vin-till-tournedos-med-rodvinsmor-rosti-oldenburg-syrah

Vin till tournedos med svartrötter, rödvinssmör och rösti

Favoritmarkera

SYRAH. Här en rätt som kan låta som svårlagad för sitt långa namn men faktum är att det är precis tvärtom. Till tournedos med svartrötter, rödvinssmör och rösti passar ett smakrikt, rött vin. Kvaliteten är hög, druvan syrah och  ursprung i Sydafrika. 

Får vi presentera Oldenburg Vineyards, producenten som odlar druvor på några av de högst belägna vingårdslägena i Sydafrika. På 340 meter över havet, öster om staden Stellenbosch ligger Oldenburg Vineyards, precis på gränsen till Franschoeck. Producenten arbetar hantverksmässigt och använder bara egna druvor till sina viner.

vinbanken-oldenburg-syrah-till-maten

Vin till maten

  • Oldenburg Vineyards Syrah 2013 (2008)
    Stellenbosch Sydafrika, 189 kr

    Druvor: Syrah
    Smak: Fyllig, mörk fruktsmak av plommon, mustig med inslag av tobak, mynta, örter och fat. Högre alkoholhalt.
    Betyg: 3+

  • Rhodium 2012 (97304)
    Oldenburg Vineyards, Stellenbosch Sydafrika, 299 kr

    Druvor: Syrah
    Smak: Fyllig. Mörk frukt, mogen och generös, plommon och körsbär med inslag av söta soliga björnbär, strama samtidigt fruktiga tanniner, inslag av örter och kryddor, fat, tobak och viol. Bra längd.
    Omdöme: Läcker. Vin för att spara något år eller, att dricka nu.
    Betyg: 4+

Vill du skruva upp middagen med ett vin av “snyggaste värstingkalibern” är producentens bästa vin, Rhodium ett läckert val.

Recept | Tournedos med svartrötter, rödvinssmör och rösti | 4 portioner

4 Tournedos a 180 g
300 g svartrötter
salt, svartpeppar, smör och olja
½ rödlök
½ dl rödvin
100 g rumstempererat smör
salt
700 g fast potatis
salt och smör

Gör så här

  • Värm ugnen till 125 C. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta och peppra tournedon och bryn den till fin färg i olja och smör. Lägg tournedon i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 20 minuter tills kärntemperaturen är 52 C.
  • Skär bort ändarna från svartrötterna, skala och lägg de i kallt vatten.
  • Värm en stekpanna till medel temperatur. Skär svartrötterna i 5 cm bitar och stek de ”al dente” i smör 10-15 minuter och smaka av med salt.
  • Skala och finhacka rödlöken. Koka rödlöken i vinet tills rödvinet kokat in i löken och kyl ner. Vispa smöret tillsammans med rödvinslöken och smaka av med salt. Låt smöret ligga kvar i rumstemperatur.
  • Skala och koka potatisen i 10 minuter och kyl ner. Riv potatisen på grova sidan av rivjärnet och blanda med salt. Värm en stekpanna till medel temperatur och lägg ner en rejäl klick med smör. Lägg ner potatisen i stekpannan och pressa ihop till en kaka.
  • Stek potatisen ca 5 minuter på varje sida till fin färg.
  • Skär upp potatiskakan i 4 tårtbitar och servera till tournedon, svartrötterna och rödvinssmöret.

Här ett tidigare inlägg, och en hel meny. Förrätt och huvudrätt: Enkelt och smakrikt tips av Fredagskocken

Huvudbild: Oxfilet, Scan kött

Kommentera