xavierxavier
mattias-christian-runkel-weingut-bischl-rheinhessen-vinbanken

Weingut Bischel i Rheinhessen

Favoritmarkera

Weingut Bischel är en familjeegendom i tredje generationen, grundad på 1960-talet. Sedan 2006 driver bröderna Matthias och Christian Runkel (huvudbild) vinproduktion och båda gör och kan allt.

De har båda fokus på vingårdslägena med arbetet i vingårdarna som de också säger är ”utan konkurrens det viktigaste jobbet för vintillverkaren”. Båda är vinmakare.

Således är de ett team som rycker in där det behövs mest. I pipeline ligger att certifiera egendomens 20 hektar vingårdar till biodynamiska odlingar. Man tillverkar cirka 200 000 flaskor per år och som Matthias säger,

– riesling is our thing!

weingut-bischel-rheinhessen-vinbanken

Receptet de arbetat efter sedan de tog över är hållbar odling, på väg mot eko-certifiering, låga skördeuttag och perfekt mogna druvor. Vingårdarna är mycket olika beroende på deras exakta plats men de ligger alla inom ramen för norra Rheinhessen. Vingårdarna som ligger i tre kommuner, Gau-Algesheim, Appenheim och Bingen am Rhein är också distinkt olika. Det är skillnad på jordmån som kalksten, märgel och kvarts, men det är också skillnad i klimat.

Enkel indelning utgår från kvalitet

Weingut Bischel följer den enkla indelningen på vinerna som utgår från kvalitet.

Gutswein, husets vin, är vin från egna vingårdar i alla tre kommuner. Tanken är att vinerna ska spegla årgång och druvsort och de är vinerna som man säger är visitkort till Weingut Bischel.

Ortsweine-serien är vin som ska representera jordmånen från sina respektive ursprung. Unika jordmåner, låga skördeuttag i kombination med perfekt mogna druvor är grundförutsättningarna i vinerna. Som vinälskare ska man kunna känna vinets ursprung!

Lagenweine är vin av kompromisslöst arbete i vingården och där bara delar av en vingård skördas. För även inom en och samma vingård kan det vara skillnad. Vinerna som etiketteras Lagenweine är komplexa, med tydliga ursprungskännetecken och stor lagringspotential. Skiljer sig åt mellan årgångarna av förklarliga skäl.

Réserv
Vin från enskilda lagen som lagrats på små fat, barrique, med inspiration från Bourgogne och Loire.

Vinprovning

Heerkretz riesling trocken 2016, jordmånen består delvis av porfyr
Ljusgul färg. Doften är stor, örtig med lätt jordiga drag (god!) som för mig är ”terroir” hintar. Smaken är torr, fyllig, fruktig och tajt med bra balans, stringent mineralton och ”fin” smak av mogna äpplen. Tät, komplex, nyanserad smak med utsökt elegans. Dock – ungt vin!

I ett projekt som startade 2016 har Bischel bytt vingård med Wagner-Sempel. Det vill säga att de gör ett vin av druvor från respektives vingårdar. Mycket intressant och jag är grymt imponerad av Christian och Matthias Runkels tolkning av Daniel Wagner-Sempels toppläge Heerkretz. Kul!

Besök producentens hemsida, Weingut Bischel 

Tidigare artiklar i serien, nya spännande vinmakare på gång i Rheinhessen

Tysklands viner går torra – sammanfattning och intro till “det nya vintyskland”

Weingut Wagner-Stempel
Weingut J. Neus
Weingut Schloss Westerhaus

Lämna ett svar