Laddar annons
25 Sep, 2016

Bästa mousserande i beställningssortimentet

MOUSSERANDE VIN. Vilka guldkornen bland de mousserande vinerna i beställningssortimentet är kan Vinbanken berätta mer om efter att ha provat 100 bubblare, i olika genrer.

Systembolaget har listat 1 515 mousserande viner på sin sida. Av dessa finns 450 i butik eller går att beställa hem till ett ombud. Något förvirrande är att det bland de 450 butiksindelade vinerna också listas vin som måste beställas vilket väcker frågan om vilka alla de andra 1 065 vinerna är…

I veckan bjöd bolaget in journalister till sin årliga mousserande vinprovningen. Ett tillfälle när alla viner från sekt till ädel champagne, sött till torrt och som säljs i butik, kan provas vid ett och samma tillfälle. För vinskribenter är det ett effektivt sätt att prova en genre, jämföra och för att skapa sig en överblick av ett sortiment.

Systembolaget å sin sida vill ge bästa info till en samlad skribentkår med tanke på hur viktig bolagets försäljning är runt jul och nyår. Mig veterligen har tema-provningen av mousserande viner aldrig arrangerats tidigare på året och en stilla fundering är därför hur aktuell en provning som denna egentligen är. Ska man grunda en jul och nyårstopplista över bästa mousserande vinköpen, på anteckningar gjorda i mitten av september?

I onsdags (21/9) provade journalister även mousserande viner i beställningssortimentet. Urvalet var återigen en bred samling bubblare från sekt och prosecco till ädel champagne. På rad stod viner vilka skickats in av importörer mot en smärre så kallad startavgift. Bra att tänka på är alltså att vi inte på långa vägar provat alla mousserande viner i beställningssortimentet.

Efter vinets namn och artikelnummer anges betyget, som rankas från 1 till 5 och där fem är toppomdöme.

Bästa mousserande i beställningssortimentet

Bland sekterna höjde sig Premiere Sekt Halbtrocken (87077) 3 från Rüdesheimer Weinkellerei över andra. Smaken var tydligt söt och fruktigt generös, ett lättsamt mingelvin är omdömet.
Bland de italienska bubblarna hittar ni prosecco ERA Extra Dry (76326) 4+ som är en frisk fläkt av ren smak. Precis som trevliga Drusian Prosecco di Valdobbiadene Brut (76062) 4 är också ett rekommenderat köp eller varför inte Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore (77753) 3+. Snyggast i betydelse frisk med bra längd visade sig Balbinot Prosecco Brut (76831) 4+ vara.

Franciacorta

Det upphöjda italienska distriktet för mousserande viner vilka tillverkas som i Champagne är Franciacorta.

Ny positiv bekant för undertecknad är Il Mosnel, de som andra tillverkar en cuvée samt ett årgångsvin. Läckrast smakade Mosnel Franciacorta Pas Dosé (77325) 4 men i jämförelse mellan pris och ursprung är vinet för sina modiga 279 kronor gränsande till ”prisvärd”. Hur det än är så smakar champagne, i dito prisklass, alltid lite mer. Producenten Ferrari gör en Rosé (76293) 4+ som fullkomligt osar rök och lägg till en läcker rostad bärsmak som stannar kvar länge i munnen, kontra priset 179 kr, är köpet inget att snacka om, mycket prisvärd.

Frankrike gör mousserande viner i många från fler distrikt än bara i Champagne. Många gånger är dessa viner till och med ett bättre köp när man är på jakt efter ett ”trevligt” mousserande vin för en rimlig peng.  Ett av "de andra" vinerna tilltalade mig mycket trots sin något lite udda stil av ”back to the roots” (menar charmigt kantig och tydligt gulfruktig), som i Gérard Bertrands Crémant de Limoux Brut 2013 (77132). Visste ni förresten att limouxodlarna menar att det var i deras distrikt som tekniken som kom att bli champagne uppfanns!

Cremant

Ett annat mycket bra köp, i trevlig magnumflaska dessutom, är Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne Extra Brut (77741) 4. Smaken är mycket fin och förvånande stillsamt mousserande vilket sticker ut men som jag håller för positivt.

Övriga världen

Från övriga världens bubbelvinsproducenter är bäst i test, sydafrikanska Pongrácz Rosé (77260) 5 med sin bäriga, friska smak med inslag av äpplen och klockrena längd. På samma höga nivå, men med dubblering i pris, hittar ni Quartet Anderson Valley Brut (90024) 4+ från USA. Att det är en av världens bästa champagnehus (Roederer) som står bakom Quartet Brut förklarar finessen, ge bara vinet lite tid eller lufta (ja-faktiskt) så ska ni se fyrverkeri.

Ytterligare en sydafrikansk bubblare som är värd att nämna heter Avondale Armilla Blanc de Blancs 2009 (77158) 3+, smakar elegant och moget med sin lilla touch av kola. Från Tyskland kommer årgångsbetecknade Stefan Winter Riesling Brut (7906) 4+. Vinet är superintressant för sin klockrena rieslingkaraktär här i form av ett snyggt mousserande vin. Liknande en champagne (som stiljämförelse) är tyska Menger-Krug Méthode Rurale Brut Chardonnay 2012 (77559) 3+ som är ett annat tyskt mousserande vin värt att prova.

Cava

Spaniens mousserande vin heter cava. Traditionellt används druvsorterna macabeu, parellada och xarello, vilka ger smaken en milt sagt, lantlig finish och en stil som kan vara svårflörtad. Vissa producenter blandar sin cava med chardonnay (tillåtet) vilket genast ger smaken intensitet och en annan stil-smakriktning.

Bland cavorna i provningen stack Petit Albet Brut (77373) 5 som det strama, klockrena vinvalet. Rostad och med en rejäl dos svavel (lufta bort) hade Mas Comtal Brut Reserve 2013 (77386) 4 och som får bli cavan ni serverar till mat. Lättare på den rostade pedalen var Segura Viudas Brut Reserve (77271) 3+ medan Gramona Imperial Gran Reserva 2010 (71964) 5, var en av fyra cava’s med årgångsbeteckning och den med den mest komplexa samt balanserade smaken. Smör och generös frukt är mina stödord i smakbeskrivningen.

Vill ni fortsätta gå för en mer kafferostad smak med drag av choklad är tipset husets I’ll Lustros Gran Reserva 2006 (71915) 4, mervärde är här ett vin med 10 år på nacken och därmed en läckert utvecklad smak, för en i sammanhanget spottstyver .

Slutligen, bland cavorna och för alla som gillar ”stramt och grönfriskt” finns trevliga Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2011 (77026) 3+.

Champagne

Alfred Gratien Brut Classique (79752) 4+ kan bara överträffas av egna Cuvée Paradies Brut (7578) 5, två mycket eleganta champagner som enligt undertecknad utmärker sig med en liten, lätt apelsinsmak. Den senare är så komplex och elegant som man kan önska och tja, 599 kronor är när man som undertecknad är ”helt såld” inte speciellt mycket pengar, eller? Champagnehuset Ayala ägs av Bollinger och husets Brut Nature (81438) 4+ är en glädjande, grönfruktig, frisk och klockren överraskning. Bredare i stilen med gula fruktnoter och rostad smak är Blanc de Blancs (81978) 4, som ni väljer för andra tillfällen och gärna till mat.

Tillgängligt drickvänlig är Pierre Péters Cuvée Spéciale Les Chétillons 2009 (77779), vilket är en direkt smak-koppling till årgången. Alla som går för elegans, stramhet och koncentrerad äppelfrisk syra bör välja snygga Delamotte Blanc de Blancs Brut (77736) 4+ som i min gom uppför sig bättre än husets übersnipiga 2007.

Blin Brut Millésimé 2004 (77742) 4+ var provningens i särklass rökigaste och mest rostade champagne, med full koll ska tilläggas. Därtill med ett pris som bara kan sägas vara prisvärd. Avslutningsvis möjligen provningens krispigaste och elegant strama, grönfriska champagne av årgång 2009 är Louis Roederer Brut Nature Millesimé (77525) 4+ som i jämförelse fått till en enastående, koncentrerad champagne, vilken den som önskar kan spara, i en årgång som verkar ha producerat idel ”tillgängliga” champagner.

 

Följer ni Vinbanken ser ni nu en förändring i recensions-teknik. Bra eller dåligt och bör vi skriva ut pris eller annan info. Återkom gärna med synpunkter!