Laddar annons
Maison Louis Latour i Aloxe-Corton, Côte de Nuits Bourgogne
18 Nov, 2018

Maison Louis Latour i Aloxe-Corton, Côte de Nuits Bourgogne

Maison Louis Latour är på gång men inte bara på hemadressen i Aloxe-Corton, Côte de Nuits. Producenten tillverkar bland många, viner av toppklass från Le Corton, Corton-Charlemagne, Corton Clos-du-Roi, Corton Bressand, Corton Perrières och Corton Grèves. Men det stannar inte där för expansionen för Bourgogneproducenten når andra områden och är numer i fas med kvaliteten på vinerna.

Cortonkullen lyser i den ljumma morgonsolen när vi kör genom appellation Aloxe-Corton. För vinälskaren är utsikten en av vinvärldens härligaste och vi rycks med av förväntningar inför besöket hos Domaine Louis Latour.

Vinkällaren hos Château Corton Grancey (huvudbild) har varit i Domaine Louis Latour ägo från 1797. Slottet ligger i Aloxe-Corton, ungefär i vinkeln där den östliga delen av Cortonkullen startar sin klättring uppåt. Här ligger en lång rad berömda vingårdslägen på mellan 280-330 m ö H på en av vinvärldens gräddklickadresser, den berömda kullen Corton.

cortonkullen-maison-louis-latour

Den stora vintillverkaren har alltid värnat sitt oberoende och är än i dag ett synnerligen vältrimmat familjeföretag som äger 48 hektar i Bourgogne. Lägg till att Louis Latour även har en omfattande rörelse som negociant vilket innebär att de köper druvor från odlare för att sedan göra eget vin. Skillnaden på vinerna har varit tydlig för vinkonsumenter genom att Maison Louis Latour stått på etiketten för vin som kommer från negociantrörelsen.

Medan etiketten sagt Domaine Louis Latour när vinet i buteljen tillverkats av druvor från egna vingårdar. Men förändringar är på gång. För även hos Louis Latour vill man vara i takt med tiden och då få odlare, om någon, gör skillnad på vin från egna lägen eller köpta druvor syns allt oftare märkningen, Louis Latour. Så gör man för att inkludera alla och för att kommunicera en helhet. Att hänga med i utvecklingen är lika viktigt för Louis-Fabrice Latour, VD i den familjeägda firman, som hans imponerande arv från tidigare 11 generationer.

På språng med Maison Louis Latour

Vinbanken kan snabbt konstatera att positiva förändringar i vinernas kvalitet skett under senare år. Jag smakar det tydligt i provningen, och även om det finnas mer ”att jobba” på i ett vin här eller där. Kvalitén på vinerna i mellansegmentet har utan tvekans stärkts radikalt samtidigt som jag gläds åt husets tydliga målsättning, ”go organic” det vill säga strävan efter en ekocertifiering. Den lär vad jag förstår komma mycket snart.

Som förklaring till forna kvalitetsdippen framhålls att det var 1990-talets svaga årgångar och firmans tapp i fokus, många anledningar men en orsak sägs vara firandet av företagets 200-års jubileum. Hursomhelst har mycket arbete lagts ned på återuppbyggnad av konsumenternas förtroende där kvaliteten i vinerna varit prio ett. Man har framförallt jobbat på att säkerställa tillverkningsprocessen (vinifikationen).

Idag brukas alla odlingar ”sustainable” vilket innebär hållbar odling (som innebär att odlaren gör rätt sak, vid rätt moment ungefär). Andra satsningar inkluderar ”the pinot noir foundation” och ”association Paysage de Corton (ungefär främjandet av ekologi på Corton)”. Den senares syfte är att samla alla odlare på cortonkullen under en gemensam ambition att bli ekocertifierade och det är Maison Louis Latour som är den drivande parten i arbetet. En liten detalj vi får veta är att det i dag görs mellan 3-4 procent nyplanteringar på kullen, en siffra man hoppas kommer sjunka framöver när jordarna brukas ekologiskt.

kallare-maison-louis-latour-vinbanken Här är faten där tillverkningen sker. Den gamla lagringskällaren för flaskor väljer vi att inte visa i bild - snacka om spindelnät, inget för svaga nerver!

När det är dags för skörd hos Louis Latour kommer de blå druvorna från Corton avstjälkas, varpå de med gravitation går vidare i processens olika moment för att samlas upp i tankar. Vinkällaren som är från 1905 är fortfarande i bruk och tekniken med bland annat gravitation lever upp till dagens standard. Vinerna jäser naturligt, ett undantag var svala året 2013 när man fick chaptalisera vilket innebär att man tillsätter socker till ojäst must (är tillåtet). I den svala källaren låter man sedan vinerna genomgå den malolaktiska jäsningen (hård äpplesyra omvandlas till mjukare mjölksyra).

Förutom toppvinerna från 33 hektar i Aloxe-Corton tillverkar Maison Louis Latour årligen 130 olika viner. Provningen på plats är omfattande med vin från Ardéche en appellation som hör till norra Rhônedalen. Här säger sig Louis Latour ha en fantastisk möjlighet att tillverka framförallt chardonnayviner av hög kvalitet,  dessutom till rimliga priser.

vinprovning-maison-louis-latour-vinbanken

Vinprovning med Maison Louis Latour

Vita vinet Grand Ardèche Chardonnay 2016 är ett bra exempel och av druvor från utvalda lägen (parcel selection). Vinet smakar härligt av gul frukt och rostade fat. Fatinslagen kunde tonas ned lite (tycker Vinbanken) men annars är vi helt med på noterna. Samma vin fast i tappning o-ekad har sitt ursprung i Macon, betecknad med ”Villages”, ger också ett än bättre intryck med sin lätt blommiga ton, rena frukt och fylliga smak med bra längd. Ett toppval i budget-vin-genren helt enkelt.

Mersault 1er Cru Château de Blagny 2016 är producentens bästsäljande vita vin. Doften är rostad av kafferostade noter, smaken torr, fyllig av gul- och grönmogen frukt med läcker fetma samt smak av aprikos. Vinet är balanserat. Att satsa på detta vin när årgången rankas som sval (ex 2013) innebär att man får ett vin med än tydligare inslag av salt och mineral. Mums och tummen upp!

Corton Charlemang Grand Cru 2014 är som ett skolboksexempel av koncentration och komplexitet, mogna gulgröna frukter, inslag av röda äpplen, nötter, fat och smör. Vinet är ungt och vi får veta att lagringspotentialen är upp till 20 år och att det just nu, inte är från sin mest tilltalande sida. Att ungdomsperioden, å andra sidan, att tonårstiden är så lång som 3-5 år är bara jobbigt för alla som bara har ett vin i källaren.

Bland de röda vinerna vill vi lyfta Château Corton Grancey 2015 som är en blandning fyra olika cru’er och där producenten menar att summan av delarna består av, silkighet, stramhet, syra och frukt, ger ett än större vin.

Château Corton Grancey 2015

Färgen är rödblå, dimmig (ofiltrerad). Doften är örtig och stram med en hint gröna inslag.
Smaken är fyllig, fruktig och kärnigt stram med inslag av örter, parfymerade violtoner, söta hallon och balanserade fat. Lång, nyanserad och komplex eftersmak. Vinet smakar fortfarande tydligt av fat, inslag vilka med tid kommer integreras i smaken.

I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien, På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey