vin-till-kyckling-med-sot-sojasas-vinbanken

Vin till kyckling med söt sojasås

Favoritmarkera

Receptet på kyckling med söt sojasås är superenkelt – och gott. Vinet till maträtten är torrt och vitt med en upplevd sötma av den mogna frukten.

Även om middagen är snabblagad tänk på att inte ha för hög värme på plattan under tillagningen. Det är lätt att bränna ingredienser som honung, vilket är synd. Sötman i maten kommer av ingredienserna och gör att rätten passar till ett vin från ett soligare ursprung, gärna nya världen och som här från Nya Zeeland.

Tips: snabbmarinera kycklingen för extra smak.

Vin till maten

1. Satellite Sauvignon Blanc 2018 (6200)

Johnson Estate, Marlborough Nya Zeeland, 95 kr för 750 ml
Druvor: Sauvignon blanc
Alkoholhalt: 12,3%
Sockerhalt: <3 g/l
Torrt vitt vin med lätt/medelfyllig, frisk smak med sötmogen fläder- och krusbärsfrukt och tydliga limetner. Soligare sauvignon blanc av husvinssnitt, okomplicerad god.
Betyg: 4

RECEPT | Kyckling med söt sojasås, 4 portioner

4 portioner basmatiris
500 g kycklinglårfilé, urbenas
4 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 nypa chiliflakes
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finriven färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 msk flytande honung
nymalen svartpeppar
neutral olja att steka i, tex rapsolja
salt
250 g bellaverde-broccoli eller vanlig broccoli i mindre bitar
1-2 msk rostade sesamfrön, svarta eller vita

Till servering
gari (inlagd ingefära) eller sweet chilisås och soja

Gör så här

1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

2. Lägg kycklingen i en bunke och tillsätt soja, sesamolja, chiliflakes, vitlök, ingefära, gurkmeja, honung och lite svartpeppar. Blanda ordentligt.

3. Hetta upp en stekpanna på riktigt hög värme. Ta upp kycklingen från marinaden, spara marinaden bunken.

4. häll 2 msk rapsolja i pannan och lägg i kycklingen.

5. Sänk värmen och stek på medelvärme tills kycklingen är genomstekt på bägge sidor.

6. Häll marinaden i pannan och tillsätt några matskedar vatten, koka upp och ställ pannan åt sidan.

7. Koka under tiden upp lättsaltat vatten i en kastrull och sjud brocolin i ett par minuter.

8. Servera kycklingen med ris och broccoli och skeda över lite av den goda skyn från stekpannan.

9. Toppa med rostade sesamfrön.

10. Picklad ingefära eller sweet chilisås är också gott att äta till.

RECEPT OCH BILD, läs “Vinbankens recension här“.

Middag på 15 minuter, gott och vällagat för hela familjen
Författare: Maria Zihammou
Foto Stefan Edetoft
Bokförlaget Semic
ISBN: 979-91-552-6614-1
BETYG: 4 av 5

Lämna ett svar