faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt
fisksoppa-med-saffran-passar-till-vitt-vin-av-chardonnaydruvan

Vin till fisksoppa | passar vitt vin av chardonnaydruvan

Favoritmarkera

FISKSOPPA. Veckans vintips till fisksoppa med saffran är ett vitt gulfruktigt, friskt vin med lätt smak av fat och smör. 

Helgerna är överstökade, dagarna blir ljusare och att längta till maten som är lätt känns helt rätt. Denna soppa innehåller en liten mängd grädde men smakar ändå elegant. Fisksoppan gör sig perfekt som förrätt vid finare middag men är också utmärkt på egen hand och gärna till vardags.

Vinet, Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay har sitt ursprung i Nya Zeeland, ett vinland som förekommer allt mer ofta i Systembolagets sortiment.

Vinet

Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay 2015 (2188), Marlborough, Nya Zeeland, 96 kr

Tropiskt gulfruktigt chardonnayvin med smörig smak och tydliga fatinslag. Andra bra passar-till-tips eller förslag till god, vin & mat i kombination kan vara smakrik fisk eller varför inte helstekt kyckling.

Recept | Fiskoppa med saffran | 4 portioner

2 tsk smör
1 finhackad gul lök
1 tunt skivad purjolök
1 tunt skivad morot
4 msk ris
0,5 g saffran
1,25 dl torrt vitt vin
1,25 dl vispgrädde
350 g centimeterstora bitar av skinnfri fiskfilé av vit fisk som torsk, kolja, sej
1 liter fiskbuljong
4 skållade, urkärnade hackade tomater
3 msk klippt gräslök till garnering
salt och peppar

Gör så här

  • Hetta upp smöret i en kastrull på medelvarm platta och tillsätt lök, purjo, och morot. fräs i 3-4 minuter under omrörning tills löken är mjuk.
  • Tillsätt saffran, ris, vin och buljong. Koka upp och sänk värmen. Krydda med salt och peppar. Småkoka under lock i 20 minuter eller tills ris och grönsaker blivit mjuka.
  • Låt soppan svalna något och häll den sedan i mixer eller matberedare. Kör den till en slät puré, i omgångar om det behövs. Använder du matberedare: sila bort kokspadet och spara det. Kör soppans fasta ingredienser till puré med lite av vätskan och blanda sedan purén med kokspadet.
  • Häll tillbaka soppan i kastrullen, rör i grädden och småkoka på värme i några minuter tills soppan är genomvarm. Rör om då och då.
  • Krydda fisken och lägg den plus tomaterna i den sjudande soppan. Koka i 3-5 minuter eller tills fisken precis mjuknat.
  • Rör ner det mesta av gräslöken. Smaka av soppan och krydda. Häll upp soppan i varma tallrikar, strö på resten av gräslöken och servera.

Smaklig måltid!

Måndagsmatchen

Måndagsmatchen – Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Gå direkt till kategori Måndagsmatchen för fler förslag på goda mat och vintips!

Lämna ett svar