Laddar annons
6 Mar, 2017

Vin till Burgundisk Gryta

VIN TILL BURGUNDISK GRYTA. Eller om man vill säga Boeuf Bourguignonne är en klassisk fransk gryträtt som smakar underbart gott. Vin till burgundisk gryta är gärna smakrikt och rött.

Grytan ska absolut tillagas med vin, för smaken och aromens skull. Använd ett hederligt, vanligt vin som du köper i prisklass upp till 100 kr, gärna franskt. Alkohol försvinner i matlagning redan vid 50-60 graders värme.

Vintips

Nya vinförslag: Vin till oxfilet, dec. 2020, 3 olika prisnivåer

Recept | Burgundisk gryta | 4 portioner

800 g oxkött, skuret som kalops
1 morot i tärningar
1 bit selleri i tärningar
1 tsk tomatpuré
2 msk vetemjöl
30 cl rött vin
salt, peppar
1 kryddmått timjan
1 lagerblad

Mer
12 smålökar
100 g champinjoner
2-3 skivor rimmat sidfläsk
1 vitlöksklyfta


Gör så här

  • Skär fläsket i strimlor. Skala smålöken och skölj champinjonerna. Bryn dem, var och en separat och i nämnd ordning. Lägg upp på fat.

  • Salta och peppra köttet. Bryn det i samma gryta. Lägg i grönsakerna och låt det hela dra lite.

  • Pudra över vetemjöl, lägg i tomatpuré och häll på vin. Fyll sedan med vatten så att vätskan täcker köttet. Lägg i kryddorna och låt det hela koka långsamt under lock i ca 2 timmar.

  • Känn efter, med gaffel, om köttet är färdigt. Koktiden varierar med köttets kvalitet. När köttet är nästan färdigt lägger du ner de brynta lökarna, champinjonerna och fläsket. Pressa i vitlök. Låt det hela dra tills smålökarna är färdiga.

  • Smaka av och servera gärna ris till.