vin-till-kyckling-poulet-yassa-vinbanken

Vin till kyckling, Poulet Yassa

Favoritmarkera

VÄRLDENS MAT. Receptet på kyckling Poulet Yassa är från Senegal. Vin som passar till den lite heta chilismaken på kycklingen är antingen vitt eller rött och smaken är framförallt fruktig.

Till Poulet Yassa passar ett vin med mer frukt än tanniner (den kärva, adstringerande upplevelsen i munnen). En liten sötma från frukten gör sig gott mot hettan och vi tänker att ett vin av bra vardagskvalitet är helt perfekt. Dina finaste och mest exklusiva viner spara du hellre till middagar med tema “klassisk fmatlagning” som inkluderar ingredienser av smör och grädde!

Det röda vinet är i gränslandet mellan medel till fylligt och har en mycket bra syra samtidigt som det finns en bred, fruktig bas. Låt det fruktiga malbecvinet ta ut svängarna i kombinationen till världens mat, i stället för som annars kanske mest vanliga kombo till “grillad köttbit”.

Trevligt extra. Båda vinerna är EKO-certifierade.

Vin till maten, kyckling Poulet Yassa

Vitt vin, Cameleon Selection Unoaked Chardonnay 2017 (6031)

Domaine Bousquet, Tupungato Argentina, 89 kr 
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av gula äpplen och päron, en hint av honung och smak av örter.
Omdöme: Budgetvin som levererar, smakar mycket och generöst.

Läsarnas betyg (Bli den första att rösta)

Betygsätt

Ditt betyg

Betygsätt

Rött vin, Cameleon Selection Malbec 2017 (6581)

Domaine Bousquet, Mendoza Argentina, 89 kr
Druvor: Malbec
Smak: Medelfyllig. Fruktig av röda, mogna plommon, körsbär, tydligt örtig, touch av mynta och blåbär samt tobak. Bra längd.
Omdöme: Supertrevligt friskt fruktigt vinköp!

Läsarnas betyg (Bli den första att rösta)

Betygsätt

Ditt betyg

Betygsätt

Recept | Kyckling från Senegal, Poulet Yassa | 4 portioner

Ingredienser
1 kg kycklinglår med skinn
250 g vermicellipasta
hackad persilja till garneringen

Marinad
4 gula lökar
0,5-1 röd chili
saften från 1 citron
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
3+2 msk jordnötsolja
1 dl vatten
0,5 hönsbuljongtärning
2 msk dijonsenap
2 dl gröna oliver

Gör så här
1. Skala och skiva löken till marinaden tunt. Kärna ur och finhacka chilin.

2. Blanda lök och chili med citronsaft, salt, peppar, vitlök och 3 msk jordnötsolja. Häll det i en plastpåse och lägg i kycklingen. Skaka påsen så att allt blandas. Låt stå i kylen i minst 3 timmar (helst över natten).

3. Värm ugnen till 225 grader och grill.

4. Lägg ut kycklingen med skinnet uppåt på en plåt med aluminiumfolie. Placera plåten högt upp i ugnen och gilla kycklingen i cirka 10 minuter. Vädn på den och grilla i ytterligare cirka 8 minuter.

5. Sila bort marinaden från lökblandningen, men spara den.

6. Fräs blandningen i 2 msk olja i en traktörpanna i cirka 20 minuter på medelhög värme. Rör om då och då så att den inte bränns. Om den blir torr kan du tillsätta någon matsked vatten. när löken är mjuk, tillsätt då den sparade marinaden, vatten, buljong, dijonsenap och oliver. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

7. Lägg ner kycklingen och låt sjuda under lock på låg värme i cirka 20 minuter.

8. Koka upp lättsaltat vatten. Bryt sönder vermicellin i mindre bitar. Lägg ner den i vattnet och låt koka i cirka 2 minuter. Var försiktig så att de inte blir överkokta. Sila bort vattnet.

9. Ta upp kycklingen ur pannan och lägg den åt sidan. Blanda vermicellin med löken. Lägg kycklingen ovanpå och garnera med persilja. Servera direkt.

Recept och bild: Till bords med systrarna Eisenman, foto: Ulrika Ekblom

Kommentera