Det finns en undangömd dalgång i södraste Afrika, tio mil öster om Kapstaden, som på afrikaans heter Hemel-en-Aarde, på engelska skulle det bli Heaven-on-Earth. Här hittar man tillverkaren Crystallum Wines.
Troligtvis inte bara för att dalgången verkar gå rakt upp i himmelen från Hermanus utan för att människorna som slog sig ner här måste ha tyckt att det verkligen var himmelriket på jorden. Vackrare landskap får man leta efter.
Ursprung Hemel-en-Aarde Valley
Om du inte känner igen namnet som en vinregion så kan det bero på att det inte var förrän 2006 som namnet Hemel-en-Aarde Valley dök upp på etiketterna. Innan dess hette området Walker Bay WO, samma Bay som varje år samlar tusentals valskådare till Hermanus och grannbyarna.
När Walker Bay sedan blev District i stället för Ward of Origin (WO) fanns ett behov av att dela upp distriktet i mindre WO och då kom Hemel-en-Aarde till. Som i sin tur är uppdelat i tre mindre WO, Hemel-en-Aarde Valley, Upper Valley och Ridge beroende på hur långt upp i dalgången de ligger. Ridge är det högst belägna och svalaste området.
Startade med Hamilton-Russel
Pionjär i denna välsignade dal var Hamilton-Russel som planterade sina första druvor 1976. Då med alla möjliga kvalitetsdruvor men med tiden visade det sig att landets bästa pinot noir och chardonnay ville växa här. I dag är Hemel nästan synonymt med dessa två bourgogne-druvor, även om det finns annat att välja på. En av orsakerna är svala vindar från Walker Bay i som drar upp längs dalgången och ger ett speciellt mikroklimat.
Vinmakare på Hamilton-Russel var en viss Peter Finlayson som 1990 öppnade eget strax intill (Bouchard-Finlayson) och sedan dess har det vuxit fram en elit av pinot och chardonnay-producenter i dalen. Några namn att komma ihåg förutom redan nämnda är t ex Newton Johnson, Ataraxia och Creation.
Stjärnskott Hannes Storm och Crystallum Wines
Den senaste stjärnan är Hannes Storm och så Crystallum som Peters två söner, Andrew och Peter-Allan och startade 2007 med att göra 4 000 flaskor sauvignon blanc (av alla viner).
Just denna vecka släpper Systembolaget inte mindre än sex viner från Crystallum, två vita och fyra röda.
Kan synas märkligt med tanke på att husets produktion bara är drygt 3 000 lådor, men klart intressant att prova olika lägen från dalen, med omgivningar.
Viner på Systembolaget 4 oktober från Crystallum Wines
The Anges Chardonnay 2018 (96175), 239 kr kommer från olika vingårdar i Hemel och Overberg (då blir det Western Cape som ursprung). Vinet har lagrats på ekfat varav bara 10% är nya. Beskrivningen skulle kunna vara: ’chardonnay-light’ med unga fruktiga toner av persika/äpple/päron och en klädsam ton av fat, pigga syror. Fin eftersmak plus en liten pikant mineralsälta på slutet.
Ett snäpp och en hundring upp är Clay Shales Chardonnay 2018 (96162), 339 kr från Hemel-en-Aarde Ridge. Här taggar vi upp rejält med intensitet och doft och smak. Mycket läcker sötmogen frukt, intensivare syra och lagom doserat fat ger en läcker, god och komplex variant av chardonnay när den är som bäst. Elegant och välgjord i vacker stil.
Stiliga pinot noirviner från Sydafrika
Peter Max Pinot Noir 2018 (95179), 259 kr (Western Cape). Juste och ren pinot från svala vingårdar nära havet ger en lättare men mycket fin pinot-känsla. I detta unga skede har vinet en svagt blommig ton till de röda små bären. Smaken är betydligt tuffare med hög syra och ganska markerade tanniner och en svagt bränd ton i frukten med aningen beska i avslutningen.
Bona Fide Pinot Noir 2018 (95218), 349 kr (Hemel-en-Aarde Valley). Elegant och förfinad pinot doft med hallon och en svag ton av hallonvinäger (helt OK) i finstämd stil. Även här ganska hög syra och ung frukt men med mer koncentration och finess än Peter Max, och även här en svag ton av bittert fruktskal i slutet.
Cuvée Cinema Pinot Noir 2018 (95230), 349 kr (Hemel-en-Aarde Ridge). Mycket snarlik doft som Bona Fide men lite elegantare med kanske lite mer fat. Smaken är dock betydligt stramare än Bona med tydliga tanniner och även ek. Hög frisk syra, mindre beska, elegantare och mer av det mesta.
Mabalel Pinot Noir 2018 (95187), 349 kr. Druvorna till Malabel har vuxit vid Overberg på 700 meters höjd och ger en lite annorlunda profil jämfört med de andra. Mycket prydlig och fin med kryddig (tomatstjälk), tranbär och hallon tillsammans med ett stänk av citrus-zest. Mycket subtil fin frukt även om pinot-känslan är mycket tydlig. Välgjord och god med hög syra och strama tanniner som säger: ”Vänta lite! Jag är inte färdig än”.
LÄS MER
Gå direkt till samtliga recensioner från det tillfälliga nyhetssläppet på Systembolaget:
Tillfälliga vita viner 4 oktober.
Tillfälliga röda viner 4 oktober.
Huvudbild: från svenska importörens hemsida.