Vin till casserole med torsk och musslor
VIN OCH MAT. Vintips till casserole med torsk och musslor är en snygg Meursault, det vill säga chardonnayvin. Vinet har bara en gnutta smak av fat.
Meursault till torsk och musslor.
En festligare middag smakar alltid bra. Servera gärna den matigare soppan som förrätt, fast i mindre portioner. Gott till är en skiva nybakat bröd.
Snabbval
RECEPT | Casserole med torsk och musslor
4 portioner
1 kg blåmusslor
1 gul lök
50 g smör
5 dl vitt vin
3 dl syrad grädde 30%
1 kruka basilika
salt och peppar
400 g torskfilé
0,5 fänkål
0,5 purjolök
24 stora räkor med skal
Gör så här
1. Tvätta och rensa musslorna. Släng dom skadade och dom som inte stänger sig när du knackar på dom.
2. Skala och finhacka halva löken, fräs i lite av smöret i en kastrull. Tillsätt musslorna, rör om och slå på vinet. Koka under lock cirka 3 minuter tills musslorna öppnat sig. Släng alla som inte är öppna. Ta upp musslorna och plocka dom ur skalen.
3. Häll grädden i kastrullen med musselbuljong och koka cirka 5 minuter.
4. Tillsätt basilikabladden, spara några till garnering, och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
5. Skär fisken i 3 cm stora bitar. Finstrimla fänkål, purjolök och resten av den gula löken, fräs i smör i en vid kastrull tills allt mjuknat.
6. Tillsätt fisk och vänd runt. Slå på basilikasåsen och låt sjuda cirka 5 minuter.
7. Servera med musslorna och de skalade räkorna.
8. Garnera med basilikablad. Servera gärna med bröd eller pressad potatis.
Vintips till casserole med torsk och musslor
Domaine Vincent Bouzereau Meursault (92143)
Meursault Bourgogne Frankrike, 399 kr
Torr, medel/fyllig, fruktfrisk smak av mogna äpplen, gulmogen citrus, en knivsudd persika och päron med inslag av fat, karamell och smör. Stilen är stram och frisk. Smaken något återhållen varför servering i vidare, större glas rekommenderas.
Betyg: 3+
Johan Edström har recenserat vinet i nyhetssläppet 3 april 2020.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (vanligtvis måndagar), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.