luigidigrasso_banner_vinbanken_1410x165_rev0927luigidigrasso_banner_vinbanken_370x130_rev0927
vin-till-laxtartar-med-apple-citronkram-vinbanken

Vin till laxtartart med äpple och citronkräm

Favoritmarkera

Har ni gravad lax över efter veckan kan den ingå i detta recept. Vin till laxtartar med äpple och citronkräm är ett rieslingvin.

Äta gott av bra råvaror men ändå med begränsad budget passar alltid bra. Prova gärna den mjälla salmalaxen som bokstavligen smälter i munnen.

Salmalax förpackas senast fyra timmer från att den fångas varför dess smak skiljer sig markant från annan lax.

Vinet till är friskt med markerad syra och rieslingvin passar perfekt.

Vin till maten, två alternativ av riesling

1. Roaring Meg Riesling 2020 (91138)

Mount Difficulty Wines, Central Otago Nya Zeeland, 149 kr
Druvor: riesling
Sötsyrlig smak av mogen aprikos- och grapefrukt, tydligt örtiga inslag, smak av mineral och gröna äpplen. Bra länd, frisk.
Omdöme: Trevlig, läcker och välgjord.
Betyg: 4

Ytterligare ett annat, toppbra rielsingvin att leta efter är,

2. Hartenberg Riesling 2017(76667), 149 kr

3. Siefersheim Riesling Trocken Porphyr 2020 (96035)

Weingut Wagner Stempel, Rheinhessen Tyskland, 189 kr: OBS – NYTT VIN 7/9
Druvor: Riesling
Torr, medelfyllig. Örtig, fruktig av persika, mogna päron och en hint av grape. Tydligt örtig, timjangröna noter med stenig mineralsmak. Bra längd.
Omdöme: En upplevd, kärvare tanninsmak av mineral ger struktur. Någon säger säkerligen terroir, oavsett – kraften gör vinet bara bättre. Superintressant med utmejslade drag, gärna till fest och vinvänner.
Betyg: 4+
LÄS MER om mitt besök hos producente 2018.

Recept | Laxtartart med äpple och citronkräm | 4 portioner

400 g rå salmalax, skinn- och benfri
2 äpplen (spara lite till garnering)
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
1 msk riven färsk ingefära
1 msk grovkornig skånsk senap
2 msk hackad dill (spara lite till garnering)
1 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar

Citronkräm

1 1/2 dl crème fraiche
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
1/2 tsk honung
1 krm cayennepeppar
salt
1/2 dl riven pepparrot till garnering

Gör så här

1. Tärna lax och äpplen i centimeterstora bitar.

2. Lägg lax och äppelbitar i en bunke och blanda med citronsaft och citronskal (av ekologisk citron). Rör ner ingefära, senap, dill och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Gör citronkrämen genom att blanda crème fraiche, citronsaft, citronskal och honung i en liten skål. Smaka av med cayennepeppar och salt. Häll krämen i en spritspåse om du har en sådan.

4. Fördela hälften av lax- och äppeltartaren i fyra små glas eller på fyra tallrikar. Spritsa eller klicka ut lite citronkräm ovanpå.

5. Fördela resterande tartar ovanpå och spritsa eller klicka därefter ut citronkrämen som återstår. Garnera med en äppelskiva, riven pepparrot och dillkvistar.

Recept: ur boken 52 helger av Louise Johansson

Foto: Petitchef. Notera att bilden inte är exakt enligt recept-tillagning!

Lämna ett svar