topp-10-rott-vin-till-lamm-vinbanken

Anständiga fredagsviner, festliga lördagsviner | Vinköplistan 42

Favoritmarkera

Anständiga, bussiga fredagsviner, ett vitt och rött gör sig utmärkt till filmkväll och småplock. Lördagsvinerna matchar en festlig middag.

Det röda lördagsviner kräver absolut mat – allt annat är lika med straffspark och utvisning. Allra helst bör ni lägga undan vinet 2-3 år. Mycket spännande att följa smakens utveckling över tid..

Kolla gärna in filmen från besöket hos producenten, sommaren 2018: Bandol – Domaine de la Bastid Blanche.

Fredagsvin, vitt och rött upp till 100 kr

1. Marqués de Riscal Organic 2018 (6001)

Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 89 kr
Druvor: Verdejo.
Akohol: 13%
Socker: < 3g/l.
Smak: Torr, frisk lätt smak av örter, gröngul frukt och fin längd. Enklare vitt spansk med den äran.
Passar till: prova till smakrik fisksoppa, bouillabaisse som i receptet från Bistro Pastis.
Betyg: 3

2. Castelforte Corvina Veronese 2016 (23072)

Cantine Riondo, Veronese Italien, 79 kr
Druvor: Corvina
Alkohol: 13,5%
Socker:6 g/l.
Smaken är mer sötfruktig, lätt/medelfyllig, bärig av körsbär, lakrits och choklad. Rött för soffhäng med extra allt.
Passar till: en skål gott och blandat. Producentens amarone till kryddiga färsbiffar på dovhort är ett festligare förslag.
Betyg: 3

Lördagsvin vitt och rött mellan 100-200 kr

1. Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2018 (78967)

Ampelidae, IGP Val de Loire Frankrike, 119 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Alkohol: 12,5%
Socker: <3 g/l
Torr, medelfyllig, frisk och grönstram med inslag av citrus, krusbär och fläder. En nypa vita persikor samt den aromatiska, kritiga smaken av mineral. Bra längd. God, kort och gott och bra köp i sin grupp, druva, ursprung samt pris.
Passar till: Utmärkt till skaldjur, till sallader, till lätta fiskrätter eller get- och färskost. Prova Gevré Chaud (recept längst ner i inlägg)
Betyg: 4+

2. La Bastide Blanche 2017 (2262)

Earl Bronzo, Bandol Frankrike, 189 kr
Druvor:70% mourvèdre, 25% grenache, 3% cinsault, 2% carignan.
Alkohol: 14,5%
Socker: 3 g/l.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, mustig samtidigt stram och strukturerad, inslag av viol, örter och mineral. Kärvare tanniner i detta nu. Mycket ungt vin.
Passar till: Spännande för lagring (med på lagringslistan, hösten 2019), om dricka nu – prova gärna till mustig viltragu.
Betyg: 4

Lämna ett svar