vin-till-boef-bourguignon

Vin till Burgundisk Gryta

Favoritmarkera

VIN TILL BURGUNDISK GRYTA. Eller om man vill säga Boeuf Bourguignonne är en klassisk fransk gryträtt som smakar underbart gott. Vin till burgundisk gryta är gärna smakrikt och rött.

Grytan ska absolut tillagas med vin, för smaken och aromens skull. Använd ett hederligt, vanligt vin som du köper i prisklass upp till 100 kr, gärna franskt. Alkohol försvinner i matlagning redan vid 50-60 graders värme.
vin-till-burgundisk-gryta-vinbanken-condamine

Vinet

Réserve de la Condamine 2014 (12804), Mont Tauch, Frankrike, 79 kr
Medelfylligt rött vin med bra frukt och kryddörtiga inslag från södra Frankrike, touch av ek med en mjuk, medellång eftersmak. Detta favoritvin måste numer förbokas från BS (beställningssortimentet). Verkar vara tillfälligt slut… stay tuned!

Golden Triangle Shiraz 2012 (2295), Stellenzicht, Stellenbosch Sydafrika, 99 kr.
Årgång jag provat i sept 2016 var 2012, Systembolaget anger 2011. Vet ej om miss i kommunikation eller varför men jag utgår från att vin, som vanligvis är stabilt bra mellan årgång även är så nu -om och ev skiljer sig årgångar åt.
Fyllig. Rund och smakrik mörk frukt, saftig sammetslen stil med struktur av fruktiga tanniner, inslag av kakao, viol, örter och fat. Elegant och nyanserad.
Betyg: 4

Recept | Burgundisk gryta | 4 portioner

800 g oxkött, skuret som kalops
1 morot i tärningar
1 bit selleri i tärningar
1 tsk tomatpuré
2 msk vetemjöl
30 cl rött vin
salt, peppar
1 kryddmått timjan
1 lagerblad

Mer
12 smålökar
100 g champinjoner
2-3 skivor rimmat sidfläsk
1 vitlöksklyfta


Gör så här

  • Skär fläsket i strimlor. Skala smålöken och skölj champinjonerna. Bryn dem, var och en separat och i nämnd ordning. Lägg upp på fat.
  • Salta och peppra köttet. Bryn det i samma gryta. Lägg i grönsakerna och låt det hela dra lite.
  • Pudra över vetemjöl, lägg i tomatpuré och häll på vin. Fyll sedan med vatten så att vätskan täcker köttet. Lägg i kryddorna och låt det hela koka långsamt under lock i ca 2 timmar.
  • Känn efter, med gaffel, om köttet är färdigt. Koktiden varierar med köttets kvalitet. När köttet är nästan färdigt lägger du ner de brynta lökarna, champinjonerna och fläsket. Pressa i vitlök. Låt det hela dra tills smålökarna är färdiga.
  • Smaka av och servera gärna ris till.

Kommentera