Laddar annons
Ny öl maj 2016
4 Jun, 2016

Ny öl maj 2016

ÖL. Finölen står som spön i backen, när Systembolaget dekapsylerar sina nyheter i maj. Och så sticker man emellan med några riktiga surbomber också.

Hur många suröl har egentligen lastats in på Bolaget under det senaste året? När ser vi slutet på trenden med ilsken fruktsyra och konstig jäst? Det känns som om behovet är mättat nu, att uppsluppna bryggare har fått lattja klart – och att hard core sour geeks fått vad de tål.
Men jag har kanske fel.

Det kanske inte är en trend som kommer att mattas av, utan en etablering av en ölstil som attraherar väsentligt fler konsumenter än vad jag har begripit.

Så ett gott råd till alla (sic!) surölsfantaster: till omdömena i den här spalten ska ni antagligen addera minst en poäng, för att få ett rättvist betyg. Fast det gäller enbart suröl.

Vid sidan av det sura lanseras också några mera lättbegripliga barley wines. Tack för det, då är man på hemmaplan.
Barley wine skulle bokstavligt talat kunna översättas med ”kornvin”, det vill säga …öl? Men när expertisen pratar om barley wine, menar man enkelt uttryckt en ale som fått extra skjuss av malt i mäskpannan. Resultatet blir såväl hög alkoholhalt som rejäl restsötma.

NY ÖL MAJ 2016



  1. Ocean Barley Wine Edition #1-Vår (11685)

    Oceanbryggeriet, Göteborg, 9,8%, 36,80 kr för 330 ml
    Mums för älskare av maltkoncentrat. Mera dumle än humle, vilket ska tolkas som att gommen sköljs igenom av toffee, ljus choklad, sirap och torkad frukt – samt att beskan får finna sig i att stå tillbaka. Den bäddas på brittiskt manér in i maltigheten, men BU-värdet (bitter units) springer trots allt upp till 60-strecket. Välbalanserat godis till lagrade, salta ostar – gärna mögliga. På Oceanbryggeriet ser för övrigt ingenting ut att vara omögligt. (20/5)




  2. Old Stock Cellar Reserve Bourbon Barrel Aged 2013 (11397)

    North Coast Brewing, Kalifornien, 14,1%, 189 kr för 500 ml
    Prisvärdhetsfaktorn satt ur spel. Placerar man belgiska kulttrappisten Westvleeteren i fyndlådan, måste man bara vara outstanding.
    Visst, säg den smak som INTE finns med på den här paletten. Det glider mot en tawny port efter att först ha passerat det torkade fruktståndet med fikon, dadlar och sultanrussin och därefter chokladbutiken med nougat, nyrostat kaffe, vanilj och kakaosmör. Liten, unik batch, lagrad på bourbonfat i (gissar jag) nästan tre år. Tvekar du om ett köp, så låt bli. Det här är bara för dem som måste ha, måste ha! (20/5)




  3. Founders KBS (11533)

    Founders Brewing Company, Michigan, 12,4%, 69,90 kr för 355 ml
    KBS utläses som alla förstår Kentucky Breakfast Stout och är en lightvariant av den vidunderliga Old Stock Cellar Reserve, fast med mer intensiva kaffetoner och mindre av whiskyfat. Priset är också light, vid en jämförelse. (20/5)




  4. Struise Pannepot 2015 (11358)

    De Struise Brouwers, Belgien, 10%, 39,90 kr för 330 ml
    Flytande kanelbulle med farinsocker och örter (anar anis) inknådade i maltdegen, som är riktigt intensiv av melass. Beskan däremot obefintlig – det här är en äkta belgisk strong ale som ska smuttas på till choklad i alla former. (20/5)




  5. Sixpoint C.R.E.A.M. (11488)

    Sixpoint Brewery, New York, 7,2%, 26,90 kr för 355 ml
    Kan tänka mig att redan den snygga och framför allt greppvänliga (smal, hög – tänk kort stafettpinne) burken från hipstertäta Red Hook i Brooklyn, etablerar en fanclub. Namnet är välfunnet. Gräddig, silkeslen och farligt lättdrucken ale med tydlig cappuccinoton. Priset absolut inget att bråka om. (20/5)




  6. Death From Above India Pale Ale (11207)

    Garage Project, Nya Zeeland, 7,5%, 50,90 kr för 440 ml (burk)
    Ännu en riktig beskbombare från Garage Project. Fast här har man använt amerikansk humle och fått tropisk frukt och syra på köpet. Beskan nyper tag i käften värre än en nylonplugg i en betongvägg. Men oj, viket gott öl för sanna humlefantaster! Trots allt: diskussionen om det vettiga i att skeppa hit öl från så långt bort som möjligt på jordklotet, bör tas. (6/5)




  7. Grebbestad Lunator 2016 (11385)

    Grebbestad Bryggeri, 7,9%, 29,90 kr för 330 ml
    Lunatortraditionen bjuder att ölet bryggs enbart under årets första fullmånenatt. Ingen mesig liten brygd, med tanke på att Systemet köpt in 10 000 flaskor. Är du antroposofiskt lagd och tror på Rudolf Steiners teser köper du några flaskor av denna maltrika, sötbeska dubbelbock som kan och troligen bör lagras i flera år. Det är faktiskt inte särskilt dyrt för sin höga kvalité. (6/5)




  8. Brewfist Spaghetti Western (11439)

    BrewFist, Italien, 8,7%, 39,60 kr för 330 ml
    Ett mindre kafferosteri attackerar näsan – och gommen blir inte besviken; generöst med rostad malt ger nougat, bitter choklad, lakrits (både söt och salt ¬– som i salmiak), mörk sirap och espressotoner. Balanserat och alldeles lysande till kladdkaka. (6/5)




  1. Old Ruffian Barley Wine (11805)

    Great Divide Brewing, Colorado, 10,2%, 49,90 kr för 355 ml
    Fyllig men inte överdrivet söt, med en märkvärdigt burdus beska, som vägrar släppa taget. Ett slags inverterad Ocean-BW (se ovan, under 5 poäng), alltså med mera humle än dumle, vilket är ovanligt i de kolasöta, knäckiga barley winerna. Kan säkert sparas i eoner, men funkar fint i sommar. Rättframt och okomplicerat, utan en hel klanglåda av extrasmaker. (6/5)




  2. Sierra Nevada Bigfoot Barley Wine 2016 (11835)

    Sierra Nevada Brewing, Kalifornien, 9,6%, 39,90 kr för 355 ml
    Outvecklad doft av rå potatis (stärkelse) är en lagringsmarkör. Det här måste sparas! Spretigt i dag, men om några år kommer toner av gräddkola att träda fram (om allt går som jag tror) och ölet blir fantastiskt som dryck till jordgubbstårta. Ska vi säga midsommarafton 2021? (6/5)




  3. Einbecker Mai-Ur-Bock (11374)

    Einbecker Brauhaus, Tyskland, 6,5%, 18,90 kr för 330 ml
    Ett stadigt bock-öl, dvs ett underjäst lageröl med extra kraft, gjort för tyska kraftkarlar som inte räds vare sig Fan eller en tolvhektos Schweinshaxe mit Sauerkraut. Alkoholen suger tag i gomseglet – utan mat blir här det lite för mycket, eftersom det är ett klunköl och inget smuttdito. (6/5)




  1. Elsinore Brewski (11604)

    Brewski, Helsingborg, 5,6%, 39,90 kr för 330 ml
    “Something for many, but not for all”, är en av åtskilliga kvasifilosofiska sentenser man stöter på i Brewskimiljön.
    Den här är sann. Det torra, syrliga saisonölet med fruktiga toner som med viss möda och en extraklunk kan identifieras som svartavinbär är nog enbart till för insvurna Brewskifans. Jag ger ett plus för att man lagt beskan åt sidan, men det fattas ändå en sträng på den här gitarren. Lite dissonant, sådär. Har svårt att se vad det skulle tänkas passa till. (20/5)




  2. To Øl Rødgrød Med Fløde (11500)

    To Øl, de Proefbrouwerij, Belgien, 6%, 32,90 kr för 330 ml
    Rosa, sötsura lakritsremmar möter beskan i en valnöt. Kul öl, men med begränsat arbetsfält. Svårbegripligt. Och var kommer grädden in? (6/5)




  3. Struise Blue Monk Special Reserve (11344)

    De Struise Brewers, Belgien, 10%, 43,90 kr för 330 ml
    Härlig döskalleton (halva skallen hallon, halva lakrits) i doften. Starkt melassig smak med lite kaffelikör i bakgrunden. Tänk Kahlua, och du är ganska nära. Alkoholen dunkar på rätt bra, så ett par klunkar räcker. (6/5)




  4. Stockholm Brew HallonSour (11644)

    Stockholm Brewing Co, 4,1%,
    Mild syrlighet som vem som helst kan ha fördragsamhet med. Och det smakar verkligen äkta hallon, långt mer än i vilken hallonsoda som helst. En moderat alkoholhalt gör ölet också närapå möjligt att ställa bland läsken I livsmedelsbutiken. Bryggt en utspark från “Nackas hörna” på Söder – trots detta knappast en produkt för Café Bärs. Tjena! (20/5)




  1. S:t Eriks Pink Boots Gose (11822)

    S:t Eriks, Arlandastad, 4,7%, 24,90 kr för 330 ml
    Anything gose … dvs allting går att sälja, med mördande reklam och några välvilliga recensioner. Men konspirationsteoretikern inom mig funderar på om den briljanta bryggmästaren Jessica Heidrich verkligen vill göra sånt här, annat än som experiment? Eller om andra krafter regerar?
    Gose är en urgammal ölstil från Goslar i sydöstra Tyskland. Vattnet i floden Gose var kontaminerat med metaller, mineraler och salt, man hade inget annat val än att använda det och brygga jätteäckligt öl. Så i dag brygger man alltså på saltvatten, fast det inte behövs. ”Traditionellt” heter det.
    Trabant igen, någon? (6/5)




  1. Birrificio del Ducato Chrysopolis (11628)

    Birrificio del Ducato, Italien, 5%, 54,90 kr för 330 ml
    Surt så att kinderna krullar sig och bara vill åka hem. Har inte klart för mig vad som händer om ”ölet” får ligga i sisådär tio år, men kraftig avrundning är ett måste. Syran tar kål alla andra eventuella smaker i dag. Odrickbart för andra än självspäkare. Den som köper måste verkligen ha klart för sig vad hen stoppar i kundvagnen. Annars blir det tråkig stämning hemma framför tv:n. (6/5)




  2. Salty Kiss (11422)

    Magic Rock Brewing, Storbritannien, 4,1%, 30,90 kr för 330 ml (burk)
    Tvålig doft som följer med ända ner i magen. Hittar jag något salt här? Möjligen i form av badsalt. Vidare doftar det syrenberså och diverse annan kväljande blommighet. Har kanske sin publik, men jag avskyr verkligen sånt här... (6/5)


Författare: Thomaz Grehn