Vin-till-vastkustsallad-vinbanken

Vin till västkustsallad

Favoritmarkera

Vin till västkustsallad. Att släppa in smaken av ljus och sommar kan passa bra när mörkret sänker sig över landet.

Vin till Västkustsallad. En 60-talsklassiker gör come-back. Vad sägs om att släppa in smaken av hav i kombination med grönt och sallad, som i Västkustsallad. Rostat bröd eller baguette är gott till.

Vin till maten kan vara två olika tolkningar av chardonnayvin, välj utifrån egen smak. Själv är jag förtjust i de mer syrliga smakerna varför jag väljer chablisvinet och i det fall att sallad och vin inte matchar helt, kommer sprinkla mer lime eller citron över maten.

Snabbval

RECEPT | Västkustsallad med smakrik sås

4-6 portioner

1 kg räkor med skal (400 g skalade)
1 burk musslor i vatten (250 g)
1 vitlöksklyfta
12 gröna sparrisar
100 g färsk spenat
ca 1 liter
salladsblad av olika sorter, maché, rucola, ekblad
200 g champinjoner
1 dl finhackad dill
150 g små ärtor ( 2 dl tinade, frysta)
2 avocado
1 lime
6 hårdkokta ägg
12 körbärstomater
dill till garnering

Sås
2 dl lätt creme fraiche
1 msk tomatpuré
2 msk hackade soltorkade tomater i olja
1 msk finhackad spansk peppar
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm peppar

Gör så här
1. Skala räkorna. Blanda dem med musslorna och deras spad.

Sås: Blanda samman creme fraiche, tomatpuré, tomathack och chili. Smaksätt med honung, salt och peppar. Pressa vitlöksklyftan i räkblandningen.

2. Koka sparrisen ett par minuter i lättsaltat vatten. Spola av i kallt vatten så behåller de sin fina färg.

3. Ansa och skölj spenat och sallad. Riv isär de stora bladen medan machesallad och ruccola delas. Ansa och skiva champinjonerna. Blanda sallad med champinjoner och dill. Lägg upp salladen på ett stort fat, varva med sparris och ärtor.

4. Skär avocadohalvorna (avocadon är delad och lossad från skal och kärna) i klyftor och fördela över salladen. Pressa limesaft över.

5. Skala äggen, skär dem och tomaterna i halvorna eller klyftor. Lägg tillsammans med räkor och musslor på salladen.

6. Häll eventuellt lite musselspad över. Garnera med några dillvippor. Servera såsen till eller ringla den över salladen.

Vin till maten. Beroende på din smak, välj ’rätt’ chardonnayvin. På förslag, ett vitt vin med lätt rondör, gula frukter och nötig smak, som i Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay. Eller närapå motsatsen, det krispiga, grönfruktiga chablisvinet från Domaine Thierry Mothe.

Vin till Västkustsallad

1. Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay 2018 (2188)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: Chardonnay.
Torr, medelfyllig. Vit frukt, smak av vanilj, nötter och mjuka fattoner. Vitgul frukt, äpplen och päron.
Omdöme: Trevlig, välgjord och med extra plus för prisvärde.
Betyg: 4

2. Chablis Domaine Thierry Mothe 2017 (5564)

Domaine Thierry Mothe, Chablis Frankrike, 155 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av äpplen och delvis exotisk frukt. Lätt krispighet, inslag av mineral. Lång eftersmak.
Omdöme: Toppval i sin grupp och prisklass.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas. Eller, listan över fler rekommendationer av cava.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar