Laddar annons
Vin till dilamm med vitlökssås
6 Apr, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till dilamm med vitlökssås

VIN OCH MAT. Vin till dilamm med vitlökssås är rött, smakrikt och har stil. Dilamm får man främst tag på vid Påsktid.

Rött vin till dilamm. Påsken närmar sig och vad är roligare än att planera för middag. Abbacchio alla romana, dilamm med vitlökssås, är en italiensk rätt från Latium

Dilamm kan man behöva beställa. Lagar man receptet med annat lammkött bör det ligga lite längre i stekpannan.

Direkt till vintipsen - rött vin till dilamm

RECEPT |  Dilamm med vitlökssås

6 portioner

1 msk färsk rosmarin (eller 0,5 msk torkad)
3 sardellfiléer
5 klyftor vitlök
3-4 msk vitvinsvinäger
1 kg mört lammkött från bogen (helst dilamm)
peppar
1 dl olivolja
salt, nymalen peppar

Tillagningstid: Cirka 1 timme och en kvart.

Gör så här

1. Börja med såsen: Finhacka rosmarinen. Skölj sardellfiléerna, torka dem med hushållspapper och skär dem smått. Hacka tre vitlöksklyftor. Lägg allt i en mortel och stöt till en pasta. Rör ner vinägern, lite i taget, till en blank kräm.

2. Halvera 2 vitlöksklyftor och gnid in lammköttet med dem. Skär sedan köttet i mindre bitar och mal peppar över.

3. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i lammbitarna och bryn dem kraftigt under flitigt vändande, 5 minuter. Sänk värmen och efterstek försiktigt i cirka 5 minuter eller tills de är färdiga.

4. Så snart köttet är färdigkokt tillsätts vitlökskrämen under omsorgsfull omrörning. Låt den hastigt bli varm, mal peppar över, salta om det behövs och lägg upp på förvärmt fat.

Rött vin till dilamm

1. Brunello di Montalcino Poggio Nero 2013 (75421)

Mare Magnum, Brunello di Montalcino Italien, 259 kr
Druvor: Brunello.
Fyllig och smakrik av mörk frukt som plommon och körsbär med inslag av läder, torkade fikon, lakrits, kakao och tobak. Tydligt örtkryddig. Lång.
Omdöme: Supertrevligt, stiligare vin för kombination till mat, gärna en bättre middagsfest.
Betyg: 4

Lite billigare

2. Col d'Orcia Rosso di Montalcino Organic 2016 (2576)

Col d'Orcia, Rosso di Montalcino Italien, 149 kr
Druvor: Sangiovese.
Medelfyllig. Röd frukt, smak av röda och blå bär, tydligt örtiga drag, touch av läder med en hint fat. Bra längd.
Omdöme: Topp till sköna vardagsrätter eller festligare tillfällen.
Betyg: 4