Laddar annons
Bästa sommaröl 2018
14 Jun, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bästa sommaröl 2018

Låt mig presentera några personliga favoriter bland det vi kan kalla sommaröl. Bäst på sommaren smakar lager och veteöl men också suröl, gluten- och alkoholfri öl. Det mesta är förbehållet Systembolaget att saluföra, men några lättare varianter finns att köpa i detaljhandeln.

Gräsklipparöl – finns det på riktigt? Javisst, det är efter en tuff holmgång med gamla Klippo från tidigt 90-tal som en kall lager smager bedst. Men den behöver inte nödvändigtvis vara dansk. Och grillöl, salladsöl, korvöl, fotbollsöl? Jodå, varje öl har sin hemmaplan.

LAGERÖL FÖR GRÄSKLIPPARE

Mariestads Export (1203)

Grängesberg, 5,3%, 16,70 kr för 500 ml
Jag vet att i stort sett varenda pilsneraficionado fnyser föraktfullt åt det här förslaget. Spendrups Mariestads är bland det mest ohippa man kan tänka sig på marknaden. Men det höjer sig långt över det mesta av massproducerat, blaskigt ”Eurolagerbulk”. Med sin trevliga maltighet och lättsmälta beska från den tyska Perlehumlen är Mariestad vida överlägset sitt rykte och väl värt pengarna. En bättre gräsklippparbajer att svälja i glupska klunkar har jag svårt att tänka mig. Och den ska drickas kall. Riktigt kall.

Nils Oscar God Lager (1503)

Nyköping, 5,3%, 19,90 kr för 330 ml
Att brygga lageröl är lite som att bara spela på de vita tangenterna. Resultatet kan aldrig bli lika komplext som i en ale. Men Nils Oscars evige bryggmästare Patrick Holmqvist hittade verkligen rätt tonart när han uppfann sin goda lager för rätt många år sen nu. Med lite mera beska och aningen högre sötma än Mariestads är detta ett gräsklipparöl för dagar med växlande molnighet.
(Och C-dur är ju för övrigt inte enbart Gubben Noak och Blinka lilla stjärna – Tjajkovskijs pianokonsert är väl inte så pjåkig?)

Pilsner Urquell (1566)

Tjeckien, 4,4%, 15,90 kr för 330 ml
Urpilsnern. Urkällan. Ursprunget.
Såklart håller den här tjecken en plats i sommarens lag, även om fotbollslandslaget klantade till det i kvalet och missade VM. Det är nåt visst med den lättrostade, brödiga maltigheten och den milda, runda inhemska Saazhumlen som gör att jag går igång på det här ganska okomplicerade ölet. Mycket smak men inget motstånd, inget som stör. Som att glida fram på en nyasfalterad motorväg – eller om vi ska snacka gräsklipparöl: som att ansa de sista stråna på Wembley före cupfinalen.

VETE, WEISSE, WIT

Weihenstephaner Hefe (1526)

Tyskland, 5,4%, 23,50 kr för 500 ml
Bayerische Staatsbräuerei Weihenstephan strax norr om München är världens äldsta fungerande bryggeri – och som det fungerar! Grundat 1040 (26 år innan den normandiske erövraren Vilhelm slog ihjäl earlen Harald Godwinson i slaget vid Hastings och blev kung av England) har man haft snart tusen år på sig att finslipa bryggarkonsten. Av de tre stora tyska Weissbier-märkena på Systemet, väljer jag Weihenstephan alla dagar i veckan. Skälen är allt annat än grumliga, även om det jästiga ölet råkar vara det. Med läcker honung, citron och kryddnejlika i smaken är det lysande till grekisk sommarmat – både till den klassiska salladen med fetaost och till moussakan med kanel. Det är väl kryddnejliketonen i ölet som gör det, kan jag tro?

Pöhjala Berliner Weisse

Estland, 3,5%, 24,50 kr för 330 ml (Ica)
Tallinnbryggeriet Pöhjala gjorde ett sensationellt gott julöl senast det begav sig och såklart blev man nyfiken på deras Berliner Weisse, uppkallat efter stadsdelen Kreuzberg. Jodå, esterna har lyckats få till en behagligt citrussyrlig brygd på vetemalt, laktobaciller och med – som brukligt i en Berliner Weisse – måttlig alkoholmängd som kvalar in i folkölsklassen. Vill man boosta med schnapps eller läsk, så väl bekomme – men det känns onödigt. Syran är mjuk nog att kunna tilltala de flesta.

Vedett Wit (1303)

Belgien, 4,7%, 19,90 kr för 330 ml
Witbier i belgisk stil är inte samma sak som tysk Weissbier. Oftast saknar det belgiska veteölet beska och drar mera åt citronläsk eller vin med något slags skum felsmak (som t ex Hoegaarden). Men framför allt är det den tydliga koriandertonen som är själva anslaget i belgisk veteöl.
Vedett är ett undantag från icke-beska-regeln. Med ett rejält humlebett blir ölet krävande och ropar efter kryddstark indisk mat. Mycket bättre sparringpartner till en het vindaloo, än en blaskig Cobra eller Kingfisher. Om vindaloo är för tufft för dig, prova till en mildare tandoori.

ALE FRÅN PALE TILL DIPA

Poppels Session Pale Ale

Jonsered, 3,5%, 24,95 kr för 330 ml (Ica)
Namnet ”Session” indikerar låg alkoholhalt och här hamnar vi på 3,5-strecket. Avsett för matvaruaffären, tänkt som ”vardagsöl”. Och visst funkar det. Skickligt att klämma in såpass mycket smak i den stubbiga lilla (lättvikts)flaskan med de förutsättningar som gäller. Men notera gärna att bara tre öl (Oppigårds muskelberg, Dugges sura och Mikkellers glutenfria) i samlingen är dyrare. Det är inte alltid YPK-faktorn som styr våra inköp.

Södra Pale Ale

Haninge, 3,5%, 19,95 för 330 ml (Ica)
Södra Maltfabriken gillar beska. Alltså får vi här en generöst torrhumlad ale (gissningsvis med amerikansk humle) som belöning för att vi vågat satsa några ören extra på det här, i stället för att köpa Södras alkoholstarkare pale ale på Systemet. Med det här ölet och Poppels Session Pale Ale färskt i gommens minne, tänker jag att ”Vad kul att de svenska småbryggerierna börjat våga satsa så seriöst på bra öl med lite lägre alkoholhalt.”

Beerbliotek A Moment of Clarity (31715)

Göteborg, 4,7%, 25,90 kr för 330 ml
Göteborgsbryggeriet som specialiserat sig på djupa, underfundiga och vitsiga namn (dess veteöl heter till exempel Göteborgswitz) går från klarhet till klarhet. Med alla sädesslag utom råg inblandade här, erbjuds en bred och fluffig matta av läskande, fruktsyrliga smaker. Ett ljust, positivt, lättsamt, elegant öl att inta till första halvlek av VM-matchen mot Tyskland – när hoppet ännu lever.

S:t Eriks IPA (1463)

Arlandastad, 5,3%, 19,90 kr för 330 ml
Ett ”måste-finnas-i-kylen-till-andra-halvlek-mot-Tyskland-öl” – ty det här är tyngre, mörkare och dovare i doft och smak. Med sin utpräglade beska är det inget man klunkar i sig på en sekund. Tvärtom passar det utmärkt för kontemplation och funderingar om skillnader mellan ett svenskt och ett tyskt landslag. Gör sig riktigt bra till Bratwurst mit Kartoffelsalat.

Oppigårds Thurbo Double IPA (89629)

Hedemora, 8,5%, 26,90 kr för 330 ml
Dubbel-IPA:n från gårdsbryggeriet i Ingvallsbenning gör verkligen skäl för sitt namn. Med både turbo och Weber (förgasaren) i bästa trim spinner vi loss bland oceaner av malt och humle. Men trots en alkoholhalt på över åtta procent är vi aldrig i närheten av att tappa balansen. Ett strålande grillöl som lätt står pall för chorizo, cabanossy, salsiccia och de flesta andra kryddiga grejer på gallret.
Turbo är namnet på grannbyn, så där fick bryggare Björn Falkeström ett namn alldeles gratis till sin allra fräckaste premiumale. Att han valde den gamla stavningen – med h – är lite förbryllande, men det fanns säkert goda skäl.

SURÖL

Dugges Tropical Thunder (31032)

Landvetter, 4,5%, 32,30 kr för 330 ml
Med både mango och passionsfrukt i lasten, tillförs den välbehövliga sötman till det som annars kunde ha varit ren magsaft. En surölsskeptiker som jag får ge mig utan argumentation inför Dugges olika laktobacillbrygder. Det här smakar irriterande gott och skulle nästan kunna ersätta champagnen som välkomstdrink. Nästan. ”25 procent av vår produktion i fjol var suröl och allt var sålt innan det hunnit bryggas”, berättade bryggarbossen Mikael Dugge Engström.
Suröl en fluga? Det kan du fetglömma, Ines.

GLUTENFRITT

Mikkeller Peter, Pale and Mary (1206)

Belgien, 4,6%, 24,90 kr för 330 ml
Jag har provat igenom Systemets glutenfria sortiment ett antal gånger och stått lika frågande varje gång. Varför försöker man ens? God öl utan gluten verkar vara lika hopplöst att tillverka som smaklig salsiccia på sojamjöl. Men danske bryggarikonen Mikkel Borg Bjergsö jobbar verkligen på att fixa schysst bärs åt celiakiker – kanske under protest, eftersom namnet på det här är en referens till en berömd amerikansk protestsångargrupp från 60-talet. Vad vet jag? Men det viktiga är att det faktiskt smakar öl på riktigt! Torrt, beskt och med massor av läskande frukt. Vad ni än serverar för käk, får det bli genomgående PP&M till glutenintoleranta.

ALKOHOLFRITT

Störtebeker Alkoholfri

Tyskland, max 0,5%, 11,95 kr för 330 ml (Ica)
Jag har provat igenom Systemets och detaljhandelns alkoholfria sortiment ett antal gånger och blivit mer och mer glatt överraskad varje gång. Numera smakar åtskilliga alkoholfria ölsorter öl. Åtminstone tills man provar dem emot ett öl som faktiskt innehåller alkohol – denna välsignade byggsten som skapar balans åt drycken. Fortfarande har jag svårt att hitta något bättre än Störtebeker från Stralsund, fast jag erkänner villigt att jag inte letat ihjäl mig efter alternativ. Så jag slänger in den bittre gamle östtysken här, så har jag i alla fall inte gjort bort mig alldeles.