vin-till-laxtartar-med-apple-citronkram-vinbanken

Vin till laxtartart med äpple och citronkräm

Favoritmarkera

Har ni gravad lax över efter veckan kan den ingå i detta recept. Vin till laxtartar med äpple och citronkräm är ett rieslingvin.

Äta gott av bra råvaror men ändå med begränsad budget passar alltid bra. Prova gärna den mjälla salmalaxen som bokstavligen smälter i munnen.

Salmalax förpackas senast fyra timmer från att den fångas varför dess smak skiljer sig markant från annan lax.

Vinet till är friskt med markerad syra och rieslingvin passar perfekt.

Vin till maten, två alternativ av riesling

1. Sander Riesling trocken 2018 (5368). EKO.

Weingut Sander, Rheinhessen Tyskland, 109 kr
Druvor: Riesling
Alkohol: 12%
Socker: 4 g/l
Torr, lätt och frisk smak av mogna äpplen, syrlig citrus och mineral. En gul hint som av persika anas i kulissen i en annars tajt, knastertorr smak. Bra eftersmak.
Omdöme: Tidigare bra vin har flyttat fram positionen lite till. Bättre än någonsin.
Passar till: Utmärkt till skaldjur naturel, till sallader med vinegrette eller till ceviche.l
Betyg: 4+

Artikel från besöket hos Stefan Sander i Rheinhessen, våren 2016. Producenten har odlat hållbart och ekologiskt, nu även biodynamiskt sedan farfadern startade företaget.

Festligare riesling, välj:

2. Rudinski Rizling 2017 (92445)

Robert Rudinski, Serbien Serbien, 269 kr
Druvor: Riesling
Alkohol: 13%
Torr, lätt syrlig smak av citrus, röda äpplen, blommor och som en hint av torkad druvor toppade med honung i en övergripande syrlig, smaktappning precis så som en riesling kan smaka.
Omdöme: Naturvin? Lätt kryddig. Spännande, personlig riesling för nytänkare!
Betyg: 4
Här är ett av de “roliga, spännande och udda” vinerna som lanserats som “tillfällig”. Finns i 12 butiker men kan enligt vad vi förstår, beställas till alla.

Recept | Laxtartart med äpple och citronkräm | 4 portioner

400 g rå salmalax, skinn- och benfri
2 äpplen (spara lite till garnering)
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
1 msk riven färsk ingefära
1 msk grovkornig skånsk senap
2 msk hackad dill (spara lite till garnering)
1 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar

Citronkräm

1 1/2 dl crème fraiche
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
1/2 tsk honung
1 krm cayennepeppar
salt
1/2 dl riven pepparrot till garnering

Gör så här

1. Tärna lax och äpplen i centimeterstora bitar.

2. Lägg lax och äppelbitar i en bunke och blanda med citronsaft och citronskal (av ekologisk citron). Rör ner ingefära, senap, dill och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Gör citronkrämen genom att blanda crème fraiche, citronsaft, citronskal och honung i en liten skål. Smaka av med cayennepeppar och salt. Häll krämen i en spritspåse om du har en sådan.

4. Fördela hälften av lax- och äppeltartaren i fyra små glas eller på fyra tallrikar. Spritsa eller klicka ut lite citronkräm ovanpå.

5. Fördela resterande tartar ovanpå och spritsa eller klicka därefter ut citronkrämen som återstår. Garnera med en äppelskiva, riven pepparrot och dillkvistar.

Recept: ur boken 52 helger av Louise Johansson

Foto: Petitchef. Notera att bilden inte är exakt enligt recept-tillagning!

Lämna ett svar