PAJ. Till paj passar de flesta vardag- som lite festligare vinerna och om det är vitt eller rött beror på fyllningen. När kräftskivor duggar tätt är paj ett måste och gärna för alla som är sugna på något annat.
Okomplicerad mat passar alltid. Servera med färgglad sallad för fylligare måltid. Vinet är av bättre kvalitet och kanske en nivå högre än vad maten håller men å andra sida, goda viner passar alltid! Om ni väljer svamp i stället för skinka för vegetariskt alternativ, följer vinet ledigt med i smak-bytet.
Vin till ost och skinkpaj
1. Ruffino Riserva Ducale 2013 (79652). Beställningssortimentet.
Ruffino, Chianti Classico Italien, 155 kr
Druvor: 80% sangiovese, 20% cabernet sauvignon och merlot.
Smak: Medel/fyllig, körsbärskärnig, kryddig smak med fatinslag, en touch av viol, läder och örter. Tanninerna är rödfruktiga, lite torra och som man kan säga, sandiga, precis som ursprunget borgar för. Fin längd.
Passar också till: härligt vin till det italienska köket, till en fetare entrecote som grillas eller som i recept här. Och utmärkt till marockanskt recept med fläskytterfile eller kyckling.
Betyg: 4+
Recept | Ost- och skinkpaj, 4 portioner
3 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
3 msk kallt vatten
100 g rökt eller kokt skinka
3 dl riven ost med smak, max 17%
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk paprikapulver
Till servering
tomatsallad
Gör så här
1. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225°C.
4. Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
6. Sänk värmen till 200°C.
7. Lägg skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen.
8. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.