Laddar annons
Aptitretare | till fruktiga drinkar och viner
30 May, 2016

Aptitretare | till fruktiga drinkar och viner

APTITRETARE. Fruktiga drinkar och viner passar utmärkt till studentmottagning. Aptitretarna kittlar tungan med en fruktig sötma.

Sötman, som kommer av den generöst fruktiga smakupplevelsen, ska i detta fall inte vara för låg. Den är viktigt för kombinationen. Sötma i dryck möter sötma i mat, som här i de aptitretande tilltuggen.

Recept | Citrusmarinerade laxstänger med sesamdip | 6-8 portioner/10 stycken

350 g skinn- och benfri lax (putsad mittbit)

Citrusmarinad
1 apelsin
1 citron
2 tsk salt
1 tsk honung
1 msk citronvodka
1 krm sambal oelek
2 msk sesamfrön

Sesamdip
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
1 msk sesamolja
salt och peppar

Gör så här

  • Dag 1: Frys in laxen

  • Dag 4: Efter minst tre dygn i frysen tinar du fisken.

  • Tvätta apelsinen och citronen noga. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn. Pressa ut saften ur frukterna och blanda med de övriga ingredienserna till marinaden.

  • Skär den upptinade laxen i 2 cm tjocka stavar. Lägg dem i en form och slå citrusblandningen över. Se till att marinaden kommer åt överallt. Ställ kallt i cirka 5 minuter.

  • Rör ihop ingredienser till sesamdippen. Smaka av med salt och peppar.

  • Vänd runt laxbitarna i marinaden och trä upp dem på serveringsspett. Servera i ett glas med dippen i botten.

Citrustonerna är framträdande i det här tilltugget. Kombinationen fruktig dryck till citrussöt smak är en riktig fullträff.

Recept  Rökt makrillmousse i gurka | 6-8 portioner

med gräslök och tunnbröd
Makrillmousse
2 rökta pepparmakrillar
2 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
1 tsk tabasco
1 gurka
2 msk finskuren gräslök
5 tunt skivade rädisor
hårt vetetunnbröd

Gör så här

  • Ta bort skinnet från makrillen och rensa den noga. Dela den i mindre bitar och mixa med majonnäs, crème fraiche och tabasco till en lite grov crème. Lägg över i en spritpåse eller plastpåse och klipp ett hål i ena hörnet.

  • Skala och skär gurkan i cirka 2 cm tjocka skivor, ta ut innanmätet i gurkan med till exempel en sked.

  • Spritsa makrillröran i gurkbitarna.

  • Bryt varje tunnbröd i cirka 5 cm stora bitar och lägg ut dem på ett fat. Placera gurkan på brödet. Garnera med gräslök och rädisskivor.

Tilltuggets rökta smaker fungerar utmärkt med frukten i drycken. Sötman i drinken/vinet får inte vara för låg, den är en viktig del för helhetsupplevelsen.


Recept | Croque Caprese | 6 prtioner

våfflad toast med mozzarellaost, skinka, basilika och soltorkad tomat

12 skivor vitt formbröd av lite tjockare typ
1 msk olivolja
12 skivor rökt skinka
4 msk hackade, soltorkade tomater
3 mozzarellaostar (à 125 g)
1 kruka färsk basilika
salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här

  • Droppa lite av olivoljan på 6 av brödkivorna. Fördela skinkan på bröden och strö över soltorkade tomater. Skiva och lägg på mozarellaosten. Krydda med salt, peppar och olivolja. Fördela basilikablad på osten. Lägg på resterande 6 brödskivor.

  • Grilla toasten i smörgåsgrill eller våffeljärn, Servera dem skurna i trekanter.

Den fruktiga smaken i de soltorkade tomaterna och basilikan fungerar fint tillsammans. Sältan i tilltugget gör att den fruktiga drinken smakar mindre söt, beroende på din egen ingångsnivå om vad du gillar mest och bäst.

Fruktiga drinkar, förslag

Ruby Dreamer, alkoholfri
Tequila Sunrise
Nice Bite
Splash

Sommardrinkar

Inspiration ur: Drinkar och tilltugg - en guide.
Foto: Gunnar Magnusson