bouillabaisse-nordic-bistro-pastis-vinbanken

Recept Bistro Pastis Bouillabaisse Nordic

Favoritmarkera

Bistro Pastis är helt korrekt en fransk bistro belägen i Gamla Stan. Vinbanken har fått receptet på den klassiska, grymt populära fisksoppan bouillabaisse som Pastis skruvat på. Voilà – Bistro Pastis Bouillabaisse Nordic!

Till fisksoppan kan man tänka sig att rekommenderas dessa viner, inte helt okända för Vinbankens trogna läsare.

Läs gärna Daniel Retz och hans intryck, recension. från besöket på Bistro Pastis, mars 2019.

Vin till maten

Domaine des Vieux Pruniers 2018 (5494)

Domaine des Vieux Pruniers, 99 kr för 375 ml.
Druvor: Sauvignon blanc
Stramt vin i halvflaska. Torrt, friskt ungdomligt vin som smakar av gröna äpplen, krusbär och citrus. Krispig, skön mineralton.
Betyg: 4

Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay 2017 (2188)

Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: Chardonnay.
För er som gillar lite bredare vinsmaker. Torrt vitt vin med medelfyllig, mogen fruktsmak md gula noter som av melon, lime och apelsin. Ett klädsam lätt drag av smör och fat rundar av. Lång, bra eftersmak.
Betyg: 4+

Recept – Bistro Pastis ”Bouillabaisse Nordic”

Ingredienser – två personer:
Lax: 200gr
Sej: 200 gr
Blåmusslor: 1 nät
Fänkål: 1st
Selleri :1 st
Morot: 2 st
Zucchini: 1/2
Vitlök: 4 klyftor
Tomat- färsk krossad och puré: efter smak
Chili: efter smak
Vitt vin: 2/3 dl
Saffran: 1-2 pkt
Fiskbuljong: 2 tärningar/1dl fond

Gör så här:
1. Hacka alla grön- och rotsaker grovt.

2. Värm en kastrull med olivolja och häll i det hackade. Fräs en stund och tillsätt vitlök, chili och saffran.

3. Mixa ingredienserna, och häll sedan i vin och tomat. Låt detta småkoka ett par timmar.

4. Späd sedan med vatten, vin och buljong. Smaka av för sälta och syra samt toppa med lite pastis.

5. Rätten matchar Pastis med Sancerre, Alain Girard & fils.

Kommentera