Laddar annons
Vin till ankbröst |  Anka med balsamicosås, karamelliserad lök och äpple
13 Nov, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till ankbröst | Anka med balsamicosås, karamelliserad lök och äpple

ANKA. Till detta recept där vi tillagat anbröst med balsamicosås och karamelliserad lök passar ett vin av pinot noirdruvan. Smakerna är tydliga, kraftigare och vinet kan gärna komma från nya världen.

Generellt passar pinot noirvin bra till recept av ankbröst. Det som slagit mig under senare tid är att en maträtt med många ingredienser ofta ger en komplex smakpalett varför vinet gärna kan vara av bättre kvalitet, med fler nyanser. Enklare rätter, säg husman, ger raka smakupplevelser vilket leder till att vinet gärna kan vara av husvins-standard. Och omvänt, ju finare kanske mer lyxig en rätt är desto bättre vin ska ni satsa på. Och jag tror ni håller med, för "it makes sense"!

Vin till - ankbröst eller i recept anka med balsamicosås

Hunter’s Pinot Noir 2014 (83933)

Hunter’s Wines, Marlborough Nya Zeeland, 99 kr
Direkt doft av solmogna jordgubbar, kryddor och fat. Medelfyllig, generöst bärig smak av skogshallon, jordgubbar med inslag av röd frukt, frisk syra, mjuka tanniner och fat. Charmig och friskt vin med mjuka tanniner och tydlig druvkaraktär (pinot noir).
[dryck id="57782"]

Vill du uppgradera ditt vinval, prova:

Chambolle-Musigny Premier Cru Joseph Drouhin 2014 (83192)

Joseph Drouhin, Chambolle-Musigny Premier Cru Frankrike, 899 kr
Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Bärig och nästan saftig i texturen, lätt parfymerad med smak av körsbär, hallon, kola och fat.
Dekantera vinet innan servering! Det kan lagras flera år till, välgjort och snyggt men smakar inte på topp - ännu!
[dryck id="57784"]

Recept | Anka med balsamicosås, karamelliserad lök och äpple med potatispuré | 4 portioner

a ankbröst, cirka 400 gr
salt och peppar
eventuellt timjan till garnering

Potatispuré

2 gula lökar
4 msk smör
1 tsk strösocker
2 små äpplen, ex Granny Smith
750 g mjölig potatis
0,75 dl varm mjölk
3 msk vispgrädde
salt och peppar

Balsamicosås

1 schalottenlök
1 msk smör
2 msk strösocker
5 dl hönsbuljong
0,5 dl balsamvinäger
1 ms kinesisk soja
2 tsk maizena majstärkelse+kallt vatten
1 tsk smör
salt och peppar

Gör så här

  • Torka ankbrösten och skör ett rutmönster i fettkappan. Salta och peppra.

  • Börja med potatispurén: Hacka öken, skala och kärna ur samt skär äpplena i mindre bitar. Skala och hacka potatisen i mindre bitar.

  • Fräs löken i en stekpanna med 2 msk smör på låg värme i cirka 20 minuter. Tillsätt socker och äpple, låt fräsa i ytterligare någon minut. Mixa lök- och äppelröran slät med stavmixer eller i matberedare.

  • Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är genomkokt. Sila av vattnet och låt potatisen ånga av. Lägg ner 2 msk smör och vispa till ett fluffigt mos, elvisp, under tiden som du häller i den varma mjölken. Vispa i grädde och rör sedan ner lök- och äppelröran i potatispurén. smak av med salt och peppar. Håll varm.

  • Skala och finhacka schalottenlöken till såsen. Fräs den i smör några minuter. Tillsätt sockret och värm tills det har smält och börjar bli gyllenbrunt. Häll på buljongen, balsamvinäger och soja. Låt sjuda tills vätskan reducerat till hälften.

  • Sila bort löken. Häll tillbaka såsen i kastrullen och värm den. Rör ut maizena med lite kallt vatten och rör ner i såsen under vispning. Låt koka upp. och sjuda ett par minuter till dess att såsen tjocknar. Blanka av såsen med smöret och smaka av med salt och peppar. Håll varm.

  • Värm ugn till 150 grader.

  • Lägg ner ankbrösten i en torr och het stekpanna med skinnsidan nedåt. Sänk värmen något och stek dem i cirka 4 minuter tills de fått fin färg. Vänd brösten och stek dem ytterligare 2 minuter.

  • Lägg brösten i en ugnsfast form och stek dem färdiga i ugnen, till innertemperaturen är cirka 63 grader (medium). Tar cirka 15 minuter. Låt ankbrösten vila, men inte under folie i cirka 5 minuter innan servering.

  • Skär brösten i skivor och servera med potatispurén, såsen samt en ångkokt grönsak som broccoli, harricot verts eller sockerärtor.

Recept och bild ur boken: Till bords med systrarna Eisenman.
Foto: Ulrika Ekblom

[artikel id="56009" titel="Här ett annat, toppbra recept till Hunter's Wines Pinot Noir"]

[artikel id="57513" titel="Jane Hunter tog över ansvaret för Hunters tidigt och har utvecklat företaget till ett av Nya Zeelands främsta"]