vin-till-grillade-fikon-apelsinsallad-och-rosmaringlass-vinbanken

Vin till grillade fikon med apelsinsallad

Favoritmarkera

VIN TILL DESSERT. Vin till grillade fikon med apelsinsallad smakar sött och friskt. Desserten gör sig bra som fräsch avslutning på festlig middag.

Fikonen i den här desserten ska vara riktigt fasta för att smaka som bäst.

Att krydda maten med rosmarin är en mycket gammal sed och var förr speciellt vanligt förekommande i desserter.

Vin till grillade fikon och apelsinsallad

Spy Valley Iced Sauvignon Blanc (2350)

Nya Zeeland, 119 kr för 375 ml.
Betyg: 4
Vitt vin med finstämd sötma och smak av mogen apelsin, aprikos, lite honung och torkad frukt. Lång, söt eftersmak. Passar också till exotisk fruktsallad, som vin till ostbricka, gärna grönmögelost eller en krämig leverpastejsnitt serverad som iskall fördrink.

RECEPT | Grillade fikon med apelsinsallad, pistagenötter och rosmaringlass, 4 port.

4 knappt mogna, gröna fikon

Apelsinsallad
2 apelsiner
2 msk strösocker
2 msk finhackad pepparmynta
1 dl pistagenötter

Rosmaringlass
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 dl strösocker
1 tsk vanila eller vaniljsocker
1 ägg
2 äggulor
1 krm salt

Gör så här
1. Börja med glassen. Sjud mjölken och grädden försiktigt tillsammans med rosmarin, socker och vanilj i 10 minuter under omrörning.

2. Sila gräddmjölken. Vispa ägget, äggulorna och saltet med en gaffel.

3. Blanda med gräddmjölken.

4. Värm försiktigt under omrörning och till dess att såsen tjocknat. Den ska i princip fastna på baksidan av en träslev.

5. Ställ ner kastrullen i ett iskallt vattenbd och låt kallna.

6. Frys till glass i maskin eller i frysen (den senare måste man röra om regelbundet för att det inte ska bildas iskristaller).

7. Skala apelsinerna och skär dem i mycket tunna skivor.

8. Blanda med socker och mynta. Låt marinera, minst 30 minuter.

9. Skala och rosta pistagenötterna i en teflonpanna.

10. Skär fikonen i vardera fyra delar som grillats eller stekts och servera med glass, apelsinsallad och nötter.

Bild, egen men innan de grillade fikonen och pistagenötterna placerats ut på rätten.

Lämna ett svar

?>