jaumeserra-banner-15-julijaume serra tulip
provence-vita-roda-och-aven-roseviner-bokrecension-vinbanken

Provence – vita, röda och även roséviner | Bokrecension

Favoritmarkera

BOKRECENSION. Många kanske inte vet att det i världens mest kända rosévins-område, i sydfranska Provence tillverkas en hel del vita- och röda viner. Göran Boman, medlem i Munskänkarna och med många års erfarenhet samt stor kunskap, har skrivit boken “Provence – vita, röda och även roséviner”.

Som sektionsordförande och utbildningsansvarig hos Munskänkarna i många år har Göran Boman en gedigen vin-erfarenhet. När han tog föreningens svåraste och mest djuplodande utbildning som hos Munskänkarna heter tre-betygskurs, stärktes kunskaperna än mer.

Boman bestämde sig för att betygsuppsatsen om vinerna från Provence skulle bli en bok då det fanns så mycket mer att berätta. Som att det i det välkända rosévinsområdet också tillverkas fantastiska vita och röda viner.

Boken förklarar det mesta en intresserad vinturist kan tänkas funderar över. Frågor som besvaras är hur man tillverkar rosévin, varför rosévin har olika färgnyanser och vilka de vanliga druvorna i Provence är för vitt, rött eller rosé. Eller hur de vita respektive röda vinerna förmodas smaka – vinernas karaktär – eller mer om Provence i ett historiskt perspektiv med fokus på vin. Man kan läsa om klimat, jordmån, vinodling och om distrikten, de så kallade appellationerna.

Göran Boman presenterar och rekommenderar 43 producenter och har provat över 200 viner som listas under sina respektive vindistrikt. Att vinerna har en prisangivelse tycker vi är positivt (så länge uppgifterna är färska) och vi uppskattar också kartbilderna samt de personliga, trevliga fotona av vinmakarna i deras miljö.

Boken om vinerna från Provence är komplett, förklarande samt intressant och skriven av en kunnig författare på ett inbjudande sätt. Möjligen är språket inte det enklaste, fackord, för den som inte kan vin men som tur är följer nästan alltid en förklaring.

Vi gillar formatet, A5-storlek och att pärmen är mjuk vilket gör att boken passar utmärkt i ryggsäcken eller smidig hänger med när på språng mellan vingårdar och berg.

provence-vita-roda-och-aven-roseviner-bokrecension-vinbanken

Bokrecension |  Provence – vita, röda och även roséviner

“Provence – vita, röda och även roséviner” är en bok man inte kan eller vill missa om man är vinintresserad och ska besöka Provence.
Betyg: 5

Provence – vita, röda och även roséviner | bokrecension

Författare: Göran Boman
ISBN: 9789188809032
Förlag: Vulkanmedia
Mjukpärm
Cirkapris: 320 kr (billigast hos Vulkan för ca 250 kr + frakt)

INTRESSERAD AV FLER RECENSIONER – LÄS HÄR OM VIN- OCH MATBÖCKER

Lämna ett svar