Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325
recept-ortbakad-grissida-svenskt-kott-lanadok-vinbanken

Recept | Örtbakad grissida med ugnsbakad färskpotatis och jordgubbssalsa

Favoritmarkera

RECEPT. Recept på örtbakad grissida med ugnsbakad färskpotatis och jordgubbsalsa är ett av Vinbankens mest populära.

Recept örtbakad grissida passar givetvis med vin och på förekommen anledning publiceras vintipsen på torsdag –  Topplista vitt och rött vin till fläskrätter.

Recept med lov att publicera från Svenskt Kött.

Recept | Örtbakad grissida och filé med ugnsbakad färskpotatis och jordgubbssalsa

4 portioner

300 g fläskfilé
salt och malen vitpeppar

Sida med örtmix
300 g färskt sidfläsk utan svål, i 4 bitar, ca 3 cm tjock
1 kruksallat
½ tråg rucolablad (70 g)
1 kruka färsk basilika
2 vitlökskyftor, skalade
½ dl olivolja
salt och malen vitpeppar

Recept | Jordgubbssalsa

300 g jordgubbar
1 schalottenlök, finhackad
½ röd chili, hackad
salt och svartpeppar

Recept | Ugnsbakad färskpotatis

750 g färskpotatis, tvättad
4 kvistar färsk timjan, repade
1 msk olivolja
300 g zucchini, tjockt skivad
3 vårlökar, i bitar
250 g sockerärter
flingsalt och grovmalen svartpeppar

Gör så här

1) Jordgubbssalsa: Mosa jordgubbarna grovt med gaffel. Tillsätt lök, chili och kryddor. Ställ kallt.

2) Värm ugnen till 175°. Krydda filén med salt och peppar och stek i ugn till innertemperatur 65°, ca 25 minuter. Låt köttet vila i smörpapper till servering.

3) Ugnsbakad färskpotatis med grönsaker: Höj ugnstemperaturen till 200°. Lägg potatisen i en ugnssäker form och strö över timjan. Ringla över olja. Stek i ugn ca 30 minuter. Tillsätt zucchini, vårlök och ärter efter halva tiden. Vänd någon gång under tiden. Krydda med salt och peppar.

4) Sida med örtmix: Mixa sallat, rucola, basilika och vitlök. Tillsätt oljan lite i sänder. Krydda med salt och peppar. Lägg fläsket i en ugnssäker form. Täck ovansidan med örtmixen och stek i ugn 200° ca 20 minuter.

5) Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Värm filéskivorna i ugnen ca 5 minuter före servering.

Du behöver också
Mixer

Servering
Skär sidan i serveringsportioner. Lägg upp sida, fläskfilé, potatis med grönsaker på tallrikar. Servera med jordgubssalsan.

Recept: Svenskt kött
Foto: Arne Adler

Upptäck Vinbankens receptdatabas – med vintips till alla maträtter.

Lämna ett svar