zonin-prosecco-special-cuvee-vinbanken

Familjeföretaget Zonin tillverkar många olika viner, bland annat prosecco

Favoritmarkera

Italienska familjeföretaget Zonin tillverkar vin i sju regioner, utspridda över hela Italien från Sicilien i söder till Piemonte i norr. Företaget har sitt säte i region Veneto, i staden Gambellara på samma plats där det en gång startade.

Grundaren Domenico Zonin intresserade sig redan som barn för familjens jordbruk. Egendomen hade då redan varit familjens sedan 1500-talet. Under åren innan första världskriget kom Domenico Zonin att fastna för vinodling och när kriget var över bad han om att få sin arvsdel av egendomen, tilldelad i förtid. Bara 22 år grundade han företaget Zonin vars affärsidé var att tillverka vin och sprit som såldes i närområdet.

Francesco Zonin, marknadschef för Zonin, var i Stockholm i början av oktober 2018 för att presentera en av husets proseccoviner, Prosecco DOC Special Cuvée (74873), 89 kr. Skribenter fick även prova prosecco med årgångsbeteckning från 2017.

Tillverkning av prosecco enligt Zonin

En intressant inblick i tillverkningen är att huset Zonin buteljerar prosecco i samma takt med försäljningen, det vill säga att vinerna i princip kan sägas vara ”as fresh as they get”.

Hur gör dom: proseccomust, det är must, inte vin – o-jäst druvmust av sorten glera – förvaras i ståltankar. Inför leveranser tillåts musten jäsa, under tryck, varpå vinerna buteljeras.

Tillverkningsmetoden är den vedertagna och kallas tank-metoden och skiljer sig från hur man gör champagne, som jäser en andra gång, under lång tid på sin egen jäst, i varje enskild flaska. Att som Zonin gör när de sparar must, i stället för färdigt vin, fram till dess att prosecco’n ska skeppas vidare till kund kan möjligen vara unikt.

Stilen på proseccon skiljer sig också något från de flesta andra då den upplevs och smakar torrare, har ett driv och en stil som skulle kunna beskrivas som ”snäppet” upp på kvalitetsstegen. För övrigt är ett antal andra proseccotillverkare också med på det tåget vars gemensamma ansträngningar verkar vara en önskan att lyfta genren ”Prosecco” från att ”bara” vara söta, lätt bubblande mingelviner. Spännande utveckling helt klart och för många konsumenter är prosecco ett trevligt, billigare och mer lättdrucket alternativ till champagne.

Zonins egendomar i USA och Chile

Familjen Zonin äger och tillverkar många andra viner, jämte prosecco, och portföljen är stor och innehåller mousserande, pärlande, vit, rosé och röda samt söta viner och där de flesta har sitt ursprung i Italien.

Men det många kanske inte känner till är som Francesco Zonin säger, med inte så lite stolthet, att man ägt en vingård i amerikanska deltstaten Virginia – heter Barboursville – sedan 1976. Druvor som odlas på plats är internationella sorter men även italienska blå, som barbera och sangiovese. Egendomen tillverkar framförallt röda viner.

Senaste nytillskottet, sedan 2016, är egendomen Dos Almas i Chile vars odlingar ligger i Colchagua, Maipo och Casablanca. Mycket riktigt och troget ursprunget finns blå druvsorten carmenere med i portföljen. De chilenska vinerna säljs just nu bara i USA, räknat utanför Chile.

I Sverige känner många vinälskare till de italienska vinerna från Rocca di Montemassi, både vita och röda samt i flaska som i box. Egendomen som ligger i Maremma, i Toscana ägs också av familjen Zonin.

LÄS MER:
Allt om Prosecco
Tilltugg till prosecco – friterad kamut.
Huvudbild: skärmklipp från Youtube-film. Se även gärna Vinbankens klipp med Francesco Zonin på Youtube.

Lämna ett svar