VIN TILL MAT. Kombinationen mellan vin till fläskfilé utgår från recepten, en svampsås ger mustig mersmak.
Bästa röda och vita vinerna till fläskfile. Ett vitt fatlagrat vin går hand i hand till en svampsås och det stekta köttet. Det röda vinet kan gärna vara kryddigt, gärna om köttet lagas med gröna örtkryddor.
Vinförslagen är hämtade från skribentprovningen av nya årgångar i juni.
Bästa röda och vita vinerna till fläskfile
Vita viner
1. Parallèle 45 Blanc Côtes du Rhône 2018 (70005)
Beställningssortimentet.
Paul Jaboulet Ainé, Rhonedalen Frankrike, 109 kr
Druva: 50% grenache blanc, 20% marsanne, 20% viognier, 10% bourboulenc.
Aromatisk och fräsch med vita blommor och citrusfrukt. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig smak med inslag av citrus och mineral.
Betyg: 4+
2. Morador Chardonnay 2018 (6017)
Agronavarra S.L., Navarra Spanien, 89 kr
FINNS I 250 BUTIKER.
Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig bredare smak av gulvit frukt och en lätt karamellig rondör som även smakar av örter. Fin längd.
Omdöme: Trevligt, personligt vin.
Passar till: Gärna till fisk eller rätter med kyckling, som modern kycklingbowl. Vad sägs om en klassisk fiskgratäng med räkoreller till vinkokt kyckling med rosmarin.
Betyg: 4
3. Côtes du Rhône blanc (71947)
E guigal, Côtes du Rhône Frankrike, 125 kr
Druvor: 65% viognier, 15% roussanne, 10% marsanne, 5% clairette, 4% bourboulenc, 1% grenache blanc.
Torr, medelfyllig, fruktig av persika, gula päron, honungsmelon och en aning pepprig. Bra längd.
Betyg: 4
Röda viner
4. Ramnista Xinomavro 2016 (2070)
Ktima Kir-Yianni, Makedonien, Naoussa Grekland, 129 kr
Druvor: Xinomavro
Alkohol: 13,5%
Socker: <3 g/l
Medel/fyllig, kryddig och nyanserad av sötmogna bär, stram fruktig kärvhet, av oliver och kärnor samt örter. Bra längd.
Omdöme: Lika trevlig som utmärkt och perfekt till mat sommar-mat!
Betyg: 4+
5. Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2018 (2073). EKO.
Org de Rac, Swartland Sydafrika, 79 kr
Druvor: som i namnet.
Alkohol: 14,5%
Socker: <3 g/l
Medel/fyllig. Mörk frukt, mediumstrama tanniner (lagom kärv), inslag av svartavinbär, kakao, tydligt örtig, bra syra och trevlig eftersmak.
Omdöme: Suveränt vin, till vrakpris. En annan bra sak är att vinet säljs i en lättare glasflaska, plus eko m a o!
Betyg: 4
6. Les Sorts Selecció 2018 (70217)
Celler Masroig, Montsant Spanien, 115 kr
Druvor: Grenache, carignan
Medelfyllig. Soliga skogsbär, hallon och björnbär, trädgårdfrukt som plommon, en hint vinbär, lakrits och örter.
Omdöme: Innehållsmässigt intressant för sitt pris. Bra köp.
Betyg: 4
7. Rioja Bikana Reserva 2014 (70877)
La Rioja Alta, Rioja Spanien, 99 kr
Druvor: Tempranillo
Medelfyllig, mörk frukt, plommon och mogna hallon, björnbär, smak av örter och kryddor. Bra längd.
Omdöme: Smakrik, trevlig Rioja.
Betyg: 4
8. Girard Old Vine Zinfandel 2017 (22337)
Girard Winery, Napa Valley USA, 215 kr
Druvor: Zinfandel
Fyllig. Mörk frukt, soliga bär, hallon och björnbär, mogna blåbär, smak av örter och mjuka kryddor, söt viollakrits, mjölkchoklad och soliga körsbär.
Omdöme: Nyanserad, välgjord och trevlig.
Betyg: 4-
9. Markowitsch Classic Pinot noir 2018 (6695)
Gerhard Markowitsch, Österrike, 109 kr
Druvor: 100% pinot noir
Medelfyllig. Röd frukt, örter och läderton, inslag av kryddor, mörk frukt, mogna plommon och en hint bär.
Omdöme: Fullmatad och kompakt med kryddig stil.
Betyg: 3+
10. Saint Auriol Chatelaine La Clape 2018 (4500)
Les Domaines Auriol, Coteaux du Languedoc, La Clape Frankrike, 119 kr
Druvor: Syrah, grenache, carignan
Medelfyllig. Sötgenerös av bär, hallon och jordgubb, mustig längd, touch av kaffe och kakao. Smakrik.
Omdöme: Smakrik, enklare vin med lätt solig avslutning.
Betyg: 3
11. Copertino Riserva 2011 (2077)
Cantina Sociale Copertino , Puglia Italien, 89 kr
Druvor: Negroamaro
Medelfyllig. Röd mogen frukt av plommon, inslag av örter, med drag av svarta oliver, lakrits och mörka bär.
Omdöme: Lättsam och trevlig, upplever dock inte så distink som tidigare.
Betyg: 3
RECEPT PÅ FLÄSKRÄTTER
Gryta på högrev och fläskkött-långkok
Kotlett med rostad potatis och padrons
Secreto iberico med mandelpotatispure och padrons
Gräddig kotlettgryta med syrlig gurka
Örtbakad grissida med färskpotatis och jordgubbssalsa