vin-till-lammstek-vinbanken

Vin till lammstek Provencale passar snyggt rött från Sydafrika

Favoritmarkera

LAMMSTEK. Lammstek Provencale plockar upp vårens späda primörer och smaker från södra Europa. Vin på förslag är röda, snygga och välgjorda cabernet sauvignon Reserve från producenten Org de Rac i Sydafrika.

Påsken närmar sig och smaklökarna ligger i startgropen för helgdagarnas rätter. Lammstek är tradition för många, men hur man kryddar köttet varierar.

Förra veckan provade vinskribenter och journalister “nya årgångar” på Systembolaget. Det var en stor grupp viner som bytt årgång under de senaste veckorna, hela 139 viner för att vara exakt. Från bubblande, vita torr,a söta, röda, i box eller flaska och i alla prisklasser.

Org de Rac Reserve Cabernet Sauvignon 2016 (2081), 139 kr utmärkte sig som ett riktigt bra köp bland cirka tio andra röda viner. Vi tror också att vinet är ett riktigt kul och bra val att lägga undan några år. Prefekt för alla “som har en budget men älskar vin och vill dricka kalasgott”, nu och än bättre om några år.

Vin till lammstek

1. Org de Rac Reserve Cabernet Sauvignon 2016 (2081)

Org de Rac, Coastal Region Sydafrika, 139 kr
Druva: Cabernet sauvignon
Smak: Fyllig, stramt och mörkfruktigt vin med inslag av mogna svarta vinbär och körsbär, örter, lätt krydda och balanserade fat. Nyanserad. Tanninerna är fruktiga, unga och spänstiga och syran likaså. Eftersmaken bra. Smaken är spänstig, har driv och längd och vinet passar absolut till mat, gärna lamm, eller för att lagra. Prova kortvariant, spara upp till fem år.
Sockerhalt: <3 g/l

Läsarnas betyg (Bli den första att rösta)

Betygsätt

Ditt betyg


Det är första gången denna årgång omnämns, därför finns inget läsarbetyg – än. Passa på att tyck till, du med!

Recept | Lammstek Provencale, cirka 6 portioner

1 lammstek, ca 1-1,5 kg
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
20 kvistar timjan, hackade
25 g smör

Primörer
600 g färskpotatis
300 g späda morötter
18 rädisor
200 g mangold
12 gröna sparrisar
flingsalt och svartpeppar

Örtsmörsås
100 g smör
1,5 dl varm grönsaks- eller hönsbuljong
6 salvialbad
15 kvistar timjan
5 kvistar oregano
1 dl hårt packad bladpersilja
10 blad citronmeliss
1 dl hårt packad dill
1 msk finhackad gräslök
salt och peppar

Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader. Skala och skiva vitlöken. Späcka lammsteken med vitlök och timjan med att skära små snitt i steken och stoppa ner vitlök och timjan i dessa.

2. Bind upp steken och gnid in den generöst med salt och peppar.

3. Smält smöret i en het panna. Bryn steken runt om till dess den fått fin stekyta.

4. Lägg steken i en smord ugnsform och grilla den i ugnen tills innertemperaturen är 56 grader, tar ca 1 tim. Ta ut steken och låt den vila i cirka 15 minuter.

5. Bryn smöret till såsen i en kastrull tills det är ljusbrunt. Var försiktig, får ej bli bränt. Lägg ner salvian, ta av från värmen och låt stå och dra i cirka 10 minuter. Repa timjan och oregano. Ta upp salvian ur smöret. Blanda ner buljong och örter och mixa med svmixer till en skummig sås. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.

6. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala morötterna. Dela dem på längden om de är stora. Dela rädisorna i halvor. Skär mangoldstjälkarna i korta stavar och grovhacka blasten.

7. Blanchera (koka upp snabbt) grönsakerna i lättsaltat vatten var för sig, morötterna i 3-5 minuter, mangold 1 minut, rädisor ca 30 sekunder. Alla grönsaker ska ha lite tuggmotstånd kvar.

8. Grilla sparrisarna i några minuter, tiden beror på hur tjocka de är. De ska bara bli lite mjuka. Skär lammsteken i skivor och servera potatis, grönsaker och örtsås. Strö över flingsalt och svartpeppar.

Recept och bild: Till bords med systrarna Eisenman, Bonnier Fakta

Kommentera