Starta påskhelgen med en mullig gratäng. Vin till moussaka med lammfärs är rött, av druvan cabernet franc.
Moussaka passar även bra under sommaren då man hittar lokalt odlad zucchini och om man har tur även aubergine. Variera moussakan genom att blanda i potatis.
RECEPT | Moussaka med lammfärs
4 portioner
600 g lammfärs
400 g aubergine, skivad
400 g zucchini, skivad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
500 g konserverade hela tomater, avrunna
olivolja
salt och malen svartpepparSås
3 äggulor
4 dl mellan crème fraiche
2 dl riven ost
Gör så här
1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Lägg grönsakerna i en långpanna, droppa över olivolja, salta och peppra. Stek i ugn ca 15 minuter. Fräs löken och vitlöken i olja i en stekpanna och tillsätt färsen. Bryn tills den är smulig och genomstekt. Blanda ner tomaterna, salta och peppra.
3) Sänk ugnstemperaturen till 190 grader. Varva köttfärssåsen och grönsakerna i en ugnssäker form.
Sås
1) Blanda äggulor, crème fraiche och hälften av osten. Häll såsen över köttfärs och grönsaker och grädda i 30 minuter. Strö över resten av osten och grädda i ytterligare 15 minuter.
Moussaka kan lagas i förväg och värmas när den ska ätas. Det blir också bra som utflyktsmat eftersom den är god även kall, i mindre portionsbitar.
Vin till moussaka med lammfärs
1. Fabien Demois Chinon 2019 (2759), 119 kr. EKO.
Ursprung Loire, Frankrike.
Druvor: 100% cabernet franc
Medel/fyllig, stramkärv och örtig, tydligt bärig av blåbär och svarta vinbär med behagliga, personliga bladgröna och örtiga inslag. Fin längd.
Betyg: 4
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.