Laddar annons
Vin till tournedos med gorgonzolasås för fest
14 Apr, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till tournedos med gorgonzolasås för fest

FESTMIDDAG. Bjud in till en festligare middag med mat och vin av toppklass. Här har vi serverat tournedos med gorgonzolasås tillsammans med Châteauneuf-du-Pape Les Sinards av årgång 2015. En kombination som visade sig smaka som ”a match made in heaven”!

Laga oxfile på italienska med gorgonzola. Receptet har vi plockat upp från vår 1980-tals samling och smakar fortfarande lika gott idag som rätten är förvånande enkel att laga. De gamla recepten är verkligen roliga att plocka fram och den som vill kan lägga till sin egen moderna touch - som ett bra vin!

Det enda du gör är att fylla filéerna med en skiva gorgonzolaost. Såsen får också extra smak av den krämiga gorgonzolan och du får en middagsrätt med ”star quality” och smak i en klass för sig.

Vinet, Châteauneuf-du-Pape Les Sinards 2015 smakar av sitt ursprung, det vill säga av kryddor och örter. I kombination med dito kryddig mat kan viner då smaka än mer kryddigt men i detta fall finns en stor portion spänstig, klockren mörk frukt som gör att vinet, som vi tycker, ”fixar matchen” perfekt!

Förstärk gärna såsen med persilja och smaka dig fram med salt och peppar samt eventuell buljongtärning. Att byta ut sherryn i såsen till cognac är ett annat trick för att lägga fokus på frukt i ställer för kryddor.

Vin till tournedos med gorgonzolasås

1. Les Sinards Châteauneuf-du Pape 2015

Perrin & Fils, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 299 kr
Druvor: merparten är grenachedruvor. Främst från yngre vingårdar nära Beaucastel.
Smak: Fyllig. Nyanserad smak av mörk frukt, plommon och körsbär, inslag av örter, lagerblad, kryddor, tobak och viol. Fruktigt balanserade tanniner. En lätt touch av violblommor i kombination med mineral avslutar. Lång, komplex och nyanserad eftersmak. Ungt vin. Utmärkt vin för att spara.
[dryck id="60997"]

Recept | Tournedos med gorgonzolasås | 4 portioner

4 skivor oxfilé, ca 4 cm
2 hg gorgonzola, varav 4 msk till såsen
2 krm nymald svartpeppar
Smör eller margarin
3 krm salt
0,5 dl torr sherry
4 dl crème fraiche
1 köttbuljongtärning (uteslut eventuellt)
0,5 tsk kinesisk soya

Servering
Pommes eller Hasselbackpotatis med ugnsgratinerad tomat

Gör så här
Skär en ficka från sidan på varje tournedos. Fyll med en skiva gorgonzola. Peppra.

Bind eventuellt om köttbitarna med ett snöre. Stek i stekpanna på hög värme cirka 3 min på varje sida, eller efter eget val! Salta köttet lätt.

Tag upp köttet ur stekpannan och vispa ur med sherry, crème fraiche och cirka 4 msk gorgonzola.

Tillsätt buljongtärningen och soya. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp köttet på varma tallrikar och servera såsen till.

Tips 1
Stek först köttet på stark värme så att det bildas en stekskorpa. Sänk sedan värmen och prova med en sticka för att se om köttet är färdigt. Färgen på saften motsvarar färgen på köttet.

Tips 2
Smaksätt såsen med lite finhackad persilja eller körvel. Körvel har en frisk smak som påminner om peppar. Både persilja och körvel används ofta som krydda i såser.

Andra rätter som passar med vinet
Rotfruktsgratäng med svamptäcke
Mustig kycklinggryta Cacciatore