vin-till-flanskstek-med-chimichurri-och-vitloksrostad-potatis

Vin till flankstek med chimichurri

Favoritmarkera

FLANKSTEK. Till flankstek med chimichurri passar ett rött vin från Argentina. Och den smakrika såsen är pricken över i för kombination med köttet.

Chimichurri är en sås. Smakerna är som fyrverkerier i munnen av chili, vitlök, örter och vinäger. Vinet till eldiga rätter eller ingredienser som här måste vara fruktiga. Välj bort alla röda viner med strama tanniner.

Perfekt till denna rätt är ett rött vin från Argentina av druvan cabernet sauvignon, plan B är att välja ett malbecvin.

Vin till maten, flansktek med chimichurri och vitlöksrostad potatis

Cameleon Selection Cabernet Sauvignon 2017 (6518)

Domaine Bousquet, Tupungato Argentina, 89 kr
Druvor: Cabernet sauvignon
Smak: Medelfyllig. Röd och blå frukt, vinbär, tydligt kryddig, bra koncentration, viss sötma av mognad. Bra längd med lätt drag av fatvanilj.
Omdöme: Stiltypisk cabernet. Bra köp!
Sockerhalt: <3 g/l

Recept | Flankstek med chimichurri och vitlöksrostad potatis
| 4 portioner

Ingredienser
ca 800 g flanskstek
ca 3 msk olivolja
flingsalt och peppar

Vitlöksrostad potatis
ca 1 kg potatis
6 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
salt och peppar

Chimichurri
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
5 dl hackad bladpersilja
0,5 dl hackad färsk oregano
0,5 dl rödvinsvinäger
ca 2 dl olivolja
flingsalt och svartpeppar

Gör så här
1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Kärna ur chilin till chimichurrin och finhacka den. Skala och finhacka vitlöken. Blanda chili, vitlök och örter med vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.

3. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.

4. Blanda potatis, vitlök och olja och sprid ut det på en plåt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter eller tills potatisen börjar bli gyllenbrun och krispig. Rör om då och då.

5. Medan potatisen är i ugnen, torka köttet och pensla det med olja. Salta och peppra. Grilla flanksteken i cirka 5 minuter. Vänd den då och då. Den ska få fin färg på ytan men fortfarande lite rosa inuti (56 graders innertemperatur). När köttet är klart, lägg upp det på en skärbräda och låt det vila i någon minut.

6. Fördela chimichurrin på köttet. Skär det sedan i skivor och servera med vitlökspotatisen. Tänk på att skära tvärs över muskelfibrerna.

Recept och foto: till bords med systrarna Eisenman, foto: Ulrika Ekblom. Förlag Bonnier Fakta

Kommentera