Laddar annons
Veckans femhundring – på jakt efter druvornas koriander
12 Jan, 2024

Veckans femhundring – på jakt efter druvornas koriander

När det kommer till koriander så brukar man säga att man antingen älskar det eller hatar det. Det finns inget mellanting. Ofta uppfattar jag att det finns en druva som många har lite samma inställning till; nämligen den så otroliga pinot noir. 

Hur kan någon inte tycka om pinot noir? Denna druva är så makalöst bred i sin stil att det egentligen inte ska kunna gå att tycka illa om den. Men det finns förvånansvärt många som hyser agg mot den och som verkligen inte gillar den. Men de som gillar den, de fullkomligt älskar den. Därför är just pinot noir lite som druvornas koriander, och den här veckan när vi ger oss in på Systembolaget med 500 kronor på fickan så är vi ute efter just bra pinot noir-viner. När min kollega Christian Stojkovic i förra veckan beskrev sin egna personliga inställning och resa när det kommer till just pinot noir, så kände jag mig helt enkelt nödgad att få tipsa om några personliga pinot noir-favoriter på hyllan. 

Veckans femhundring – på jakt efter druvornas koriander

Vi ger oss in på Systembolaget med bestämda steg och vi går direkt mot de röda vinerna. De vita och de mousserande ska vi inte ens snegla åt i dag, utan det är fullt fokus på rött. 

Saurus Select  Pinot Noir

Saurus Select Pinot Noir

2022
argentinaArgentina
750 ml
14%

Kan man verkligen göra vin hela vägen nere i Patagonien? Japp, såklart man kan. När undertecknad fick händerna på det här vinet var det ett måste att prova det, och vilken positiv överraskning det var. Det var lite nebbiolo-vibbar i doften där det dök upp röda bär i form av hallon, mogna jordgubbar men även en blommig touch av rosor, svartpeppar och vanilj. Det är fräscht men med lite varma, runda toner i slutet. Tanninerna är lugna och finstämda. Detta är lite av en smakbomb och en hyperintressant pinot som visar att Patagonien är att räkna med. Här nere är det i princip ökenklimat, men tydligen trivs pinot noir här och familjen Schroederer – som för övrigt har en dinosauireras uppkallad efter sig – lyckas skapa en supervälgjord pinot noir som bjuder på massvis av smak. Och vet du vad, jag hade nog satsat på en asado till detta, med kyckling eller lamm. 

151 kr
Gardo & Morris  Pinot Noir

Gardo & Morris Pinot Noir

2020
nya-zeelandNya Zeeland
750 ml
13%

På andra sidan jordklotet har vi en vingård med svenska inslag. Gardo kan lika gärna skrivas Gårdö, då det är just Frida Gårdö Morris och hennes man Ben Morris som ligger bakom det här vinet. I de norra delarna av sydön, närmare bestämt i Marlborough, har de skapat en ung, intensiv och druvtypisk pinot med rödbäriga, okomplicerade och somriga toner, som samsas med en liten diskret rökighet, apelsinskal och lakrits. Jag är i vanliga fall svag för pinot noir-viner från Central Otago på Nya Zealand, som är lite av centrum för pinot noir-industrin i landet, men här visar Gardo & Morris att Marlborough är bra mycket mer än bara sauvignon blanc-viner. Ett utmärkt vin till kycklingtacosen.

128 kr
Punt Road Pinot Noir

Punt Road Pinot Noir

2022
australienAustralien
750 ml
12.5%

Sist men inte minst så måste vi även tipsa om det här härliga australensiska vinet. Det är en pinot av det lite ”tyngre” slaget som vi även tidigare tipsat om i Veckans femhundring. Här är det lite mer mognad i bären, utan att för den delen rubba den härliga, höga syran och fräschören som kommer fram. Det är mogna jordgubbar, skogshallon, eukalyptus, rökig mineralitet, svartpeppar och choklad. Det är varmt, intensivt, runt men samtidigt fräscht och härligt syrligt. Tveka inte att servera detta till lammstek med örter och vitlök. 

171 kr

Total kostnad denna fredag: 450 kronor