Laddar annons
Spenatröra 'Gasteg' - för mingel eller som sidorätt till fisk och kött
26 May, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Spenatröra 'Gasteg' - för mingel eller som sidorätt till fisk och kött

Den goda spenatröran Gasteg har vi plockat ur kokboken Afro-Iranska köket. Lika god till fisk eller kött men också som del av vegetariskt småplock.

Spenatröra Gasteg är en riktigt höjdare som smakar godast när den serveras kall, tycker vi. Men röran kan lika gärna serveras ljummen varför alla möjliga smakkombinationer finns. På rostat surdegsbröd smakar röran perfekt som aptitretare. Varför inte lyxa till det med en champagne - av billigare slag, men inte desto mindre en champagne.

När det är sommar och tid för grillsäsong är Gasteg ett givet tillbehör. Den som vill byter fritt mellan tzatziki och gasteg, efter råvaran på grillen eller om bordet dukats till vegomingel, efter humör och smaklängtan.

RECEPT | Spenatröra Gasteg

2-4 portioner

1 gul lök
0,5 kg spenat
1 tsk matolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
200 turkisk eller grekisk yoghurt

GÖR SÅ HÄR

1) Skala och hacka löken. Hacka spenaten. Koka spenaten utan vatten i en kastrull 10-15 minuter (jag brukar köra kortare tid 5-10 minuter). Viktigt - rör om hela tiden. Häll över i en sil. Låt vätskan rinna av genom att pressa bladen eller vänta 10 minuter eller mer.

2) Finhacka spenaten och löken. Hetta upp en stekpanna med 1 msk matolja. Stek först löken i stekpannan tills den får gyllene färg. Tillsätt sedan spenaten. Rör om i ungefär 5 minuter och pressa vitlök över.

3) Låt röran bli kall innan yoghurten blandas i. Ät direkt eller lägg in i kylen.

Servera med bröd eller som en sidorätt.

Vin som passar spenatröran, för mingel eller som sidorätt.

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut (7891), 239 kr

Smaken är torr, lätt till medelfyllig och frisk av röda och gröna äpplen, tydlig syra, lätt rostade kaffetoner, inslag av kakao och vanilj plus en liten mineralton.
Betyg: 3+

Spenat är inte en höjdare till vin på egen hand. Men när tillagad och serverad till en råvara, alternativt som munsbitar på rostat surdegsbröd är festen ett faktum. Den fruktiga champagnen smakar bra till.

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken välje fritt ett vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Recept hämtat ur boken: Afro-Iranska köket, dualismen i det persiska köket av Amir Miladi och Rozbeh Javid. Se Vinbankens bokrecension.