Laddar annons
Tillfälliga röda viner | Systembolaget 20 sept
19 Sep, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälliga röda viner | Systembolaget 20 sept

Systembolaget byter namn på de små dryckessläppen som nu kallas för tillfälliga. Här kommer Vinbankens recension och tabell av nyheterna bland röda viner i tillfälliga släppet 20 september.

Det är ett minst sagt massivt utbrott röda viner i det här släppet. De flesta passar att lägga ner i källaren men en hel del är drickbara redan nu.

Vin från Rhône, Piemonte, Sydafrika och framför allt Australien väller in över oss. Bara att tacka och ta emot, och förköpa sig.

Röda viner från Frankrike

Denna lansering präglas av Rhône med inte mindre än sju viner.

Södra Rhône = grenache

Vi börjar med veckans budgetvin Santa Duc Les Quatre Terres 2017 (92611), 139 kr, en typisk och rättfram Côtes du Rhône med lätt bränd frukt, grenache-bärig lätt örtig framtoning. Lättdrucken och allmänt trevlig med bra balans i all sin enkelhet och skönt syrliga avslutning.

Ett rejält kliv upp är Santa Duc Les Hautes Garrigues 2016 (92612), 499 kr, som är husets prestige-vin. Mycket tät, spännande frukt mot blåbär/björnbär/lingon och koncentrerad i garrigue-örtig stil. Tät och generös med massor av koncentration som sitter klistrad mot glaset. Tannin och krydda i slutet tillsammans med perfekta ekfat.

Även Arnoux & Fils Gigondas Nobles Terrasses 2017 (91273), 199 kr är ett bra uttryck för appellationen med fräsch framtoning i tydlig grenache-stil med körsbärsfrukt och lätt bakade plommon. Lätt stallig (brett) på ett sympatiskt vis med fin fruktighet, bra syra och kryddigt avslut. Ingen super-gigondas som vinet ovan men mycket bra för sitt pris.

Châteauneuf-du-Pape

Granne och något av storasyskon till Gigondas är det mer kända Châteauneuf-du-Pape. Två viner finns på veckans lista. Bosquet des Papes Cuvée Tradition 2017 (91172), 329 kr är precis vad man kan men också förväntar sig från området. Kraftig och tät med eldig framtoning av solmogen mörk frukt och lagom bränd ton. Väl avvägda tanniner och eldigt slut.

Betydligt större är Bosquet des Papes Chante le Merle 2017 (92613), 499 kr som är en copy-paste av det förra vinet men mer av allt. Även alkohol som nästan bränner till på slutet. Medan du njuter av Cuvée Tradition vilar detta lilla monster i källaren minst tre år innan vinet förhoppningsvis visar sin kvalitet på riktigt.

Rhône norra = syrah

Domaine des Lises Crozes Hermitage 2017 (92610), 279 kr är en klockren Crozes som närmar sig storebror Hermitage i allt. Klockren Rhône-syrah med toner av svartpeppar, tjära, mörk frukt som blå-, björn- och svartvinbär. Härligt fruktig, mycket fräsch framtoning i bussig skön stil. Tanninerna är välputsat balanserade. Förvånansvärt lättdrucken redan idag men har långt liv framför sig.

I allra nordligaste Rhône hittar man Côte-Rôtie och Vignobles Levet Amethyste 2016 (92607), 499 kr. Denna branta och karga appellation är Rhônes mest eleganta och sirliga och detta vin är ett typexempel. Snygg och elegant doft mot peppar och mörka bär (inklusive hallon) och fint rökig ton från nya ekfat. Elegant och finstämd i smaken med solmogna bär och krydda tillsammans med lite rökig känsla från ekfaten. Balanserat och intensivt på samma gång.

Italien

Tre viner står ut. De är alla från nordvästra delen av landet och gjorda på nebbiolo.

Ett av veckans budgetviner är GD Vajra Claré JC Langhe Nebbiolo 2018 (90629), 149 kr. Ljus, purung i sin ljust lila färg, doften är minst sagt primärfruktig med bär (hallon/nypon) och blommor som är alldeles nyplockade. Fräsch, ung och sommarfruktig smak i lätt och ytterst okomplicerad stil. Lägg till färska bär med bra syra plus en lätt rökig piggt kryddig eftersmak. Kul och enkel.

Mer av klassisk nebbiolo finns i Sandro Fay Valtellina Superiore Costa Bassa 2016 (92157), 199 kr. Svalvuxen, fräsch med lättare frukt av plommon/nypon och en ton av rosor. Härligt vin i en svagt reduktiv stil toppat av rök och krut. Bra smak med pigg frukt och lagom dos nebbiollo-tannin som alltid är på hugget.

Ett mästerverk till mästerpris men så handlar det om Gaja Barbaresco 2016 (92624), 1599 kr. Bara färgen ger en liten tår i ögat, vackrare vin får man leta efter, nebbiolo-röd i sin bästa form. Mycket läcker doft av finaste barbaresco med rosor, plommon, björnbär och slån plus en perfekt liten rökighet från faten.

Smaken är ung, lite rå och tanninerna tar över så fort de får chansen men när de lagt sig blommar smaken ut med en bred generös frukt som en nybakad bärpaj med smör och bränt socker (fast utan sötman så klart). Lång god och stadig – och purung!

Klart att 1500+ för en barabaresco är mycket men vissa kan (och får) ta de priserna.

Tyskland och pinot noir

Weingut Knipser Kirschgarten Spätburgunder GG 2014 (92529), 469 kr är ett strålande bevis på hur långt Tyskland kommit när det gäller att tämja denna tidigare så svårbemästrade druvsort.

Vacker klar färg, underbar doft av all pinot noirs härliga toner av sötmogna skogsbär tillsammans med en fin portion nya fat, plus lite örter och mynta. Ren fin smak i tysk-pinot-stil som är lite som en mix mellan Bourgogne och Nya Zeeland med örter, krydda och mynta. Prova och känn en ny dimension av denna läckra druva.

Spanien och tempranillo

Rioja

Bodegas Muga, Prado Enea Gran Reserva 2011 (95155), 479 kr var en fin-rioja redan när jag var sommelier på Leijontornet på slutet av 1980-talet och vinet håller fortfarande ställningarna.

Här är en mycket klassisk rioja med åtta år på nacken som börjar komma in i sitt mogna stadium. Fin doft av jordgubbsfrukt, vanilj från faten och en svag ton av dillfrö. Smaken är nästan ’fruktsöt’ men med helt torrt anslag, mycket krydda, vanilj och lite av old fashion rioja. Tack för det!

Ribera del Duero

Emilio Moro Malleolus 2016 (92470), 299 kr är en modern spanjor med massor av tät fin mörk frukt, inte alls jordgubbe, snarare blåbär och plommon, och en tydlig närvaro av nya fat som oftast i spanska viner. Bred och maffig smak av kokt frukt med hög syra och rejäl fatkänsla. Inte det mest finstämda av viner men det är heller inte meningen, snarare kraft och styrka.

Emilio Moro Malleolus de Sanchomartin 2014 (92469), 999 kr är något dyrare och även mer koncentrerad med mörk sensommar-frukt som är nästan övermogen; plommon, moreller, björnbär och en hel del fat.

Smaken är mycket tät, koncentrerad med en tanninstruktur som nästan täcker frukten i detta nu. Kanske ska man vänta ett halvt decennium till innan man öppnar och dekanterar detta lilla monster.
OBS: Lanseringen är senarelagd till 4 oktober!

Sydafrika

Rhône-blandningar, både vita och röda, är trendigt i Sydafrika just nu och här kommer en av de bättre.

När jag var på Cape Wine förra året fick jag äran att sitta med i en expert-panel som skulle bedöma ett trettio-tal olika finare viner på Rhône-druvor som grenache, syrah, mourvedre och cinsault. Min röst på bästa vin föll på Rall som senare knep en tredjeplats med bara två poäng upp till vinnaren. Och nu kommer den hit!

Rall Wines Red 2017 (95344), 299 kr har allt man kan tänka sig att en södra-rhône-blend ska ha, plus att den placerar sig på behagliga 14% alkohol. Här finns örter och lakritsrot, en kompott på mörka bär och snygga fat, lite mer fruktdriven än originalen kanske. Fruktig och komplett med bra syra, mjuka men tydliga tanniner och väldigt god lång eftersmak.

Även Avondale La Luna 2013 (90088), 229 kr levererar över förväntan, här är det dock inte Rhône som står som modell utan Bordeaux med sina druvsorter cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, malbec och cabernet franc. Ett finessrikt och bra vin med utvecklad doft och smak med svarta vinbär, kakao och mocca, lite blyertsväss och en svag stallighet. Mycket bra bordeaux-kopia till riktigt nice price.                      OBS: Lanseringen är senarelagd till 18 oktober!                                    

Australien – inte bara Penfolds

Glaetzer Wines i Barossa släpper två av sina signaturviner, dels Anaperenna 2017 (95210), 389 kr som är en shiraz-cabernet-blend med mycket ursprungstypisk aussie-frukt av svarta vinbär, en klädsam ton av mynta och aningen bränd i doften. Stor maffig och stinn med frukt så det räcker och blir över men väldigt välgjord och smakrik.

Toppvinet heter Amon-Ra 2017 (95142), 499 kr och är en ren shiraz. Vinet skulle kunna vara ännu kraftigare än Anaperenna men faktum är att det är elegantare och smalare. Väldigt bra syrah-doft av svarta vinbär, peppar och andra torkade kryddor. Fruktmättat och stöddigt, javisst men ändå överraskande elegant och drickbart redan nu med mycket fina mjuka tanniner som inte alls stör. Och 100 procent ny ek känns inte heller störande på något sätt.

Nu: Penfolds

Varje år släpper Penfolds sin Collection Release och nu är det dags för Sverige att få sin del av denna maffiga kaka. Inte mindre än sju röda förutom de tre vita som beskrivs i "Nyheter Vita Viner 20/9". Priserna drar iväg men det handlar om fantastiska viner varav några i världsklass. Here we go.

Penfolds Bin 150 2017 (90600), 499 kr.

100% shiraz från Marananga i Barossa (granne med Glaetzer).

Fruktig och ren med fina syrliga bärtoner plus en hel bukett örter som parsley, sage, rosmary & thyme som det heter i sången, plus lite mynta som någon slängt ner i korgen. Bra Barossa-exempel med läckra lager av mogen frukt och en svag antydan till fat, märks knappt.

Penfolds Bin 389 2017 (95017), 499 kr

54% cabernet och 46% shiraz, 30% nya fat.

En gammal favorit som aldrig gör en besviken, bl a för att den är så drickmogen redan som ung. Denna 2017 är mycket balanserad med fin avvägd doft mellan de två druvsorterna och fransk och amerikansk ek. Svarta vinbär möter peppar och andra kryddor och örter, plus en minimal känsla av vanilj från faten. Även smaken är balanserad och fin med en liten extra krydda från shiraz, inte det elegantaste av de mindre dyra vinerna men det mest kompletta. Så kallas 389an också för ’Baby Grange’.

Penfolds Bin 407 2017 (90169), 499 kr

Ren cabernet sauvignon från olika vingårdar runt om i South Australia, 32% ny ek, Frankrike och USA.

Mycket cabernet i doften, vinbär, ceder, mynta, viol, pomerans och en svag ton av kanel/vanilj från faten. Jättegod med rund och lite solvarm frukt som för tanken mer till cab från Toscana eller Napa än just Bordeaux, eller bara South Australia kanske. Lång och mycket god med finfin syra och en viss elegans trots 14,5% alkohol. Inte lika klar att drickas som Bin 389.

Penfolds St Henri 2016 (90368), 699 kr.

95% shiraz och 5% cabernet, 12 månader på gamla stora fat.

Shiraz från mestadels områden runt Adelaide som Barossa, McLaren Vale etc, cabernet från Connawarra. Till skillnad från alla de andra vinerna i The Collection så får St Henri aldrig komma i kontakt med ny ek och det känns. Här har vi shiraz-frukt i sin renaste form och svalare stil med mycket ren doft av svarta körs- och vin-bär, drag av hallon plus en del exotiska kryddor som stjärnanis. Ren, rak och syrlig frukt med svagt brända/bakade toner men i en smal elegant stil som är väldigt egen för att vara Penfolds. Vinet har många fans just på grund av att det är så personligt.

Penfolds RWT 2017 (90583), 1049 kr

100% shiraz från Barossa, 70% ny fransk ek.

Och ja, det är verkligen ren shiraz med tät fin frukt, helt utan brända toner som i några av de andra vinerna, örter mynta, peppar och lakrits och inslag av rått kött. Koncentrerad och fin läskande frukt i smaken som delas med björnbär, vanilj och lite fudge. Inte alls klar att dricka som några av de andra, måste vänta minst tre år.

Penfolds Bin 707 2016 (95026), 3199 kr

100% cabernet från olika regioner i South Australia som Barossa och Coonawarra bl a, 18 månader på 100% ny amerikans ek.

Ja, detta är en helt makalös cabernet som kommer att kvala in på tio-i-topp-listan över 2016 års caberneter - i stenhård konkurrens. Läcker druvton med cassis, mynta, viol och bra med ek. I smaken återkommer doftintrycken tillsammans med en strålande syra och ek så klart men så fint integrerad att man först inte märker den. Vilket vin! Och vilket pris.

Penfolds Grange Bin 95 2015 (95041), 4699 kr

98% shiraz, 2% cabernet, 20 månader på 100% ny amerikansk ek.

Svart som synden, stor explosiv doft med massor av lager av olika frukter och kryddor och örter, det tar inte slut. Av de 100% nya ekfaten känns just nu inte så mycket som det låter, frukten släpper liksom inte fram dem.

Smaken är som doften, bedövande komplex med alla mörka frukter du kan tänka dig, ena minuten plommon, nästa bakade körsbär för att sedan påminna om blodpudding med russin. Ja, vad ska man klaga på? Har ändå inte råd att köpa den, tyvärr.

[drinklist id="72715"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER