Laddar annons
Aptitretare | till fruktiga drinkar och viner
30 May, 2016

Aptitretare | till fruktiga drinkar och viner

APTITRETARE. Fruktiga drinkar och viner passar utmÀrkt till studentmottagning. Aptitretarna kittlar tungan med en fruktig sötma.

Sötman, som kommer av den generöst fruktiga smakupplevelsen, ska i detta fall inte vara för lÄg. Den Àr viktigt för kombinationen. Sötma i dryck möter sötma i mat, som hÀr i de aptitretande tilltuggen.

Recept | Citrusmarinerade laxstÀnger med sesamdip | 6-8 portioner/10 stycken

350 g skinn- och benfri lax (putsad mittbit)

Citrusmarinad
1 apelsin
1 citron
2 tsk salt
1 tsk honung
1 msk citronvodka
1 krm sambal oelek
2 msk sesamfrön

Sesamdip
1 dl crĂšme fraiche
0,5 dl majonÀs
1 msk sesamolja
salt och peppar

Gör sÄ hÀr

  • Dag 1: Frys in laxen

  • Dag 4: Efter minst tre dygn i frysen tinar du fisken.

  • TvĂ€tta apelsinen och citronen noga. Riv det yttersta skalet fint pĂ„ rivjĂ€rn. Pressa ut saften ur frukterna och blanda med de övriga ingredienserna till marinaden.

  • SkĂ€r den upptinade laxen i 2 cm tjocka stavar. LĂ€gg dem i en form och slĂ„ citrusblandningen över. Se till att marinaden kommer Ă„t överallt. StĂ€ll kallt i cirka 5 minuter.

  • Rör ihop ingredienser till sesamdippen. Smaka av med salt och peppar.

  • VĂ€nd runt laxbitarna i marinaden och trĂ€ upp dem pĂ„ serveringsspett. Servera i ett glas med dippen i botten.

Citrustonerna Àr framtrÀdande i det hÀr tilltugget. Kombinationen fruktig dryck till citrussöt smak Àr en riktig fulltrÀff.

Recept  Rökt makrillmousse i gurka | 6-8 portioner

med grÀslök och tunnbröd
Makrillmousse
2 rökta pepparmakrillar
2 msk majonnÀs
1 msk crĂšme fraiche
1 tsk tabasco
1 gurka
2 msk finskuren grÀslök
5 tunt skivade rÀdisor
hÄrt vetetunnbröd

Gör sÄ hÀr

  • Ta bort skinnet frĂ„n makrillen och rensa den noga. Dela den i mindre bitar och mixa med majonnĂ€s, crĂšme fraiche och tabasco till en lite grov crĂšme. LĂ€gg över i en spritpĂ„se eller plastpĂ„se och klipp ett hĂ„l i ena hörnet.

  • Skala och skĂ€r gurkan i cirka 2 cm tjocka skivor, ta ut innanmĂ€tet i gurkan med till exempel en sked.

  • Spritsa makrillröran i gurkbitarna.

  • Bryt varje tunnbröd i cirka 5 cm stora bitar och lĂ€gg ut dem pĂ„ ett fat. Placera gurkan pĂ„ brödet. Garnera med grĂ€slök och rĂ€disskivor.

Tilltuggets rökta smaker fungerar utmÀrkt med frukten i drycken. Sötman i drinken/vinet fÄr inte vara för lÄg, den Àr en viktig del för helhetsupplevelsen.


Recept | Croque Caprese | 6 prtioner

vÄfflad toast med mozzarellaost, skinka, basilika och soltorkad tomat

12 skivor vitt formbröd av lite tjockare typ
1 msk olivolja
12 skivor rökt skinka
4 msk hackade, soltorkade tomater
3 mozzarellaostar (Ă  125 g)
1 kruka fÀrsk basilika
salt
grovmalen svartpeppar

Gör sÄ hÀr

  • Droppa lite av olivoljan pĂ„ 6 av brödkivorna. Fördela skinkan pĂ„ bröden och strö över soltorkade tomater. Skiva och lĂ€gg pĂ„ mozarellaosten. Krydda med salt, peppar och olivolja. Fördela basilikablad pĂ„ osten. LĂ€gg pĂ„ resterande 6 brödskivor.

  • Grilla toasten i smörgĂ„sgrill eller vĂ„ffeljĂ€rn, Servera dem skurna i trekanter.

Den fruktiga smaken i de soltorkade tomaterna och basilikan fungerar fint tillsammans. SÀltan i tilltugget gör att den fruktiga drinken smakar mindre söt, beroende pÄ din egen ingÄngsnivÄ om vad du gillar mest och bÀst.

Fruktiga drinkar, förslag

Ruby Dreamer, alkoholfri
Tequila Sunrise
Nice Bite
Splash

Sommardrinkar

Inspiration ur: Drinkar och tilltugg - en guide.
Foto: Gunnar Magnusson