TILLBEHÖR. Det här receptet på baba ghanouj är det kryddigare av dagens två förslag och det med mer smak av Orienten. För mig är den orientaliska smaken förknippad med spiskummin.
Stavningen på röran i de två recepten skiljer sig åt och kan bero på att namnet skrivs olika över världen.
Röran serveras för sig i pitabröd enligt tradition men passar även utmärkt vid många andra tillfällen.
För:vintips, Vin till persisk mat.
För: öltips
Eller tips på starka drycker: som vodka och fler.
Recept | Baba ghanouj och auberginröra, 4 portioner
3 auberginer
1 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kruka mynta
1 tsk spiskummin
1 msk tahini (sesampasta, kan uteslutas)
salt och peppar
1 citron
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skär av stjälkänden på auberginerna, dela dem på längden och skär skåror i köttet. Lägg dem på en plåt med skalet nedåt och ringla över drygt hälften av olivoljan. Sätt plåten mitt i ugnen i ca 30 minuter.
3. Skala och grovhacka vitlöken. Dela chilin på längden, kärna ur och grovhacka den. Plocka myntabladen.
4. Gröp ur aubergineköttet med en sked, mixa aubergine med vitlök, chili, mynta, spiskummin och tahini. Rör eventuellt ner resten av oljan om röran är för fast.
5. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Servera med varmt pitabröd.
Ytterligare bild, och recept - ICA: https://www.ica.se/recept/kramig-baba-ganouj-grillad-auberginerora-723811/