vin-till-ceviche-tomatkross-vinbanken

Vin till ceviche

Favoritmarkera

VÄRLDENS MAT. Ceviche är en rå, lime och citrusmarinerad fiskrätt från Peru som är mycket omtyckt i Sverige. Till fest  och förrätt serveras ceviche i fina glascouper eller portionsskålar. Vin till ceviche matchar rättens sötsyrliga smak av citrus och lime och vårt förslag är ett mousserande vin från Loire.

Om man lägger en bit rå fisk i citronsaft vitnar den, det vill säga att fiskköttet koagulerar och då är det inte längre rått. Ceviche är en rätt som stammar från Sydamerika där man lägger rå fisk, i strimlor, att marinera i citron, tomat, vitlök och salt.

Vinet på förslag, Philippe Deval Vouvray Mousseux Brut, har vi matchat till ceviche med krossade tomater för att det plockar upp sötman från de krossade tomaterna.

Det finns alltså en sötma i rätten (liten) som ger balans till helheten och den annars i ceviche, påtagliga syran i smaken.

En maträtt som serveras kall passar oftast kalasbra till ett mousserande vin. Det stämmer i munnen helt enkelt, svalt och krispigt i både känsla och textur. Så även med detta vin – en klockren kombo helt enkelt!

Vin till ceviche på krossade tomater

Philippe Deval Vouvray Mousseux Brut (7922)

Albert Besombes, Vouvray Frankrike, 115 kr
Druvor: Chenin blanc
Smak:Torrt, pärlande vin med smak av gröngul, mogen frukt, en touch av persika och melon, inslag av honung och balanserad syra. Bra längd.
Omdöme: Trevlig, personlig och charmig.
Sockerhalt: 10 g/l

Recept | Ceviche | cirka 4 portioner

350 g fiskfilé av hälleflundra, lax, rödspätta eller rödtunga
2 citroner
3-4 limefrukter eller 0,5-1 dl osötad limejuice
2 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater, ca 450 g
1-2 kryddmått cayennepeppar eller tabasco
0,5 tsk timjan
1 gul lök

Garnering
hackad persilja eller hackad gurka
2 citronklyftor
ev avokado i bitar eller skivade färska champinjoner eller några räkor

Gör så här

1. Skär fisken i lillfingerstora strimlor och lägg dem i en skål.

2. Pressa citroner och lime och häll saften över fisken. Strö på salt och krossa vitlök över. Rör om försiktigt och låt stå i 4-6 tim på kall plats. Häll av allt spad.

3. Blanda tomater med cayennepeppar och krossad timjan.

4. Hacka löken fint, lägg den i en sil och häll 1 liter kokande vatten över. Tillsätt lök och fisk till tomaterna och låt stå kallt i 15 min.

5. Lägg upp salladen i portionsglas och garnera med hackad persilja och citronklyfta, gärna även avokado.

Servera med rostat bröd, gärna grahamsbröd och smör.

Kommentera