Portvin, julens stora Vinnjutning

Favoritmarkera

Portvin är det viktigaste starkvinet och en ljuvlig följeslagare till ostar, många efterrätter och inte minst djupsinniga samtal framför brasan. Det är en kulinarisk höjdare i jämförelse med trist köpeglögg. Det finns i många olika typer och prislägen och allt startade med en engelsk bojkott mot franskt vin.

Bojkott av franska viner, skapade portvinet

För många hundra år sedan under ett av de långa krigen mellan England och Frankrike beslöt engelsmännen att införa ett förbud mot att sälja franskt vin i England. Det importerades då istället rödviner från norra Portugal. Dåtidens röda viner från Dourodalen tappade mycket av sin kvalitet under seglatsen till England. För att bättra på vinets transportförmåga tillsattes sprit. Portvinet var fött och har sedan dess utvecklats och uppskattats främst i England men numera i hela världen. Engelsmännen startade lagring, blandning och utveckling av olika vintyper i vinhus och lodger i Villa Nova de Gaia, vid Douroflodens mynning. Portugiserna utvecklade vingårdar och vinframställning långt uppe i den dramatiska och vackra men vid denna tidpunkt rätt öde och väglösa floddalen. Under början av 1900talet började man göra kopior av portviner i Sydafrika, Australien, Nya Zeeland m fl nya vinländer. Alla riktigt stora portviner kommer ändå från Portugal.  Portvin är (utom enstaka undantag) det finessrika röda och söta starkvinet.

Vintrampning

Basportvinet traditionella metod är att man i lagarer (öppna grunda stenkar) marcherar omkring och lätt krossar druvor och masserar skalen med fötterna under kvällens timmar efter skörd, vintrampning. Då startar jäsningen naturligt och efter några dagar har man ca 7% alkohol och fortfarande stora mängder naturligt socker kvar ojäst. Den halvjästa musten tappas på  fat med vinsprit i som höjer alkholhalten till ca 20%. Jäsningen avstannar och ca 100 gram socker per liter blir kvar ojäst i vinet. Vinet lagras över vintern och skickas med båtar ned till Villa Nova de Gaia under vårfloden. Där sorteras, blandas, lagras och förädlas basvinerna till de olika typerna av portvin. Idag sköts transporterna med lastbilar och de allra mesta portvinet jäser i tankar utan inblandning av levande fötter. Men fortfarande anses ett fottrampat portvin överlägset bäst.

Varför blir portviner så olika?

Kvaliteten på druvor och basportviner varierar kraftigt. Huvuddelen används till de enklaste tunnaste och mest håroxiderade portvinerna, som främst dricks i Frankrike och Portugal. Dem skall man undvika, men de bidrar starkt till att höja kvaliteten på övrig Port. En huvudskillnad i lagringen är om den sker länge på träfat (under oxidation) eller på flaska (reduktiv utveckling). De olika portvinstyperna består av en kombination av kvalitet hos basviner, lagringsmetod och sättet att blanda olika viner. De länge flasklagrade portvinerna kräver dekantering före konsumtion och portviners hållbarhet i öppnad flaska är mycket varierande.

Premium Ruby

Den första och billigaste typen av bra portvin är Premium Ruby. Det görs av justa bra basviner med måttlig ålder som blandas till bra komplexitet och lagras kort tid på flaska. Graham’s Six Grapes, 119 kronor tycker jag är bäst just nu och har varit det i många år. Billigare än så här skall man inte köpa portvin. Det finns på Systembolaget ett sydfafrikanskt ”portvin” som faktiskt är riktigt bra. Det är gjort på samma sätt och samma druvsorter som i Douro. Allesverloren Fine Old Vintage 2010 för 149 kronor.  Vinerna är färdiga för konsumtion när man köper dem, inget att lagra själv. De har ingen fällning och kan användas direkt i alla sammanhang. Öppnad flaska håller bra i några veckor. En liten slatt i den finare såsen är också en bra smakförstärkare, även om vinet stått öppet länge.

Late Bottled Vintage filtrerad

Nästa steg upp i kvalitetshierarkin är LBV, Late Bottled Vintage. Här är det ännu lite bättre basviner från ett enskilt år som efter ca fem år på fat tappas på flaska och säljs. En filtrerad LBV saknar fällning och utvecklingsmöjligheter och hanteras som en Premium Ruby. På Systembolaget finns 2011 Graham’s LBV för 174 kronor.

LBV ofiltrerad, ett vin med framtid

Late Bottled Vintage som är ofiltrerad kan på flaska utvecklas vidare och växa till ett betydligt mer komplext vin vid långlagring. Ofta använder man ännu lite bättre basviner till de ofiltrerade LBVna. Här kan man till betydligt lägre pris uppleva något av den mognadsfiness som annars förknippas med Vintage Port. Just nu finns Churchill,s LBV, 2008 för 175 kronor. Smith Woodhouse LBV finns i årgång 2002 för 205 kronor i BS, vilket är en riktigt intressant 14 årig LBV. En ofiltrerad LBV får vid flasklagringen en fällning som behöver dekanteras bort. Du kan lätt se på korken om Din LBV är filtrerad (en återförslutningsbar cognacskork) eller ofiltrerad (vanlig vinkork).

Tawny Port

Om man satsar på lång lagring på träfat blir vinet en Tawny eller Colheita. Det är bara högkvalitativa basviner som man kostar på en riktigt lång fatlagring.  En Tawny är en blandning av olika årgångar där man på flaskan anger den genomsnittliga åldern. För att riktigt få klass och karaktär på en Tawny behöver den vara 10 år. Sedan finns det också 20 och 30 åriga Tawny. Priset stiger kraftfullt med åldern och karaktären förändras på ett sätt som kan upplevas som magnifikt eller konstigt. Prova först med en 10 åring. Riktigt bra nu är Smith Woodhouse 10 år för 199 kronor. Bland 20 åringarna finns Dow’s 20 Years Old Tawny för 449 kronor. Det finns också en ovanligt läcker, finstämd, begriplig och lyxig 30 årig tawny i Graham’s 30 years Old Tawny Port för 769 kronor.  En Tawny har aldrig fällning och är färdig för konsumtion direkt. Den håller länge på oöppnad flaska men utvecklas inte. Öppnad håller den en månad. Ett lite mildare portvin med ljusare färg, lägre kraft och lite speciell delikatess. Undvik de allra tuffaste ostarna eller efterrätterna till tawny. Det är också en rätt elegant drink för sofistikerade sammanhang.

Colheita

Colheita är en årgångstawny. Alla basvinerna kommer från samma år och vinet lagras som tawny länge på fat under oxidation. Genom att vinet genom avdunstningen koncentreras kan en Colheita i fat bli mycket gammal och växa oavbrutet. Jag har provat magnifik Colheita från fat som var över 140 år gammal! Det är delvis andra vinhus som är de främsta på just Colheita. Krohn och Barros är lite av specialister på denna för portugiser främsta portvinstypen. På Systembolaget har Krohn i BS sex olika årgångar Colheita från 2004 tillbaks till 1961 för 295- 1595 kronor flaskan. Barros har fyra årgångar 2003 till 1965 för 309- 1925 kronor. Något att botanisera i, kanske Din egen årgång finns tillgänglig.

Quinta Vintage med mognad

För engelsmän och kanske även de flesta portvinsälskande svenskar en mogen utvecklad Vintage Port den allra största njutningen. Klassiskt skall man köpa sin Vintage ung och spara den några decennier i källaren. För den som inte har sådana i källaren finns det ett hyggligt alternativ.  De lite enklare åren gör man på sina bästa druvor en mindre mängd av Quinta Vintage. Dessa säljs sedan med betydande ålder, även om de gärna kan lagras något decennium eller mer till. De kostar ungefär hälften mot ung Hus Vintage. Just nu finns Fonseca Guimarens Vintage Port, 1998 för 339 kronor och den 1:a december kommer Graham’s Quinta dos Malveidos Vintage, 2004 i FS för 389 kronor. Nu finns den i BS för samma pris.

Hus Vintage för källaren

En Vintage lagras kort tid innan buteljeringen som vanligen sker innan två årsdagen. Sedan skall en Vintage få många år i källaren innan den tas upp och noggrant dekanteras, luftas, serveras och avnjutes i goda vänners lag. Vintage görs på de bästa basvinerna (den allra bästa procenten). Långlagrad Vintage har den mest omfattande fällningen av alla viner. Den är helt odrickbar utan dekantering och himmelsk med. Jag tycker att en Vintage vanligen är bäst mellan 5 timmar och 2 dygn efter dekantering. En gammal engelsk tradition är att lägga ned en låda Vintage från barnens födelseår för att användas när de blir 25-50. Det är ovanligt klent med bra unga Hus Vintage för lagring just nu på Systembolaget. Det bästa alternativet är halvgamla Graham’s Vintage, 2000 för 819 kronor. Ligger i BS, men finns i massor av välförsedda Systembutiker. Det verkliga lyxalternativet är att lägga ned Taylor’s Quinta de Vargellas Vinha Velha, 2007 för 1495 kronor. Görs i mycket få flaskor på druvor från urgamla stockar i en lite del av Taylor’s främsta vingods, Vargellas.

En mogen Vintage till årets nyinkomna stiltonost är julens främsta godis.

PORTVINER NOVEMBER 2016

Nr År Namn Pris Bäst Kvalitet Poäng
Premium Ruby
8045 NV Graham’s Six Grapes Res. Port 119 16-17 16,0 4,5
12109 2010 Allesverloren Fine Old Vintage 149 16-20 16,0 4,0
Late Bottled Vintage filtrerad
8000 2011 Graham’s LBV, filtrerad 174 16-17 16,5 4,2
Late Bottled Vintage ofiltrerad
8016 2008 Churchill’s LBV ofiltrerad 175 16-24 17,0 4,4
76119 2002 Smith Woodhouse LBV ofiltr. 205 16-18 17,0 4,0
Tawny
8055 NV Smith Woodhouse 10 år 199 16-17 17,0 4,2
90111 NV Dow’s 20 Years Old Tawny 449 16-17 18,0 3,6
90518 NV Graham’s 30 år Tawny Port 768 15-20 19,5 4,2
Colheita
04-61 Krohn Colheita 295-1595
03-65 Barros Colheita 309-1925
Quinta Vintage med mognad
8001 1998 Fonseca Guimaraens Vintage 339 16-24 18,0 4,0
8091 2004 Graham’s Malvedos Vintage 389 16-32 18,5 4,2
Ung stor Vintage
8183 2000 Graham’s Vintage Port 819 35-60 19,5 4,4
94813 2007 Taylor’s Quinta de Vargellas Vinha Velha 1495 30-50 19,5 4,0

Kommentera