NYHETSVIN. Vinnyheterna är provade samt recenserade och Vinbanken hittar många goda, trevliga och läckra viner att välja bland. Urvalet spänner från mousserande, vita och röda toppat med nya roséviner och en handfull naturviner.
Maj månad bjuder på många godsaker i två omgångar. Den 4 maj släpps ett 60-tal nya viner. Många roséer som sig bör så det blir en rosé-lista också denna gång. Budgetviner är det ont om i detta vinsläpp men det finns det ju ändå så att det räcker. Här följer min tio i topp lista denna vackra vårmånad följt av en text med "mer om fler nyhetsviner", längre ned i artikeln.
Bästa bubbel 4 maj
1. Laforge-Testa Millesimé Brut 2008 (97039)
Champagne, 379 kr, 1200 buteljer
Druvor: Lika delar chardonnay och pinot noir
Smak: Snygg och ren champagne till både utseende och doft, antydan till mognad. Tydligt mineraldriven med både sten och krita i doften och brödig (autolytisk) ton av sin långa mognad. Frukten är päron och persika med fin syra, torr och snygg fin komplett smak med lite krämig avslutning.
Omdöme: Imponerande att sälja en årgångschampagne 2008 av sådan kvalitet för under 400 kr. Gratinerade ostron tackar denna underbara champagne inte nej till. Gå direkt till Karins recept med gratinerade ostron och mer gott, smått.
Betyg: 4
Bästa vita viner 4 maj
1. Markowitsch Chardonnay 2017 (96253)
Gerhard Markowitsch, Carnuntum, Österrike, 129 kr, 3600 but
Druvor: Chardonnay
Smak: Ren och fin chardonnay med rättfram frukt av äpple/päron/citron och mineraltoner som solvarm sten och en antydan till sälta.
Omdöme: Ännu mycket ung och outvecklad fast god redan idag men efter sommaren när baby-hullet lagt sig så är den betydligt bättre. Ugnsstekt bjärekyckling med citron och salvia sitter fint till. Förslag på recept: fylld kycklingfilé. Stekt abborre eller gös passar också bra.
Betyg: 3
Här kan ni se vår film med Gerhard Markowitsch där han berättar om det spännande distriktet Carnuntum där han odlar vin.
2. La Reserve de Malartic Blanc 2015 (96010)
Château Malartic Lagravière, Pessac Léognan, Bordeaux, 295 kr, 240 but
Druvor: Sauvignon blanc 80% och semillon 20%
Smak: Härlig fin frukt med klorofyllgröna toner (nässlor, svartvinbär) från sauvignon som blandas med lite fetare semillon och en bredd som kommer från ett knappt år på ekfat.
Omdöme: Klassisk vit Bordeaux där alla bitar sitter på rätt plats redan nu men med lite tålamod kommer man att få härlig utdelning på insatta pengar. Upp till tio år inga problem.
Betyg: 4
3. Trimbach Reserve Personelle 2013 (90259)
Trimbach, Alsace, 249 kr, 1800 but
Druvor: Pinot gris
Smak: Stor härlig doft/smak med lätt övermogen frukt som drar mot aprikos/persika/mango/honung. Vinet känns torrt men har en liten sötma i slutet som är väldigt klädsam. Perfekt just nu!
Omdöme: Läcker och fruktgenerös med en fin liten syra trots sin druvsort och varma årgång. Väldigt god helt enkelt. Foie gras, ostar med mycket smak, eller majskyckling med torkade aprikoser som tillbehör. Fredagskockens menyförslag med majskyckling och karamelliserad lök är ett annat alternativ.
Betyg: 4+
4. Sanford & Benedict Chardonnay 2015 (92150)
Au Bon Climat, Santa Maria Valley, Kalifornien, 299 kr, 300 but
Druvor: Chardonnay
Smak: Riktigt bra USA-chardonnay med härligt finstämd citrus-ton och mogen fin frukt och en mycket klädsam ton av nya ekfat – helt utan att vara det minsta klibbig. God nu och sex år till.
Omdöme: Snygg och ren chardonnay i skolboktydlig stil. Anka med apelsinsås står på kö till detta vin.
Betyg: 4
Äldre artikel från en intervju med Jim Clendenen och om hans stil på vinerna han tillverkar och mer, "Livet efter tacos".
Bästa rosévin 4 maj
1. 946 Selection Parcellaire Rosé 2016 (94025)
Château Gassier, Côtes de Provence, 369 kr, 240 but
Druvor: Grenache, syrah, rolle
Smak: Mycket! Mycket frukt och massor av god lång smak. Persika/ananas men också röda bär som hallon och röda vinbär, en hel del fat i eftersmaken. Maffigt vin (med maffig prislapp)!
Omdöme: Ett stort vin, ingen tvekan om saken. Egentligen ingen rosé mer som ett kraftigt komplett och komplext vitt vin (med lite färg). Finaste kalven eller dilammet, gratinerad hummer någon?
Betyg: 4
Bästa röda viner 4 maj
1. La Reyne l’Excellence 2015 (95422)
Château Reyne, Cahors, sydvästra Frankrike, 179 kr, 3600 but
Druvor: Malbec
Smak: Mättad bärfruktig doft/smak men björnbär/hallon/moreller. Mycket och god smak som dröjer sig kvar länge.
Omdöme: Nästan svart i färgen, man tror att det är svårdrucket men tvärtom. God idag men bättre om fem—åtta år. Biff, lamm (lammstek Provencale) eller mörkt vilt passar fint.
Betyg: 3+
2. Domaine de Bousquets Gigondas 2016 (95496)
Domaine des Bousquets, Côtes du Rhône Frankrike, 199 kr, 1200 but
Druvor: Grenache, syrah
Smak: Välpackat och tätt vin i en AOC som är granne med Chateauneuf-du-Pape. Härlig solmogen frukt mot körsbär och nästan lite jordgubbe i smaken.
Omdöme: Förföriskt god södra-Rhônare för i sammanhanget kanonbra pris. Örtkryddad ekologisk helstekt (eller grillad) grisnacke vore smaskens till. Annat alternativ, örtmarinerad fläskfile.
Betyg: 3+
3. Elephant Hill Reserve Syrah 2015 (99074)
Elephant Hill Estates, Hawke’s Bay, Nya Zeeland, 249 kr, 588 but
Druvor: Syrah
Smak: Nästan blommig doft med nyponrosor tillsammans med nymalen peppar, te och järn. Ung och tuff (sträv) men mycket bra vin med lång eftersmak.
Omdöme: Imponerande! Tät och tuff med stram hållning. God men blir säkert ännu bättre med lite ålder. Elephant Hill ska man tydligen hålla ögonen på i framtiden. Prova till smakrik viltgryta som i Karins recept.
Betyg: 3+
4. Château Batailley 2012 (95759)
Pauillac, Bordeaux, 488 kr, 1200 but
Druvor: Cabernet sauvignon 70%, merlot, cabernet franc, petit verdot
Smak: Härlig frukt med plommon och svarta vinbär, bra med ekfat och fin lätt stallig (eller snarare läder) ton som indikerar att man är uppe på högadlig nivå i detta slotts-dominerade distrikt.
Omdöme: Klassisk Pauillac med alla attribut på rätt plats, läder, mocca, mörk tät frukt och underbar eftersmak. Riktigt god redan nu, får nästan betraktas som fynd. Lammsadel vill man ha.
Betyg: 4+
Mer om goda vita viner 4 maj
Två bubblare som nästan kvalade in på 10-i-topp: Rémy Massin & Fils Special Club 2011 (99205), 499 kr är en champagne av ren pinot noir med härligt frukt och driv av röda äpplen, syrliga päron och en liten pikant rökighet. Från Katalonien kommer cava Agusti Torello Mata Gran Reserva Barrica Brut Nature 2012 (97035) 199 kr. Ren macabeo med god generös frukt och en spännande ton av sina åtta månader på ekfat.
Andra goda vita viner i detta släpp är Katarina Wechsler Riesling Trocken 2016 (91237), 156 kr från Rheinhessen som är ett torrt vin rakt upp och ner samt producentens lägesbetecknade Kirchspiel 2016 (91239), 299 kr. På kullen där vingården ligger stod körsbärsträd varför namnet "Kirchspiel" myntades redan 1348. Bägge vinerna är strålande bra exempel på denna underbara årgång från vinlandet Tyskland. Geheimrat J Wegeler Spätlese Trocken 2015 (95298), 239 kr är också bra, om än förvånansvärt utvecklad för sin ringa ålder (2015). Samtliga torra viner.
Naturvinsvänner kan gotta sig åt en mycket speciell sauvignon blanc från Lujan de Cujo, Argentina Alpamanta (96202), 229 kr. Grumlig som en veteöl fast av sauvignon blanc. Grapefrukt, ekfats-kola – som en läsk fast vin. Smakar det så kostar det!
Och för er (oss) som gillar maffiga fatiga chardonnayer så är Elephant Hill Chardonnay 2016 (99061), 249 kr en klockren träff och inte bara fet, utan med bra syra och balans också.
Nya roséviner 4 maj
Övriga rosé att titta på kan vara Miraval 2017 (99111), 175 kr, By Ott 2017 (94041), 169 kr, Château Vignelaure 2017 (99293), 149 kr och budgetvinet denna gång Trediberri Langhe Rosé (94042) för endast 119 kr eller Fontenille (94017), 129 kr från Luberon. Alla goda på sitt sätt.
För naturalister finns en rosé från samma hus som den vita nyss Alpamanta Breva Syrah Rosé 2017 (94036), 229 kr för samma peng som den vita, mindre fruktdriven och lite mer vinös, men lika grumlig som sauvignonen.
Mer om goda röda viner 4 maj
Många andra av de nya röda skulle också passat in på en topplista. Här kommer mitt urval av mina favoriter: Cocciapazza Torre dei Beati (95233), 199 kr är en höjdare från Montepulciano d’Abruzzo. På pappret ett snällt pasta-vin men i verkligheten allt annat än så. Ett vin som vill ha Bistecca Fiorentina eller motsvarande.
En annan italienare är klassiska Radici Taurasi från Mastroberardino (99366), 299 kr årgång 2014 som anses lättare än 2013 och -15 men i det här fallet är det bara en fördel. Köp och spara i 10-20 år, i nuläget allt annat än inställsam.
Spanien får representeras av Viña Pedrosa Gran Reserva 2011 (91250), 459 kr från Ribera del Duero. Troligen den besta Pedrosa jag smakat, massor av koncentration och kraft. Ett vin att spara länge länge, 2011 i norra Spanien var excellente! Men även de röda har en budgetfavorit som Syrocco Syrah (91223) ett vin med rötter i Marocco från gudabenådade producenten Alain Graillot i Crozes-Hermitage. För 139 kr får du en lättare elegantare syrah med lite charmigt ålderdomlig stil som man saknar idag.
Söta viner 4 maj
Sist men inte minst tre små sötnosar:
Moscato d’Asti från GD Vajra (90341), 109 kr är alldeles strålande exempel på hur bra moscato-viner är; lätt bubblande med 5.5% alkohol, söt och parfymerad smak som moscato ska vara. Bästa viner till jordgubbar, punkt!
Tyskland och fina Kloster Eberbach bjuder på en Beerenauslese 2011 (96119), 239 kr för 375 ml. som har allt man kan och vill förvänta sig. Passa på och köp. Beerenauslese till denna kvalitet kommer du inte att hitta igen för det priset. Söt som attan men med fin syra som försvarar.
Och vad vore livet utan Sauternes. Château Coutet 2015 (95047), 249 kr för 375 ml. är som dunderhonung för vinälskare. Sagolik Sauternes-Barsac som egentligen har mer kraft än Barsac ska ha – men allt är förlåtet när resultatet blir så här. Vilken årgång 2015 i Bordeaux blev! Rött, vitt, sött – allt är av högsta kvalitet.