Laddar annons
Moderaternas alkoholpolitik 2018
29 Jul, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Moderaternas alkoholpolitik 2018

Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönwall om partiets alkoholpolitik och om en personligt smakfavorit. Att längta till hösten gör politikerna i år av en specifik anledning medan vin- och matälskare ser fram emot viltsäsongen. Ibland sammanfaller intressena!

På Moderaternas hemsida presenterar partiet inte sin alkoholpolitik under fliken "vår politik från A-Ö". Det är märkligt med tanke på att i debatten är den moderata hållningen "för gårdsförsäljning", till och med pådrivande.

Men här  får Vinbanken svar av Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson hos Moderaterna.

Moderaternas alkoholpolitik

Om Modernaternas alkoholpolitik - Camilla Waltersson Grönwall

1. Kommer frågan om gårdsförsäljning leda till en starkare uppslutning för monopolet, Systembolaget, hos M?
Svar: Vi står i grunden fast vid nuvarande alkoholpolitik. Den bör dock kombineras med möjligheter till bland annat gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, under förutsättning att Systembolagets monopol upprätthålls. När mindre bryggerier får möjlighet att själva sälja sin produkt handlar det inte om underminera Systembolaget, utan om att ge små producenter rimliga möjligheter att växa. Det kan även förbättra landsbygdens villkor genom ökade möjligheter till företagande och turism.

2. Är M öppna för andra beslut som rör alkoholpolitiken?
Svar: Moderaternas alkoholpolitik betonar människors eget ansvar och frihet – i kombination med samhällets nödvändiga insatser för att motverka alkoholens skadliga effekter. Det är viktigt ur samhällets perspektiv att göra tydlig skillnad mellan konsumtion, överkonsumtion och missbruk av alkohol. Utifrån detta perspektiv bör lämpliga och framförallt förebyggande insatser utformas.

3. Är det något annat som är särskilt viktigt i alkoholpolitiken under kommande år?
Svar: Politiken innebär en ständig balansgång mellan att dels ge människor friare förutsättningar att kunna njuta av exempelvis ett gott vin, dels att föra en fortsatt restriktiv alkoholpolitik som begränsar och bekämpar alkoholens långsiktiga skadeverkningar. Denna balansgång kräver noggranna och ibland svåra avvägningar. Regleringar ska ta hänsyn både till att minimera alkoholens skadeverkningar och till att skapa rimliga möjligheter för exempelvis gårdsförsäljning och krogverksamhet.

4. Finns det något tillfälle som du minns där mat och dryck har inverkat på politiken, i negativ eller positiv riktning?
Svar: Det finns flera tillfällen då vi i positiv anda har diskuterat till exempel Alliansens gemensamma hållning och politikutveckling över en god måltid.

5. Vilken är din egna, största smakupplevelse?
Svar: Jag älskar hjort eller älg med ett gott vin till.

Tidigare artiklar i serien om riksdagspartierna alkoholpolitik

Riksdagspartierna - alkoholpolitik och ståndpunkt i fråga om gårdsförsäljning

Socialdemokraterna, med socialminister Annika Strandhäll
Sverigedemokraternas alkoholpolitik med Christina Östberg
Feministiskt initiativ med Farida al-Abani, alkoholpolitisk talesperson
Miljöpartiet de gröna med Jan Lindholm, alkoholpolitisk talesperson
Centerpartiets alkoholpolitik med Anders W Jonsson
Liberalernas alkoholpolitik
Kristdemokraternas alkoholpolitik
Vänsterpartiet alkoholpolitik