Laddar annons
Saint Clair Family Estate - framgångsrik vinproducent i Nya Zeeland
10 Mar, 2018

Saint Clair Family Estate - framgångsrik vinproducent i Nya Zeeland

VINPRODUCENT. I vindistrikt Marlborough, på norra delen av Nya Zeelands sydö hittar man vinproducenten Saint Clair Family Estate. Företaget grundades 1994 av makarna Neal och Judy Ibbotson som då odlat druvor i över 16 år. De var tidigt ute i delvis obrukat land och öde trakter. Idag säljs deras viner över hela världen.

Makarna Neal och Judy Ibbotson skulle utan omsvep kunna lägga till pionjärer på sina visitikort.

Marlborough är bland Nya Zeelands äldsta, nu 12 etablerade vindistrikt. I vinlandet "långt bort" som i övriga världen är det fortfarande vanligt att tala om Nya Zeeland som nykomlingen på vinvärldens globala arena. Och konkurrensen de nya zeeländska vintillverkarna möter är stenhård, bland annat från många europeiska vinländer.

Många av Europas vinhus missar inga chanser att nämna sina vingårdars höga ålder eller familjens historia. Att göra kopplingar till närapå oslagbara förfäder vars anor går tillbaka till romartiden, alternativt till vin-begynnelse med start i den grekiska eran är kanske inte det vanligaste men visst, underförstått ska vinkonsumenter känna till det och förundras än mer.

vineyard-planting-saint-clair-family-estate-vinbanken Arkivbild. Plantering och anläggning av vingårdar, Marlborough Nya Zeeland, Saint Clair Family Estate.

Att jämföra är svårt. Erfarenhet vad gäller druvodling går inte att underskatta, å andra sidan har dagens vinproducenter tillång till forskningsresultat, fakta och teknik som saknar motstycke i historien. Skillnaden torde grunda sig i jordmånen, många av jordarna de nya vinländerna brukar är som "virgins" långt ifrån överutnyttjade vilket kan (men behöver inte) vara fallet i gamla världen.

Internationell vinpress älskar att arrangera provningar där viner från världens alla ursprung möts i blindprovningar. Den outtalade målsättning är att komma fram till slutsatsen att skillnaden mellan olika världsdelars viner inte längre är stor. Om den alls finns.

Och faktum är att det blir allt knepigare att påvisa lång tradition som den enda avgörande kvalitetsfaktorn. Osökt kommer vi in på jämförelsen att likna det som nu händer i vinvärlden med vad som sker i samhället i stort. De s k nya världenvinländerna är som teknikvärldens Elon Musks, framgångsrika utan motstycke och dom som allt snabbare driver på utvecklingen.

saint-clair-family-estate-vinbanken-vineyard-early-days Grandpa Ibbotson i vingården "in the early days".

Saint Clair Family Estate

Det är fortfarande få familjeägda vinproducenter i Nya Zeeland. Fastän det finns många druvodlare med egna jordar. Men trenden är glasklar, odlarna vill göra eget vin i stället för att sälja sin frukt. Liknande utveckling finns globalt och som mest tydlig är den i "gamla världen" i distrikt Champagne.

Möjligen är NZ föregångare i denna trend bland odlare som vill göra egna viner som startade i landet för 25 år sedan. Fram till dess sålde alla vinbönder sin frukt, druvor, till stora företag. Och av samma anledning har kvalite kunnat variera eftersom betalning utgick från volym.

Paret Ibbotson såg tidigt en möjlighet att göra egna viner med en kvalitet och en stil som de själva kunde påverka. Sagt och gjort, 1994 grundar de Saint Clair Family Estate. När det begav sig hade de redan odlat druvor sedan 1978. Namnet på firman, Saint Clair kommer av vingårdsläget som tidigare ägdes av familjen Sinclair. Sinclairs som för övrigt var "äkta" nybyggare och ägare till ett av de första husen i det som kom att bli staden Blenheim där det i dag bor cirka 31 000 personer.

Familjeföretag i vin

Hela familjen Ibbotson är involverade i vinföretaget. Makarna Neal och Judy med sin långa erfarenhet av druvodling och tillverkning ansvarar för drift och tillverkning och till hjälp har de flera vinmakare.

Sonen Tony Ibbotson, som driver en framgångsrik reklambyrå i Sydney, har tagit fram alla etiketter och allt material för kommunikation, annonsering och PR. De två döttrarna, Sarina och Julie, ansvarar för försäljning och marknad. Familjemedlemmarna är mycket aktiva och tar också del i det praktiska arbetet, som under skörd. Till Saint Clair kommer säsongsarbetare från hela världen under skördesäsongen och många av dem är återkommande. En del jobbar några månader innan de fortsätta sin resa, andra är back-packers som finansierar sin vistelse i Nya Zeeland med ett antal veckors arbete på vingården.

Sedan något år är Hamish Clark ansvarige vinmakare. Vid sin sida har han fyra vinmakare plus ett stort team. Clarke har arbetat i företaget sedan 2001 på olika postioner, som i laboratoriet, vinkällaren, som assisterande vinmakare, labbchef, ansvarig rödvinsmakare från 2003 till 2006 och så från 2016 som ansvarig vinmakare.

winemakers-saint-clair-family-estate-vinbanken Team of winemakers: Chloe Gabrielsen, Hamish Clark, Heather Stewart, Stewart Maclennan och Kyle Thompson

Vin och plats

I Sverige introducerades det första vinet, Premium Sauvignon Blanc, från Saint Clair under hösten 2004. Inte oväntat var druvan sb, den sort som kan stå modell för vin från Nya Zeeland. Smaken var skolboksenlig krispigt med drag av fläder, krusbär och lime och gjorde sig perfekt till lättar mat precis som för ett glas vitt vin. Vinet gjorde succé varpå producenten fick möjlighet att lanserade fler.

I dag gör Saint Clair Family Estate åtta olika serier av fler än 10 olika druvsorter. Merparten av odlingarna är planterade med vitvinsdruvor och med sauvignon blanc som den viktigaste sorten. Tillverkningen är främst inriktad på vita, torra viner men de gör också ett sött vitt av druvan gewürztraminer, torra roséviner och röda viner av pinot noirdruvan, syrah, merlot och malbec. Totalt äger Saint Clair 174 ha fördelade på olika platser, främst i Marlborough, vilket gör att vitt skilda odlingsförutsättningar råder. För nörd-vetande se översikt av vingårdslägena längst ner i denna artikel.

Olika mikroklimat samt plats ger unika förutsättningar och stor variation i druvorna, vilket senare avspeglas i vinet.  Även i Marlborough talas om subzoner och Saint Clairs vingårdar ligger i Wairau, Awatere och Ure Valleys. Men oavsett druva, läge och plats utvärderar vinmakarna skörden (frukten) från de olika vingårdarna efter en skala med upp till 10 poäng. Systemet är till för att säkra kvalitet menar Saint Clair som arbetar metodiskt i alla steg och är nogranna med att samla in data från olika platser för att bland annat, bli bättre på att sköta vingårdarna.

I Nya Zeeland arbetar vinproducenter exempelvis mycket med att tunna ut bladverket då vinstockarna växer och frodas så det knakar, bokstavligen. Saint Clair Family Estate är inte ekocertifierade men arbetar hållbart, både med de egna samt inhyrda vingårdslägen, i syfte att minimera besprutning eller gödning.

Olika serier står för olika kvalitet

Instegsvinerna i Saint Clairs vinportfölj är serien "Vichars-Choice". "Premium" står för kvalitet till rimligt pris medan serien som heter "Origin" ska spegla urprungsplats, kvalitet med fokus på det historiska arvet. Vinerna som buteljeras som "James Sinclair" lyfter fram typicitet från olika sub-regioner. "Barrique" är ett begränsat parti ekfatslagrad sauvignon blancvin. Medan "Saint Clair Pioneer Block" är högkvalitativa druvor från specifika vingårdar med fokus på jordmånen (terroir). Och "Dawn Ibbotson" som är ett mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden och som fått namn av Neals mor som fyllde 100 år 2014.

Att berätta om Saint Clair utan att nämna husets line up av internationell utmärkelser är omöjligt. Sedan första årgången 1994 har vinerna vunnit priser i ett stort antal, olika tävlingar. Bland de senaste, mest prestigefyllda utmärkelserna är New World Producer of the Year av Sommelier Wine Awards UK 2017 och 2012. De har korats som bästa Nya Zeeländska vinproducent i Wien International Wine Challenge 2016, 2015, 2013 och 2012. Och de har listats bland de 10 bästa chardonnayvinerna i Chardonnay du Monde med vinerna med Saint Clair Pioneer Block 11 och Cell Block Chardonnay 2014.

Saint Clairs egna vingårdar

Doctor’s Creek 20 ha: sauvignon blanc, riesling, pinot noir och grüner veltliner
Awatere Valley 17 ha: sauvignon blanc, chardonnay och pinot gris
Rapaura 14 ha: merlot, sauvignon blanc och pinot gris
Omaka Valley 16 ha: pinot noir och chardonnay
Ben Morven 35 ha: sauvignon blanc och pinot noir
Lower Waihopai 16 ha: pinot noir
Selmes Road 6 ha: chardonnay och pinot noir
Mills and Ford Road 14 ha: sauvignon blanc, chardonnay och pinot noir
St Lukes (Ferry Road) 18 ha: sauvignon blanc och pinot noir
Ruesink (Springlands) 4 ha: sauvignon blanc
Plateau Hawkes Bay 14 ha: syrah, cabernet sauvignon, merlot, malbec och viognier

Huvudbild: familjen Ibbotson, Saint Clair Family Estate