VIN OCH MAT. Rött vin till italiens lammstek med potatis är smakrikt kryddigt. I Apulien heter rätten agnello alla pugliese.
Rött till italiensk lammstek. Det finns inget godare recept på lammstek än detta, om ni frågar mig. Receptet har blivit en påsktradition i vår familj.
Snabbval - direkt till vintipsen
Vinerna är ett festligare rött, av bättre snitt. Alternativ två ett toppköp bland de billigare röda.
RECEPT | Lammstek med potatis
4-6 portioner
1 kg lammstek
saft och skal av 1 citron. EKO.
600 g små potatisar (helst av en fast sort)
600 g mogna tomater
1 dl olivolja
salt, nymalen peppar
3 msk ister
1 stor knippe bladpersilja
4 klyftor vitlök
4 msk ströbröd (helst nyrivet)
50 g nyriven pecorino (parmesanost)
salt, nymalen pepparTillagningstid: 3 timmar
Gör så här
1. Gnid in steken med citronsaften. Spara skalhalvorna. Skala potatisen och skär den i 0,5 cm tjocka skrivor. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Smörj en ugnsäker form med 2 msk olivolja. Varva med potatisskivorna på botten, salta, peppra och lägg på 2 msk ister(smör) i klickar. Fördela tomaterna mellan potatisen och sätt ugnen på 175 grader.
2. Finhacka persiljan och vitlöksklyftorna. Blanda med ströbrödet och det rivna citronskalet. Rör 2/3 av blandningen med resten av oljan till en pasta. Blanda resten med den nyrivna osten och ställ åt sidan tills vidare.
3. Salta och peppra steken. Klappa in persiljepastan runt om. Lägg steken på potatisen i formen och stek cirka 1,5 timme i ugnen.
4. Höj temperaturen till 225 grader när 15 minuter återstår av stektiden. Strö persilje-ostblandningen över kött och pottais och klicka ut det ister (smör) som är kvar. Låt ytan bli knaprig.
Den här rätten lagas också ofta med mört killingkött i Italien vilket kan vara svårt att få tag på hos oss.
Andra goda, italienska recept är Dilamm med vitlökssås. Vill du hellre servera vitt vin till middagen passar ett recept som Italiensk Påskpaj eller varför inte inkokt lax.
Rött till italiensk lammstek, lite finare och festligare
För dig som handlar i: Alvesta, Arvidsjaur, Charlottenberg, Grebbestad, Gävle, Malung, Piteå, Strömstad, Söderhamn och Uddevalla.
1. Domaine de Mourchon Tradition 2017 (95779)
Domaine de Mourchon, Côte du Rhône Village Frankrike, 149 kr
Druvor: 65% grenache, carignan
Fruktig, fyllig, bärig, tät violsmak med inslag av blåbär, kryddor. Bra balans, lång eftersmak.
Omdöme: Trevlig. Snygg med perfekt balans mellan fyllighet, strävhet och syra.
Betyg: 4
Rött till italiensk lammstek, bättre budget i ordinarie sortiment, 361 butiker (av cirka 400)
2. Abbots & Delaunay Caignan Vieilles Vignes 2018 (2257)
Languedoc-Roussillon Franrkike, 89 kr
Druva: Carignan
Alkohol: 13,5%
Socker: 4 g/l.
Fyllig och mörkruktig av plommon, björnbär, inslag av choklad, kryddnejlika och fatvanilj. Smakrik och hjärtlig.
Betyg: 4+
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (vanligtvis måndagar), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.