Puklavec Family Wines i Ormož, Slovenien

Favoritmarkera

SLOVENIEN. Puklavec Family Wines i Ormož, Slovenien är specialist på vita viner. Bland annat av druvan sipon, Sloveniens namn på furmint.

Puklavec Family Wines är den största vinegendomen i nordöstra Slovenien. Företaget har 170 anställda och vingårdarna ligger i Ormož och Ljutomer, som tillhör vinregionenen Podravje. Investeringarna i källare och vingårdar har varit massiva och har pågått under många år, sedan 2009. Affärsmannen Vladimir Puklavec är född och uppvuxen i Ormož och har investerat miljontals Euro i upprustningen av vinanläggning. Förra året (2018), efter nästan 10 års arbete, gjorde egendomen en liten vinst.

puklavec-family-wines-ormoz-slovenia-vinbanken-visit-july-2019

Puklavec Family Wines i Ormož

Planen är att fortsätta växa och investeringarna är på inget sätt avslutade. I dagsläget är Puklavec Family Wines redan ett av landets största vinföretag som förvaltar 630 hektar vingårdar. 272 hektar har blivit omplanterade.

Vingården är specialiserad på vita viner, och dom röda vinerna utgör bara en tiondel av produktionen som det ser ut i dag. De senaste åren har många av vinerna blivit uppmärksammade med utmärkelser i bland andra vinmagasin som Decanter.

Puklavec Family Wines säljer merparten av vinerna i Slovenien. Men också till Kroatien, Nederländerna och Polen.

I provningen av husets olika kvaliteter gillade vi speciellt ingångsvinerna för deras rena, friska smak. Reflektion: många gånger kan de enkla vinerna vara bland de svåra att göra.

puklavec-family-wines-rok-zidaric-slovenia-vinbanken

Šipon karaktär

Utmärkande drag för sipondruvan är vinernas lättillgängliga och fruktiga doft, ananas, med inslag av hasselnötter och grönt gräs. Någon skulle kunna säga att doften påminner om färsk olivolja. Smaken är mer yppig och rik med balanserad syra från frukten.

TILL VIDEO
Om du vill se videon igen från besöket på Puklavec Family Wines, där egendomen presenteras av Rok Zidaric.

En grannproducent i Ormož är Verus Vineyards vilka har två viner, i skrivande stund, på Systembolaget. Sauvignon bland och vita, rekommendera vinet av druvan Furmint i BS, beställningssortimentet. 

Vi hade tillfälle att prova mogen, utvecklad furmint i absolut toppskick när vi var på besök i Jeruzalem sommaren 2019. En upplevelse utöver den vanliga vin-provningen!

Lämna ett svar