.

Nästa problem, eller ska jag säga utmaning, med sushi är soja, wasabi och inlagd ingefära, även kallad gari. Det är inte några lätta tillbehör till vin, så om du gärna tar ett glas vin till sushin så är mitt förslag att ta det försiktigt med dessa tillbehör. Så, nog med brasklappar, här kommer några dryckestips värda att testa.

Vitt vin till sushi

Torra och krispiga vita viner fungerar bra. Chablis, Muscadet eller varför inte testa ett japanskt vin? Torr riesling går också fint.

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2014 (2275), Muscadet, Loire, Frankrike, 79 kr
Druvan heter melon de bourgogne. Vinet friskt och krispigt och smakar omogna gröna äpplen, citrus och mineral. Prisvärt!

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2014 (22257), Alsace, Frankrike, 94 kr
En mycket trevlig riesling, frisk och fruktig. Tappad på lättare glasflaska, vilket innebär en maxvikt på 420 gram. Klimatvinst är en kilometer med bensindriven bil per flaska. Finns både på halvflaska och magnum.

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2014 (5588), Chablis, Frankrike, 119 kr
Frisk smak med toner av bivax, mineral och citron. Härligt med ett glas innan maten eller till fisk och skaldjur. Finns på halvflaska också.

Grace Koshu 2013 (6601) BS, Japan, 149 kr
Druvan heter koshu och odlas söder om Tokyo. Det är den enda äkta vindruva man hittat i Asien och den används mest som ”ätdruva”. Det här smakar som ett torrt vitt vin från Loire ungefär. Krispigt med citrus och mineral. Ingen stor upplevelse och kanske inte i paritet med priset, men ganska kul ändå med ett japanskt vin. Det har inte många testat.

Grace vinodling i Japan. Här odlas druvan koshu.

 

Mousserande vin till sushi

Torr champagne är faktiskt väldigt bra till sushi (passar inte champagne till allt?). En fruktig prosecco är inte heller dumt till.

P.Lex Prosecco Brut (77889), Veneto, Italien, 99 kr
Ekologisk prosecco som är torr, fruktig, fräsch och smakar lätt av päron och persika. En favorit bland prosecco. Rapparen Petter står bakom.

Pongrácz Brut (7628), Sydafrika, 120 kr
Nästan samma smak som champagne. I alla fall väldigt likt. Gjort på pinot noir och chardonnay. Fruktig stil med liten brödig ton.

Louis Roederer Premier Brut (7602), Champagne, Frankrike, 399 kr
Champagne är ändå det något av det bästa jag vet. Torr och frisk med smak av bröd, gula äpplen och mineral. Smakrik champagne gjord på två tredjedelar pinot noir och resten chardonnay. Finns på halvflaska också.

Öl till sushi

En kall lager utan för mycket smak passar också till sushi. Varför inte köra hela paketet och välja en japansk öl?

Asahi Super Dry (1556), Japan, 16,80 kr för 330 ml
Torr och ren lager, varken mer eller mindre. Världens nionde största ölvarumärke. Namnet betyder soluppgång som i Japan står för tro, hopp och inspiration.

Rött vin till sushi

Jo, det går faktiskt även om jag föredrar och rekommenderar vitt vin. Testa lätta och fruktiga röda och hoppa över wasabin helt och hållet.

Beaujolais-Villages 2013 (5003), Beaujolais, Frankrike, 79 kr
Friskt och lätt rödvin med toner av blåbär, hallon och färska örter. Passar till mycket när man vill ha ett lätt rött vin. Vi brukar servera det till den varma julskinkan.

Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margot (5447), Bourgogne, Frankrike, 159 kr
Friskt och bärigt rött vin gjort på pinot noir. Här finns det både hallon, lingon och blåbär. Servera lätt kylt. Lätt utan att vara tunt. Allroundvin som gillas av många.

Fler goda tips

Sushi kan jag inte laga, rekommenderar istället den här goda fisksoppan.

Lämna ett svar