boeuf-bourguignone-topp-10-burgundisk-gryta

Vin till boeuf bourguignon | Topp 10

Favoritmarkera

VIN TILL BOEUF BOURGUIGNON. Vad passar bättre än den franska, mustiga vinkokta grytan bœuf à la bourguignonne när det är höst. Vinbanken har vintipsen.

Köttgrytan är smakrikt, mustig och rik och den tillagas med rödvin. Vinet som serveras till behöver möta med dito kraft och koncentration. Lagerblad är en smak som framförallt vinvalet kan spinna vidare på.

Alla viner i listan är provade de senaste sex månaderna och vi har inte betygsatt dem då de hamnat här då de är mycket bra och väl värda att upptäckas.

Vin till boeuf bourguignon | Topp 10

1. Org de Rac 2015 (2073),Org de Rac, Swartland Sydafrika, 85 kr

Druvor: Shiraz, cabernet sauvignon, merlot
Smaken är medelfyllig mot fyllig, kärnig av stram mörk frukt och bär, blåbär och vinbär. Fruktiga tanniner och balanserad syra, liten fatton. Skönt strukturerat vin med en hint av rökig Sydafrika-touch vilken bara gör vinet mer intressant.

2. Stellenzicht Golden Triangle Shiraz 2011 (22095), Stellenzicht, Stellenbosch Sydafrika, 99 kr

Druvor: Shiraz
Smak: Fyllig. Rund och smakrik av mörk frukt, fruktiga tanniner, nästintill saftig och sammetslen struktur, inslag av kakao, viol, örter och fat.
Omdöme: Suveränt vin i prisklass. Gärna för att spara.

3. Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2013 (2850), Kir-Yianni Estate, Naoussa Grekland, 109 kr

Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot och 20% syrah .
Smak: Fyllig. Röd och blå frukt, smak av örter, viol, enbär, fat och en söt ton av bär, blåbär och björnbär, i avslutningen. Strama tanniner, ungdomlig syra. Strukturerad.
Omdöme: Mycket bra vin men som kräver luftning, för att runda av kanterna av de strama unga syrorna, innan servering. Detta vin köper jag själv, för att spara.

4. Domaine de Verquière Rasteau 2014 (2179), Domaine de Verquière, Côtes du Rhône, 129 kr

Druvor: 70% grenache och 30% syrah
Medelfyllig till stor smak av mörk fruktsmak, en lätt parfymerad rödfruktig touch, inslag av örter som lagerblad, kryddor, fat. Fruktiga, balanserade tanniner. Nyanserat vardagsvin, superintressant, personligt och välgjort.
Omdöme: Toppval till mat och gärna till rustik gryta eller som nu i Påsktider, till smakrik lammrätt.

5. Le Pigeoulet des Brunier 2012 (75126), Brunier, IGP du Vaucluse Frankrike, 139 kr

Druvor: 80% grenache noir, 10% syrah , 5% carignan , 5% cinsault.
Smak: Medel/fyllig, mörkfruktig smak med strama och fruktiga tanniner, inslag av mörka bär, örter och mineral. Bra längd.
Omdöme: Supertrevligt vin med rätta Rhônekänslan, för en spottstyver.

6. Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2013 (2208), Marchesi Mazzei, Chianti Italien, 149 kr

Druvor: Sangiovese
Smak: Medelfyllig. Kärnig körsbär och mogen plommonsmak, inslag av örter. lätt kryddig, smak av lakrits och mineral. Trevlig, distinkt eftersmak.
Omdöme: Trevligt, nyanserat vin med fin-vinskänning och kraft att passa till allt från höstens vilträtter som lamm.

7. Substance 2014 (74083), Charles Smith Wines, Washington USA, 169 kr

Druvor: Cabernet sauvignon
Smak: Medel/fyllig, stram av mogna bär, vinbär med strama syror, en lätt kärnig hint, inslag av örter och fruktiga tanniner. Bra längd.
Omdöme: Kraftpaket med attityd och modern snits.

8. Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape 2015 (2291), Vignobles Mayard, Frankrike, 189 kr

Druvor: Grenache, syrah och cinsault.
Smak: Fyllig, nyanserad och tät smak av mörk frukt, plommon och moreller, kärnigt strama-fruktiga tanniner, en parymerad violton, inslag av örter och kryddor som en hint av kakao. Tät, lång eftersmak.
Omdöme: Kalasbra vin med kryddsmaken på rätt ställe och kraft att möta köttgrytan.

9. Barolo Tre Utin 2012 (74329), Azienda Agricola Gagliasso, Piemonte Italien, 249 kr

Druvor: Nebbiolo
Smak: Fyllig. Fruktig, spänstigt sammetslen, röd-kärnig med inslag av nypon, inslag av läder, tobak och örter samt kryddor.
Omdöme: superhärligt vin som är svårt att motstå!

10. Château Bouscassé Vieilles Vignes 2012 (74774), Alain Brumont, Madiran Frankrike, 259 kr

Druvor: 95% tannat, 5% cabernet franc
Smak: Fyllig. Komplex, fruktig med en parfymerad violkärnig ton, fruktiga tanniner, fat och med inslag av örter och mineral. Balanserad, lång eftersmak.
Omdöme: Välgjord och balanserad. Intressant och spännande.

Recept Boeuf Bourguignonne

Burgundisk gryta med rödvin

Kommentera