Vin-till-kramig-italiensk-gratang-med-kyckling-vinbanken

Vin till krämig italiensk gratäng med kyckling

Favoritmarkera

VIN TILL KYCKLING. Krämig italiensk pasta med soltorkade tomater och kyckling passar ett bussigt riojavin av crianzakvalitet.

Sommaren är här och enkla, goda recept är välkomna. Att laga mat till många gäster hör också sommaren till och då passar kyckling utmärkt.

Kyckling är en härlig råvara som du enkelt lagar till vardags eller för fest. Vinerna anpassas efter recepten och tillbehören, då kyckling verkligen gör sig toppbra både till vita och röda viner.

Två röda vintips till maten

1. Conde de Valdemar Crianza 2011 (12659)
Bodegas Valdemar, Rioja, Spanien, 82 kr

Klassisk vinproducent i Rioja som gör klassiska riojaviner, och även den första som började fatlagra viner. ”Storebror”, Conde de Valdemar Gran Reserva 2005 blev 2013 utsett till Årets Munskänksvin. Crianzan är gjord av 90 procent tempranillo och resten mazuelo.

2. Faustino VII 2014 (22662)
Faustino Martínez, Rioja Spanien, 79 kr

Druvor: 95% tempranillo, 5% mazuelo
Smak: Medelfyllig, utvecklad smak av röd frukt, örter och fat. Möjligen lite kort i eftersmaken men det förminskar inte upplevelsen av ”god”!
Omdöme: Perfekt vinval, gärna till fläskragú.

Recept | Krämig italiensk gratäng | 4 port

8 kycklinglårfiléer med skinn
flingsalt
nymald svartpeppar
10 soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl fint riven parmesan
ca 0,5 tsk salt

Till servering
8 körsbärstomater
färsk basilika
kokt pasta

Gör så här

  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i ca 5 minuter. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsform.
  • Strimla de soltorkade tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills den doftar härligt. Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen. Tillsätt grädden och parmesanosten. Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter. Smaka av med salt.
  • Skeda såsen över kycklingen i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  • Dela körsbärstomaterna i halvor. Plocka basilikabladen.
  • Ta ut formen. Lägg körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika. Servera gratängen direkt med pasta.

Recept och bild ur nya boken: Tareq Taylor – Kyckling, Bonnier Fakta

Kommentera