Midsommarmat ska vara enkel mat, dock finns vissa härliga måsten som sill och jordgubbar. Här kommer min meny för midsommarafton med några dryckestips till.
Midsommarmat ska vara enkel att fixa så att vi hinner umgås och dansa runt midsommarstången och kanske till och med en svängom på bryggan. Detta är min meny på midsommarafton. Kanske med tillägg av några sillbitar och hembakt knäcke till förrätt. Vi får se vad som hinns med.
Förrätt – Matjessilltårta
är ett säkert kort, alltid lika gott och en av mina favoriter. Naturligtvis blir det öl och akvavit till. Recept på tårtan hittar du här
Huvudrätt – dubbelmarinerad fläskfilé med färskpotatissallad
Läckert och uppskattat som går att fixa i förväg. Servera den med en sallad gjord på den första färska potatisen.
Länk till receptet på fläskfilé.
RECEPT | Färskpotatissallad – 4 portioner
1 kg färskpotatis
2 dl lättkokta sugarsnaps, i mindre bitar
rädisor i halvor
3 msk finhackad gräslök
150 g feta i tärningarDressing:
1,5 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
salt och peppar
Dryck till marinerad fläskfilé och färskpotatissallad
Rosévin
1. Il Rosé di Casanova La Spinetta 2017 (77828), La Spinetta, Toscana Italien, 129 kr
Doften är tydlig, ren, bärig och örtig. Smaken är torr, medelfyllig rödfruktigt och bärigt nyanserad med tydliga inslag av örter. Ett av 2018 bästa roséviner!
Rött vin
2. Masi Valpolicella Bonacosta 2016 (6998), Masi, Valpolicella Classico Italien, 99 kr
Lätt/medelfyllig, bärig smaka med lätt hint av mörk frukt, kärnig snits och frisk längd. Trevlig till sommarbuffé.
3. Saint Clair Pinot Noir 2016 (16015), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 129 kr
Bärig smak med inslag av jordgubb, mogna hallon, örter och kryddor. Rostade fat och en hint av kakao. Mustig och generös med tydlig druvkaraktär (röda bär) som gärna kan serveras lite svalare.
Vitt vin
4. Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2013 (90259), Alsace, 249 kr
Fantastiskt vitt vin, festligt, läckert och lyxigt. Framförallt till mat av fläskrätter. Sommarens "stekar-vin"! Inte i alla butiker, beställ!
Vill du inte dricka vin är en fruktig ale ett bra alternativ, exempelvis Oppigårds Golden Ale.
RECEPT | Dessert – lättlagad jordgubbspaj
1 färdig pajbotten för söt fyllning
1 dl färskost
1 äggula
2 dl vispad grädde
1 tsk vaniljsocker
1 liter jordgubbar
50 g vit choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund form med degen. Grädda skalet i cirka 20 minuter tills det fått en aning färg. Detta kan du göra dagen innan.
2. Blanda färskost, vaniljsocker och äggula. Vispa grädden och rör ner. Fyll skalet precis före servering med smet och jordgubbar. Raspa vit choklad över.
Dryckesförslag till jordgubbar
1. Moscato d'Asti 2016 (7925), Gianni Doglia, Moscato d'Asti Italien, 99 kr
Söt, pärlande fruktig smak med inslag av fläder, päron, honung och citrus.
Betyg: 4
2. Brochet 2015 (4655), Ampelidae, Quarts de Chaume Frankrike, 129 kr för 375 ml
Söt, medelfyllig och nyanserad smak av aprikos och persika med inslag av örter, lätt rökig touch och härlig honungston. Läckert, balanserat sött vin med lång eftersmak.
Passar till: sommarens alla fester, till fruntimmersveckans alla bakverk och sommar-jordgubbstårta och givetvis, ost – gärna grönmögel eller getost.
Betyg: 4+
Skål och glad midsommar!
Vågar du? Sommarens snackis är Amarone Costasera till matjessill!