
APTITRETARE. Fruktiga drinkar och viner passar utmÀrkt till studentmottagning. Aptitretarna kittlar tungan med en fruktig sötma.
Sötman, som kommer av den generöst fruktiga smakupplevelsen, ska i detta fall inte vara för lÄg. Den Àr viktigt för kombinationen. Sötma i dryck möter sötma i mat, som hÀr i de aptitretande tilltuggen.
Recept | Citrusmarinerade laxstÀnger med sesamdip | 6-8 portioner/10 stycken
350 g skinn- och benfri lax (putsad mittbit)
Citrusmarinad
1 apelsin
1 citron
2 tsk salt
1 tsk honung
1 msk citronvodka
1 krm sambal oelek
2 msk sesamfrönSesamdip
1 dl crĂšme fraiche
0,5 dl majonÀs
1 msk sesamolja
salt och peppar
Gör sÄ hÀr
- Dag 1: Frys in laxen
- Dag 4: Efter minst tre dygn i frysen tinar du fisken.
- TvÀtta apelsinen och citronen noga. Riv det yttersta skalet fint pÄ rivjÀrn. Pressa ut saften ur frukterna och blanda med de övriga ingredienserna till marinaden.
- SkÀr den upptinade laxen i 2 cm tjocka stavar. LÀgg dem i en form och slÄ citrusblandningen över. Se till att marinaden kommer Ät överallt. StÀll kallt i cirka 5 minuter.
- Rör ihop ingredienser till sesamdippen. Smaka av med salt och peppar.
- VÀnd runt laxbitarna i marinaden och trÀ upp dem pÄ serveringsspett. Servera i ett glas med dippen i botten.
Citrustonerna Àr framtrÀdande i det hÀr tilltugget. Kombinationen fruktig dryck till citrussöt smak Àr en riktig fulltrÀff.
Recept Rökt makrillmousse i gurka | 6-8 portioner
med grÀslök och tunnbröd
Makrillmousse
2 rökta pepparmakrillar
2 msk majonnÀs
1 msk crĂšme fraiche
1 tsk tabasco
1 gurka
2 msk finskuren grÀslök
5 tunt skivade rÀdisor
hÄrt vetetunnbröd
Gör sÄ hÀr
- Ta bort skinnet frÄn makrillen och rensa den noga. Dela den i mindre bitar och mixa med majonnÀs, crÚme fraiche och tabasco till en lite grov crÚme. LÀgg över i en spritpÄse eller plastpÄse och klipp ett hÄl i ena hörnet.
- Skala och skÀr gurkan i cirka 2 cm tjocka skivor, ta ut innanmÀtet i gurkan med till exempel en sked.
- Spritsa makrillröran i gurkbitarna.
- Bryt varje tunnbröd i cirka 5 cm stora bitar och lÀgg ut dem pÄ ett fat. Placera gurkan pÄ brödet. Garnera med grÀslök och rÀdisskivor.
Tilltuggets rökta smaker fungerar utmÀrkt med frukten i drycken. Sötman i drinken/vinet fÄr inte vara för lÄg, den Àr en viktig del för helhetsupplevelsen.
Recept | Croque Caprese | 6 prtioner
vÄfflad toast med mozzarellaost, skinka, basilika och soltorkad tomat
12 skivor vitt formbröd av lite tjockare typ
1 msk olivolja
12 skivor rökt skinka
4 msk hackade, soltorkade tomater
3 mozzarellaostar (Ă 125 g)
1 kruka fÀrsk basilika
salt
grovmalen svartpeppar
Gör sÄ hÀr
- Droppa lite av olivoljan pÄ 6 av brödkivorna. Fördela skinkan pÄ bröden och strö över soltorkade tomater. Skiva och lÀgg pÄ mozarellaosten. Krydda med salt, peppar och olivolja. Fördela basilikablad pÄ osten. LÀgg pÄ resterande 6 brödskivor.
- Grilla toasten i smörgÄsgrill eller vÄffeljÀrn, Servera dem skurna i trekanter.
Den fruktiga smaken i de soltorkade tomaterna och basilikan fungerar fint tillsammans. SÀltan i tilltugget gör att den fruktiga drinken smakar mindre söt, beroende pÄ din egen ingÄngsnivÄ om vad du gillar mest och bÀst.
Fruktiga drinkar, förslag
Ruby Dreamer, alkoholfri
Tequila Sunrise
Nice Bite
Splash
Inspiration ur: Drinkar och tilltugg - en guide.
Foto: Gunnar Magnusson