Laddar annons
Vin till vegetarisk lasagne
13 Feb, 2017

Vin till vegetarisk lasagne

VIN TILL VEGO LASAGNE. Vegetarisk lasagne med hasselnötskräm och champinjoner smakar himmelskt gott. Vin till vegetarisk lasagne kan vara rött eller vitt. Här är förslag på två röda viner.

Vinerna är okomplicerade "goda" och kommer i generös vardags-tappning. De är inte vinerna man skriver spaltmeter om men de har fördel att vara, enkel och ok.

Vinet

Leyda Reserva Syrah 2014 (6689), Viña Leyda, Valle de Leyda Chile, 100 kr. BS.

Druvor: Syrah
Smak: Medelfyllig. Generös, mörkfruktig mogen smak med inslag av skogshallon. Generöst vardagsvin med bärig värme.

Budget -
Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2014 (2568), Fiuza & Bright, Tejo Portugal, 60 kr

Smak: Medelfyllig. Fruktig, spänstigt vin med bra syra, mjuka tanniner.
Omdöme: Trevligt okomplicerat husvin och gärna till fredag!

Recept | Vegetarisk lasagne | 4 portioner

2 dl hasselnötskärnor (kan bytas mot mandel eller solrosfrön)
500 g keso
En kruka färsk persilja
1 stor aubergine eller 2 små
1 L hackade färska champinjoner (kan bytas mot annan svamp)
3 msk smör
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
2 dl riven ost

Recept | Béchamelsås |

2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning/1 msk grönsaksfond
Ca 10 lasagneplattor (torkade)
Servera med färgglad sallad

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225 grader eller det som anges på paketet till lasagneplattorna.

  • Rosta hasselnötskärnorna i en torr, het stekpanna. Häll dem i en bunke tillsammans med keso och persilja. Mixa till en slät kräm med stavmixer.

  • Hacka eller skiva aubergine och champinjoner fint. Stek mjuka i smör och vitlök, till det mesta av vätskan dunstat. Salta och peppra.
    Smält smöret till béchamelsåsen i en kastrull, rör ner mjölet. Vispa i mjölken lite i taget och låt koka upp. Tillsätt buljong eller fond. Låt koka under fortsatt vispning i ca 3 minuter tills såsen tjocknar.

  • Varva béchamelsås, lasagneplattor, hasselnötskräm och svamp- och aubergineröra i en ugnsfast form: börja med béchamelsås i botten och avsluta med hasselnötskräm och béchamelsås. Det är viktigt att se till att det finns sås och kräm kvar att klicka ut överst på lasagnen.

  • Strö den rivna osten över lasagnen och dekorera med några extra, hackade hasselnötter. Gratinera i ugnen enligt anvisningar på lasagnepaketet.

Recept ur boken: Mera Vego, mat för hela familjen av Sara Ask och Lisa Bjärbo
"En härlig kokbok för vegofamiljens vardag men också för fest. Fullmatad med recept som är lättlagade och aptitliga - Vinbanken, januari 2017"