Laddar annons
Årets julöl 2017 på Systembolaget
9 Nov, 2017

Årets julöl 2017 på Systembolaget

JULÖL. Med 47 julöl i Systembolagets ordinarie sortiment och 61 lokala varianter, som enbart säljs i en butik nära bryggeriet (men oftast kan beställas), är fjolårets siffra av julöl slagen med fyra artiklar.

PST! Du har väl inte missat recensionen av Julöl 2018!

Jag saknar några höjdare från i fjol – till exempel finska Malmgårds, franska Père Noël och svenska Mohawks Whiteout – men får i gengäld njuta av en ny estnisk stjärna. Här är årets fasta julölssortiment. Håll till godo!

BÄSTA JULÖL 2017 på Systembolaget

BETYG 5

1. Pohjala Jöuluöö (17566)

Õllekunsti Oü, Estland / 8% / 28 kr för 330 ml
Ni som spelar Alfapet och får de hopplösa bokstäverna JLUUÖÖÖ kan alltid hävda att jöuluöö betyder julafton på estniska och att Estland faktiskt var svenskt i 150 år. Och det här ölet är verkligen rena julafton för stoutister. Här skickar Tallinnbryggeriet Pöhjala iväg en rejäl punch av mörk, bitter choklad i flytande form. Lägg på kraftiga drag av kaffe, kavring och torkad söt frukt, vilket gör att denna söta, kolsvarta, alkoholstarka imperial stout funkar alldeles utmärkt som en hel frukost. Kaffe och macka i ett, liksom. Sitter även som gjuten till både kladdkaka med hallonsylt och vispgrädde som till blåmögelost.

2. Hibernation Ale (11332)

Great Divide Brewing, Colorado, USA / 8,7% / 32,50 kr för 355 ml
Jag blir aldrig besviken på det här. Ett riktigt starköl med en smakrikedom som slår det mesta. Kalla det smuttöl, brasöl, drinköl, kontemplationsöl – men knappast matöl.
Skrev i fjol: ”Med en balans som får Elvira Madigan att framstå som klumpig, tar det här English style old ale årets julpris. Maltpackat och mjukt kryddat med nejlika, russin och choklad. Av alkoholen på 8,7% känns inte ett spår, så länge man dricker i maklig takt. Men ölet är lömskt. För mycket – och man får gå i ide (därav namnet).”
Ser ingen anledning att ändra på det omdömet.

3. Oppigårds Winter Ale (11320)

Oppigårds Bryggeri, Hedemora / 5,3% / 27,80 kr för 500 ml
Samma julvisa varje år. Runt, maltigt, balanserat med lagom humledos, vilket tillsammans ger en härlig knäckighet. Passar till allt, med sitt breda spektrum av malt, beska och nätta kryddighet. Utan att vara komplicerat. Jo då, det blir nog några Oppigårds i jul igen.

4. Sigtuna Winter IPA Organic (11319)

Sigtuna Brygghus, Arlandastad / 6% / 22,90 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
Ekologiskt och ytterst prisvärt är en kombination som inte är helt vanlig i dryckesvärlden, framför allt inte när det gäller öl. Ruggigt bra, välbalanserad och karaktärsfull IPA. Skulle stå pall för allt på familjen *Ekdahls julbord, blir underbar radarkompis till en klar eller milt kryddad snaps.
*Fanny & Alexander

5. N'Ice Chouffe (11364)

Brasserie d’Aschouffe, Belgien / 10% / 65,90 kr för 750 ml
Belgisk tomteöl (tomte på etiketten) med grymt alkoholgenomslag. Svårflörtat till mat, alkoholen på 10 procent är lite vass och slår igenom. Men som njutdricka är N’Ice Chouffe kanongott med all sin kola, kryddighet och malt. Brinnande brasa är nog ett måste som tillbehör. Frukten i denna typiska, belgiska starka ale är fikon, dadlar, brända mandlar och pomerans.

6. St Peter’s Winter Ale (11331)

St Peter’s Brewery, England / 6,5% / 31,90 kr för 500 ml
Ständig favorit i julölsfloden. Mörk, sirapslen ale som lika gärna kunde gälla för stout eller porter. Bättre framför en tänd brasa under kontemplation än att blanda med köttbullar och skinka. De kraftiga dragen av kaffe, bitter choklad, apelsin och valnötter gör att St Peter håller för en chokladig efterrätt.

7. Lagunitas Holiday Ale (11312)

Lagunitas Brewing, Kalifornien / 7,7% / 25,90 kr för 355 ml
Mycket bättre än så här blir inte en Västkust-IPA, men jag hittar ingen direkt julighet i den här citrustyngda brygden. Men det kan kvitta, ölet är vansinnigt gott och kan njutas utan vare sig skinka eller sill. Gärna en flaska till sällskapsspelet som någon förhoppningsvis fått i julklapp och som ska testas på julaftons kväll. Bezzerwizzer?

BETYG 4

8. Brekeriet Lusse Lelle (11248)

Brekeriet Beer AB, Sverige / 6,5% / 27,90 kr för 330 ml
Surölsexperterna på Brekeriet serverar julens i särklass skojigaste påhitt, om än inte det allra godaste. Doftar som grunden i en bouillabaisse och smakar ungefär som en sådan också. Syrligt, saftigt, vinöst och med en dominant saffranston. Antar att det här är tänkt till Lucia, men funkar sannolikt dåligt till lussekatt, trots att färgen är matchande gul. Kul och spännande förstaklunkar, kan bli lite tröttsamt i längden. Ändå dricker jag tusen gånger hellre det här ölet än tackar ja till påfyllning nr 2 av glöggen.

julol-2017-vinbanken-lussekatt Julöl som sticker ut. Brekeriets saffransöl med både smak och färg av lussekatt står sig bra i konkurrensen med klassiker som Hibernation och N'Ice Chouffe.

9. Wisby Julbrygd (11311)

Gotlands Bryggeri / 6% / 19,90 kr för 330 ml
Trevligt som vanligt. Bra humlebett och stadig malt. En riktigt god, mörk Spendrupslager med generöst tilltagna ingredienser, utan att det blir komplicerat. Dessutom gör sig den trevliga tomteflaskan så bra på ett fint dukat julbord att den håller som en accessoar i sig själv. (Hur tänker förresten ni som dukar ett julbord med burköl?)

10. Sleepy Bulldog Winter Ale (11301)

Gotlands Bryggeri / 6,2% / 21,90 kr för 330 ml
Bra humlebett från denna kvalitets-ale i engelsk (vad trodde ni?) stil. När bulldoggen väl bitit sig fast, släpper den inte inte gärna taget. Dreglar efter en iskall, klar snaps och en krämig sill.

11. Mysingen Midvinterbrygd (17732)

Nynäshamns Ångbryggeri / 6% / 32,80 kr för 500 ml
Mörk och örtig ale, med drag av pomerans och julkryddor. Något metallisk, påminner om forna tiders tandläkarmottagning, så har ni tandläkarskräck väljer ni något annat. Vi som sluppit borren bortser från amalgamet och myser gärna med ett glas Midvinterbrygd. Samma stil som S:t Peter’s Winter Ale, men något glesare. Fast det här är ju svenskt, opastöriserat, gu’bevars. Har tagit steget upp från det lokala sortimentet till det ordinarie, där det hör hemma.

12. S:t Eriks Winter Session IPA (11362)

S:t Eriks bryggeri, Arlandastad /4,1% / 19,90 kr för 330 ml
Riktigt bra och karaktärsfull ale, som trots sin ringa alkoholhalt är stabil i beskan, med generöst tilltagen amerikansk humle. Går lätt i clinch med det mesta på julbordet. Bra val för den som vill ha styr på skallen hela kvällen.
Dock värjer jag mig emot epitetet ”session IPA” – en lika stor paradox som ”fettfri majonnäs”. En hederlig IPA (India Pale Ale) bygger på att alkoholhalten ska vara minst 5%, för att klara sjöresan mellan England och Indien. När första alkoholfria IPA:n lanseras gissar jag att Systembolaget kommer att älska den och störtexponera den vid kassorna.

13. Nisse Julöl (11377)

Gamla Slottsskällan, Uppsala / 5,3% / 19,90 kr för 330 ml
Uppsalabryggeriet med elegans som signum försvinner lätt bland alla muskelknuttar, som skriker på uppmärksamhet i en mastodontprovning. Men visst är det här en snygg produkt. Helt utan buller och bång, silkeslent, diskret och ändå personligt med alla bitar på rätt plats. Svårt att förklara, men om julöl vore vin skulle det här vara ett Chablis Premier Cru (kanske Montée de Tonnerre från William Fèvre).

14. Electric Nurse Winter Brown Ale (11540)

Dugges bryggeri, Landvetter / 5,6% / 24,90 kr för 330 ml
Fin kaffedoft föregår en rund, omfamnande smakrikedom, där kaffet får sällskap av både saftigt mörkt vörtbröd, choklad och gräddighet. Populär historia som finns att köpa året om. Det känns som om receptet är uppsnäppat en aning sen i fjol, då jag saknade lite kropp.

15. Jämtlands Julöl (11382)

Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad / 6,5% / 22,90 kr för 330 ml
Jämtarna var pionjärer när julöls-rejset startade på allvar för tjugo år sedan och har sedan dess svajat hit och dit. Nu är det riktigt gott, med generös maltighet och brödig smak i engelsk stil.

16. Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (11365)

Carlsberg, Danmark / 7,5% / 59,90 kr för 750 ml
Carlsbergs bästa – år efter år. Uppkallat efter bryggeriets grundare, Jacob Christian Jacobsen och bryggt på originalbryggeriet i Köpenhamn. Fruktigt, starkt, med balanserad sötma. Har man svårt för tuff beska är detta absolut ett idealöl. I gränslandet mellan matöl och brasöl. Frågan är till vilka maträtter det passar bäst. Kanske en lagrad hårdost, typ grevé.

17. Gouden Carolus Christmas (11630)

Het Anker, Belgien / 10,5% / 24,70 kr för 330 ml
Öl upplöst i en påse Kungen av Danmarks bröstkarameller? Det här är verkligen gjort för hard core-fansen och liknar inget annat med sin typiska Bronzolton. I starkaste laget, men lika fullt av charm som av alkohol. Tänk inte ens tanken att försöka kombinera det här örtpaketet med julmat. Men det funkar bra som vänta-på-tomten-dryck. (Har trillat ner från femmyntsnivån från i fjol, vilket kan ha med min dagsform – eller tillfälliga preferenser – som ölprovare att göra.)

18. Shepherd Neame Christmas Ale (11357)

Shepherd Neame, England / 7% / 28,90 kr för 500 ml
Stående favorit – inte bara tack vare den grymt snygga, juliga etiketten. Här kan jag bättre motivera varför SNCA halkat ner från 5 till 4 sedan i fjol. För visst var fjolårets upplaga lite bättre? Årets provningsex är inte lika tuggig av gräddkola och smörig toast. Alkoholen slår dessutom igenom lite mer än nödvändigt. Men fortfarande gäller att mera engelskt, mera Dickens än så här blir det inte. Jag hör Jingle Bells och ser en Chesterfieldsoffa, en burk fylld med toffee på ett butler’s tray table med levande ljus. Och så doftar det torkad frukt och portvin. Mjukt, varmt, skönt. Inga vassa kanter. En after dinner ale.

19. BrewDog Santa Paws (11368)

BrewDog, Skottland / 4,5% / 23,90 kr för 330 ml
Jolly good från Aberdeen. Kanske inte som att få Tomtens knytnäve i solar plexus, men en ganska burdus brygd är det. Snustorr, humlebesk (såklart), kvardröjande, trots modest alkoholhalt. Gör sig väldigt bra till salt, kraftig mat som grynkorv, revbensspjäll, skinka och köttbullar. Hipstergänget som var lite pionjärer i mikrobryggarbranschen håller kursen.

20. Freeze Warning (11865)

Lazy Magnolia Brewing, Mississippi, USA / 8,9% / 26,50 kr för 355 ml
Lite lättare, inte fullt så packat med smak som det oslagbara(?) Hibernation Ale, men fullt dugligt som smuttöl. Faktiskt lite vinöst som ett portvin, där alkoholen slår igenom. Funkar kanske till svartvinbärssill. Man kan i så fall avstå snapsen, ölet ät tillräckligt starkt på egen hand. Å andra sidan: vad vet de om jul och sill och frost längst ner i sydvästra Mississippi, där bryggeriet ligger?

BETYG 3

21. Göteborgs Winter Ale (11309)

Göteborgs Nya Bryggeri / 5,4% / 24,70 kr för 330 ml
Håller sig snällt i mittfåran, med en lätt brödig ton toppad med lite ljus sirap. Behagligt, nedtonat, trevligt, välgjort. Gör alla hemläxor och är motsatsen till klassens buse. Väl tilltagen prislapp.

22. Nils Oscar Kalasjulöl (11300)

Nils Oscar Company, Nyköping / 5,2% / 20,90 kr för 330 ml
Bryggeriet gör aldrig något dåligt, men här blev jag lite besviken. För mycket cutting corners i produktionen? Något har i alla fall gjort att ölet känns mer utslätat än förr. Eller har alla andra kommit ikapp och susat förbi? Nå, Nils Oscars bästa julöl är den åtskilligt dyrare Winter Edition (32291), som säljs lokalt, men kan beställas.

23. Mariestads Julebrygd (11338)

Spendrups, Sverige / 5,8% / 19,90 kr för 500 ml
Jag brukar framhålla Mariestads som den bästa (eller minst usla) av svensk, massproducerad budgetjulöl – men i år är det en mer grannlaga uppgift att skilja Spendrups flaggskepp från det som Carlsberg, Krönleins, Åbro och Kopparberg kallar julöl. Vill inte påstå att allt smakar likadant, men luckan mellan habilt och skräp krymper. Mariestads är dock fortfarande fylligare än övriga glesa mörka, trista lageröl.
Inte illa, alltså – men ungefär lika personligt som ett informationsbrev från Bolagsverket.

24. Melleruds Prima Julöl (11409)

Spendrups / 5% / 15,90 kr för 330 ml
Ganska generöst med humlebeska. En trevlig, harmlös öl som försvarar sin plats på det opretentiösa julbordet och står pall för en akvavit och en klar sill.

25. Charlis Snöfall (11269)

Charlis Brygghus, Kristianstad / 6,5% / 24,70 kr för 330 ml
Trevlig, mörk och torr stout, som bara nästan orkar ända in i kaklet. Något gles. Förra årets julöl, Charlis Svart (11498), är ett mycket bättre alternativ. Skriver ”är”, eftersom ölet fortfarande finns att köpa.

26. Fuller's Old Winter Ale (11640)

Fuller, Smith & Turner, England / 5,3% / 27,90 kr för 500 ml
Pålitlig Londoner som inte förargar någon, men som heller inte får någon att hoppa högt av glädje. Gediget bygge med drag av gräddkola och mild beska. Ett ”framför-brasan-öl” eller ännu hellre en ”på-puben-ale”. Helst på The Old Ship i Hammersmith, mycket nära källan.

27. Harvey's Christmas Ale (11622)

Harvey & Son, England / 7,5% / 20,60 kr för 275 ml
Påtaglig doft av vitvinsvinäger, som följer med in i munnen där syran mattas av och ger plats för en smakrikedom av nötter, torkad frukt och kola. Intressant och dyrt smuttöl jag gärna dricker en av, men kanske inte två. Öl-Harvey är för övrigt inte samma Harvey som tillverkar den kladdsöta lågprissherryn Bristol Cream. Då har vi klarat ut det, eller hur?

28. Bocq Gauloise Christmas (11462)

Brasserie du Bocq, Belgien / 8,1% / 24,70 kr för 330 ml
Sött, starkt, svårt. Lite körsbär-i-likör-stuk, som är intressant i första klunken, men som blir jobbigt fortare än en sås hinner skära sig. Har svårt att se vad det här ska vara bra för. Är du törstig innan du dricker, kommer du att vara full, dum men knappast otörstig efter en flaska. Och man behöver inte röka cigarett till ölet. Har inget med franska Gauloises att göra.

29. Anchor Christmas Ale 2017 (11390)

Anchor Brewing, Kalifornien, USA / 6,7% / 25,80 kr för 355 ml
Amerikas kultjulöl framför andra. San Francisco-bryggeriet med olika kryddningar och olika etiketter med träd på varje år sedan 1975, är alltid oförutsägbart. I år? Nja, den diskreta men märkbara tonen av roquefortost gör att jag blir lite tveksam. Men ni som samlar på Anchor Steam-flaskor likt andra samlar jultallrikar, struntar väl i det och handlar i alla fall.

30. Ballast Point Mocha Marlin Winter Release (11179)

Ballast Point Brewing, USA / 6% / 26,50 kr för 355 ml
Det är sällan jag efterlyser mer alkohol och mer socker hos ett öl. Men här räcker dessa smakbärare inte riktigt till för att få balans ute i det okända mörka. En torr, lite gles och spretig porter. Kanske har den homogeniserats till jul?

31. Samuel Adams Winter Lager (11363)

Boston Beer, Massachussetts, USA / 5,5% / 20,90 kr för 355 ml
Utmärkt ”östkustlager”, som av naturliga skäl aldrig kan nå upp till den smakrikedom vi finner i en välhumlad ale. Inget fel på ölet, men det är inte riktigt det här jag vill åt, om jag tvunget måste köpa en långväga, amerikansk julöl.

32. Santa's Private Reserve (11360)

Rogue Ales, Oregon, USA / 5% / 24,70 kr för 355 ml
Torr, besk, självfallet välgjord men ganska ocharmig ale, gjord för något slags inre elitkrets. Man får inte vara rädd för beska, för att uttrycka det milt. Kräver tilltugg för att runda av bitterheten. Kan tänka mig detta till bruna bönor och fläsk. Har ni sånt på ert julbord?

BETYG 2

33. Pistonhead Christmas Carol (11346)

Brutal Brewing (Spendrups) / 5,6% / 15,90 kr för 330 ml
Den ”farliga” dödskallen på burken är missvisande (men sannolikt effektiv) marknadsföring. Ölet faller in som en i raden av korrekta men bleka och ointressanta mörka lageröl. Lite trist, eftersom Brutal Brewing är Spendrups personals egen etikett. Våga göra nåt lite uppkäftigare än husbondens egna, utslätade varumärken!

34. Göteborgs Christmas Session IPA (10721)

Göteborgs Nya Bryggeri / 3,7% / 19,80 kr för 330 ml
Den vekare av julens två session-ipor. Urvattnad, saknar den starka karaktären som S:t Eriks har. Och varför inte sänka alkoholhalten ytterligare två promille till 3,5% – och sälja ölet i dagligvaruhandeln?

35. Grebbestad Julöl (11371)

Grebbestad Bryggeri / 5,2% / 19,90 kr för 330 ml
Mörk opersonlig lager. Tyvärr måste vi facka in lilla Grebbestad bland de stora stygga bulkölen. Samma ospännande smak. Varför? Lunator som är så fantastiskt …

36. Bryggmästarens Vinterbrygd (19752)

Åbro, Vimmerby / 5,2% / 21,80 kr för 500 ml
EKOLOGISKT
Två kronor extra för ekostämpeln – är det värt det? Nja, kanske. En liten extra örtighet gör att vi inte drar det här över samma luskam som Pripps, Falcon, Sofiero …37.

38. Winter Special Brygghuset Finn (11274)

Brygghuset Finn, Landskrona / 6,2% / 24,70 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
Torrt och beskt, med klart syrliga inslag. Trodde det var fel på första provflaskan, men nummer 2 smakade likadant. Antingen felsmak i batchen, eller också är det så enkelt att jag inte gillar stilen.

39. Eriksberg Julöl (11373)

Carlsberg, Falkenberg / 5,6% / 18,80 kr för 500 ml
Samma stil som Carlsbergs övriga blask (Pripps & Falcon), fast utan askkoppstonen (Falcon). Om jag tvingas välja ett massproducerat julöl från Carlsberg, blir det nog det här.

40. Eriks Julale (11369)

S:t Eriks Bryggeri, Arlandastad / 5,4% / 20,90 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
I fjol var det en metallisk ton, i år är det en lite skum doft av sur halm, som får näsan att tveka. Är det här verkligen korrekt? Inte i min smak.

41. Emelisse Winter Ale (11605)

Bierbrouwerij Emelisse, Nederländerna / 10,5% / 28 kr för 330 ml
En något irriterande halmighet, som av kvarglömt kinesiskt te, placerar det här sist i rankingen av de superstarka importerna. Annars finns här samma örtiga drag och kolatoner som hos N’Ice Chouffe, Bocq Gauloise och Gouden Carolus.

BETYG 1

42. Three Hearts Julöl (11380)

Krönleins, Halmstad / 5,3% / 17,80 kr för 500 ml
Brukar alltid kunna plocka ut Three Hearts på den väl tilltagna sötman, men i år går jag bet. Smakar likadant som resten av bulkvarorna. Se det som ett positivt tecken.

43. Pripps jul (11356)

Carlsberg Sverige / 5% / 16,90 kr för 500 ml
Spådom: Du kommer att möta en mörk lager … eh, mörk lagerarbetare som inte frambringar någon julkänsla alls, trots sitt långa vita skägg, sin säck och sitt enerverande ”Ho-ho-ho”. Säcken är tyvärr tom, han lämnar inget av värde efter sig. Känn dig blåst på 17 spänn.

44. Sofiero Julöl (11372)

Kopparbergs Bryggeri / 5,2% / 15,90 kr för 500 ml
Kopparbergs basmärke är stabilt sötkladdigt och ihåligt. Klent uppbyggt, snålt med maltighet. Om detta är ett julöl, är Wilhelm Tham ett slagskepp. Svagdricka i stället, någon?

45. Falcon Julöl (11329)

Carlsberg, Falkenberg / 5,2% / 18,40 kr för 500 ml (eller 13,10 kr för 330 ml)
Allvarligt talat – är det här något annat än den vanliga ljusa Falcon-lagern toppad med lite sockerkulör? Jag får samma diskreta ton av nattstånden askkopp i näsan, som jag får av Falcons standard.

Bilder: Foto Thomaz Grehn
Huvudbild:
Julöl som sticker ut. Brekeriets saffransöl med både smak och färg av lussekatt står sig bra i konkurrensen med klassiker som Hibernation och N'Ice Chouffe.