vin-till-laxtartar-med-apple-citronkram-vinbanken

Vin till laxtartart med äpple och citronkräm

Favoritmarkera

Äta gott av bra råvaror men ändå med begränsad budget passar alltid bra. Har ni gravad lax över efter helgen kan den ingå i detta recept men prova annars den mjälla salmalaxen som bokstavligen smälter i munnen. Vin till maten är ett rieslingvin.

Salmalax förpackas senast fyra timmer från att den fångas varför dess smak skiljer sig markant från annan lax. Vinet till är friskt med markerad syra och rieslingvin passar perfekt.

Vin till maten, två alternativ av riesling

1. Nederburg The Winemasters Riesling 2017 (74621)

Nederburg Wines, Western Cape Sydafrika, 94 kr
Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av mogen citrus, lime och citron. Fin längd.
Omdöme: Supertrevligt, drickvänligt rieslingvin.
Passar till: Fiskrätter eller skaldjur naturell.
Betyg: 4

2. Tesch Karthäuser Riesling Trocken 2015 (99080)

FINNS I BEGRÄNSAT ANTAL BUTIKER
Weingut Tesch, Nahe Tyskland, 159 kr
Druvor: Riesling
Smak: Torr, medel/fyllig. Fruktig, gula, gröna och orange toner, inslag av örter och smak av mineral. Bra längd, nyanserad.
Omdöme: Otroligt välgjord, stor riesling till bra pris. Grattis till alla som får tag på en flaska!
Betyg: 4+

Recept | Laxtartart med äpple och citronkräm | 4 portioner

400 g rå salmalax, skinn- och benfri
2 äpplen (spara lite till garnering)
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
1 msk riven färsk ingefära
1 msk grovkornig skånsk senap
2 msk hackad dill (spara lite till garnering)
1 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar

Citronkräm

1 1/2 dl crème fraiche
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
1/2 tsk honung
1 krm cayennepeppar
salt
1/2 dl riven pepparrot till garnering

Gör så här

Tärna lax och äpplen i centimeterstora bitar.

Lägg lax och äppelbitar i en bunke och blanda med citronsaft och citronskal (av ekologisk citron). Rör ner ingefära, senap, dill och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör citronkrämen genom att blanda crème fraiche, citronsaft, citronskal och honung i en liten skål. Smaka av med cayennepeppar och salt. Häll krämen i en spritspåse om du har en sådan.

Fördela hälften av lax- och äppeltartaren i fyra små glas eller på fyra tallrikar. Spritsa eller klicka ut lite citronkräm ovanpå. Fördela resterande tartar ovanpå och spritsa eller klicka därefter ut citronkrämen som återstår. Garnera med en äppelskiva, riven pepparrot och dillkvistar.

Recept: ur boken 52 helger av Louise Johansson

Foto: Petitchef. Notera att bilden inte är exakt enligt recept-tillagning!

Kommentera