kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974
TOPP 10 | röda viner till oxfilé

TOPP 10 | röda viner till oxfilé

Favoritmarkera

RÖTT VIN. Ny lista med TOPP 10 röda viner till oxfilé. Till kommande helgers festliga middagar med oxfilé passar röda, kryddiga viner med stram hållning.

Topp 10 röda viner till oxfilé. En ny lista med Topp 10 röda viner till oxfilé passar perfekt inför årets festligaste helger. Fina middagen blir än bättre med vin av extra bra kaliber.

Den fina köttbiten och det röda, strama och något kärva vinet är en perfekt kombo. Smakerna gifter sig och 1+1=3.

TOPP 10 röda viner till oxfilé

1. Domaine du Pesquier Gigondas 2017 (2836)

Domaine du Pesquier, Gigondas Frankrike, 189 kr
Druvor:75% grenache, 20% syrah, 5% mourvedre.
Alkohol: 15%
Socker: < 3g/l.
Fyllig, rödstram fruktsmak med kärnig snits, smak av kryddor, viol och örter, samt fat. Nyanserad och läcker. Lufta gärna innan servering!
Betyg: 4

2. La Bastide Blanche 2017 (2262)

Earl Bronzo, Bandol Frankrike, 189 kr
Druvor: 70% mourvèdre, 25% grenache, 3% cinsault och 2% carignan.
Alkohol: 14,5%
soker: 3 g/l.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, mustig samtidigt stram och strukturerad, inslag av viol, örter och mineral. Kärvare tanniner i detta nu.
Omdöme: Spännande för lagring men också till smakrik kötträtt som oxfilet med rödvinsås.
Betyg: 4

Här kan du se en kort film från Bandol med personerna bakom vinerna från Bastide Blanche!

3. Crozes-Hermitage E.Guigal 2016 (78977)

E Guigal, Crozes-Hermitage Frankrike, 189 kr
Druvor: Syrah.
Alkohol: 13%
Socker: <3 g/l
Smak: Fyllig. Fruktig smak med isnlag av bär, smak av källare och god jord, mullig, skog och örter.
Omdöme: Fantastisk, med potential.
Passar till: Till mat, gärna vilt!
Betyg: 4

4. Castello di Fonterutoli 2013 (32130)

Marchesi Mazzei, Chianti Classico Italien, 329 kr
Druvor: Sangiovese
Smak: Fyllig. Fruktigt mogen, smak av röda körsbär och nypon, inslag av kryddor, läder, lakrits, kakao och en hint av tobak. Balanserade fat. Lång eftersmak.
Omdöme: Kan sparas ytterligare år, utan problem upp till fem. Bra till en bättre middag.
Passar till: Bättre middag, om inte oxfilét – gärna hjortfilé.
Betyg: 4

5. Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon 2011 (6285)

Geoff Merrill, Coonawarra Australien, 199 kr
Druvor: Cabernet sauvignon.
Alkohol: 14,5%
Socker: <3 g/l
Fyllig. Mörk frukt, söta bär, björnbär och tydlig myntasmak, inslag av örter och kryddor. Balanserade tanniner och dito syra.
Omdöme: Smakrik, mörkfruktigt och generöst vin med stil.
Betyg: 4

6. Le Volte dell’Ornellaia 2017 (32472)

Ornellaia, Bolgheri Toscana Italien, 169 kr
Druvor: 50% merlot, 30% sangiovese, 20% cabernet sauvignon.
Alkoholhalt: 14%
Socker: <3 g/l.
Stramt, fylligt finvin. Smaken har en stor portion mörk frukt, inslag av viol, choklad, björnbär, slånbär och rostade fat. Vinet har en strålande ryggrad av frukt, syra och tannin (kärva förnimmelsen).
Passar till: Själv väljer jag kött, en fin bit gärna nöt och lagar enkelt, klassiskt och så rent som det bara går. Less is more!
Betyg: 4

7. Org de Rac Reserve Cabernet Sauvignon 2016 (2081)

Org de Rac, Coastal Region Sydafrika, 139 kr
Druvor: Cabernet sauvignon
Alkohol: 14%
Rödblå. Generös doft, lätt animalisk twist. Fyllig. Strukturerad, svarta vinbär, mörk frukt som plommon, inslag av fat och lite örter. Sötare tendens.
Betyg: 4

8. Côtes-du-Rhône 2016 (2011)

E Guigal, Côtes du Rhône Frankrike, 129 kr
Druvor: 60% syrah, 35% grenache och 5% mourvèdre.
Alkohol: 14%
Socker: <3 g/l.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, söta bär, generös med inslag av lakrits, choklad, mörka bär. Söt längd med stramsnygg ryggrad. Lufta!
Betyg: 4

9. Château Tanesse 2016 (3157)

Château Tanesse, Cadillac Côtes de Bordeaux Frankrike, 119 kr
Druvor: 55% merlot, 40% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc.
Alkohol: 13,5%
Socker: < 3g/l.
Fyllig smak av mörk frukt, örter, mörka bär, vinbär, smak av cigarr och lite läder. Kärv i längden.
Omdöme: Matvin, billigare och bra val i bordeaux-gruppen.
Betyg: 4

10. Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2016 (7306)

Pio Cesare, Langhe Italien, 179 kr
Druvor: Nebbiolo
Alkohol: 14,5%
Socker: <3 g/l.
Smak: Fyllig. Stram, kärnig tydligt återhållen, strukturerad och fullmatad.
Omdöme: Allt är på plats. Behöver bara släppa loss – med mat eller med hjälp av luft. Dekantera gärna!
Betyg: 4

11. Portia Roble 2018 (71256)

Bodegas Portia, Ribera del Duero Spanien, 119 kr
Druvor: Tempranillo
Alkohol: 13,5%
Socker: ingen uppgift.
Fyllig. Mörk frukt, mörka bär, markerade fat, inslag av blyerts och lite gummi, örter och kryddor samt en nypa viol. Kraftfullt vin, bäst till middagen med smakrik mat. Kan även fungera till smakrik vego.
Betyg: 3+

Förslag på recept oxfilé

Tournedou med svartrötter
Oxfilé med grillad gemsallad
Tournedos med gorgonzolasås
Lyxig, burgundisk köttgryta

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar