DH-banner-1bDH-banner-2b
Vin-till-lammfarsbiff-i-pitabrod-vinbanken

Vin till lammfärsbiff i pitabröd

Favoritmarkera

Ett rött vin av sorten cabernet franc eller sauvignon passar utmärkt bra till denna lyxigare vardagsrätt, lammfärsbiff i pitabröd.

Vin till lammfärsbiff. Uppskatttad middagsrätt, som du helst lagar med närodlade eller lokala råvaror. I takt med att stadsodlingen tar fart är det fullt rimligt att få tag på närodlad sallad och kryddor. Oliver är svåra såklart, inte heller lätta att byta ut men man kan helt enkelt välja att avstå dem.

Snabbval

RECEPT | Lammfärsbiff i pitabröd

4 portioner

1 kokt kall potatis (ca 100 g)
400 g lammfärs
1 dl vatten
1 ägg
3 msk söt grovkorning senap
0,5 dl hackad persilja
1,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
1-2 msk smör till stekning

Tsatsiki
1 gurka (ca 250 g)
1 tsk salt
2 dl matlagningsyoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk torkad mynta eller 1 msk färsk
1 krm nymald svartpeppar

Sallad
valfri sallad
1-2 tomater
1 bit gurka
1 paprika
2-3 salladslökar
100 g svarta oliver
150 g fårost (feta)

Gör så här
Börja med tsatsiki.
1) Tvätta och grovriv gurkan. Strö över saltet. Blanda och låt gurkan rinna av i durkslag cirka 30 minuter. Pressa ur mesta möjliga vätska.

2) Blanda gurkan med matlagningsyoghurt, pressad vitlök, mynta och svartpeppar. Ställ kallt till servering.

3) Sätt ugnen på 200 grader. Värm pitabröden i mitten av ugnen 4-5 minuter precis före servering.

4) Skär grönsakerna i mindre bitar, och fårosten i små kuber, till en sallad.

5) Pressa eller mosa den kokta potatisen Blanda lammfärs, potatis, vatten, ägg, senap, persilja, salt och svartpeppar i en bunke.

6) Fräs smöret i en stekpanna. Forma fyra biffar. Stek dem 3-4 minuter på var sida på medel-värme.

7) Placera biffarna i de varma pitabröden. Servera tsatsiki och sallad till.

Fler recept och andra tips

Sök i Vinbankens receptdatabas.

Eller en användbara listor: rekommendationer av cava bäst-i-test och TOPP 10 | röda viner under 100 kr.

Vin till lammfärsbiff

Fabien Demois Chinon 2019 (2759), 119 kr. EKO.

Ursprung Loire, Frankrike.
Druvor: 100% cabernet franc
Medel/fyllig, stramkärv och örtig, tydligt bärig av blåbär och svarta vinbär med behagliga, personliga bladgröna och örtiga inslag. Fin längd.
Betyg: 4

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar